breaking news Νέο

ΕΛΓΑ : Στα χέρια των ροδακινοπαραγωγών τα πορίσματα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου

ΕΛΓΑ : Στα χέρια των ροδακινοπαραγωγών τα πορίσματα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου

Μπορεί η ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του ροδακίνου, το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, στο Επιμελητήριο Ημαθίας, στην οποία και είχαν καλλιεργηθεί κάποιες προσδοκίες από την πλευρά των αγροτών, για τη δυνατότητα να αντιμετωπιστούν άμεσα και να δοθούν ικανοποιητικές λύσεις σε ζέοντα ζητήματα των ροδακινοπαραγωγών, παρουσία του ΥΠΑΑΤ, κ. Μάκη Βορίδη, να είχε τη... γνωστή κατάληξη, δημιουργώντας προβληματισμό και συνάμα φέρνοντας απογοήτευση, πλην όμως ο κ. Βορίδης παρέμεινε... ζεστός για μια τέτοια συνάντηση!

«Όλο αυτό το σκηνικό που δημιουργήθηκε με την παρουσία εδώ και τη φυγή τελικά του κ. Βορίδη, σε μια σύσκεψη για την οποία κάναμε προσπάθειες δύο χρόνων, δεν σημαίνει πως ο ΥΠΑΑΤ έδειξε να μη θέλει να ξαναγίνει.

Μάλιστα, την επόμενη μέρα (Κυριακή 2 Φεβρουαρίου) μιλήσαμε στο τηλέφωνο και μου είπε αν θα θέλαμε να έρθει εκ νέου στη Βέροια και να γίνει αυτή η περιβόητη σύσκεψη! Εγώ, όμως, του απάντησα πως, έχοντας τεθεί υπ' όψιν του όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν και τα γνωρίζει, δεν θα είχε κανένα νόημα μια τέτοια σύσκεψη, παρά αναμένοντας από αυτόν να δοθούν κάποιες απαντήσεις. Κατόπιν τούτου, ο κ. Βορίδης απάντησε πως θα ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας στην Αθήνα με τους αγρότες και τις βιομηχανίες ροδακίνων, προκειμένου - όπως μου τόνισε - να μην έχουμε τα ίδια και τα ίδια ξανά...», ανέφερε στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» ο Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, ερωτώμενος για την τύχη αυτής της διάσκεψης.

 

«Η ποιότητα του ροδακίνου δεν έχει να κάνει με την περίοδο συγκόμισής του, αλλά με αυτήν της προετοιμασίας»

Ο κ. Χαλκίδης, δοθείσης της ευκαιρίας, δεν έκρυψε για μια ακόμα φορά την αγωνία του για το ότι «αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν γνωρίζουμε ποιά είναι η τιμή που θα ισχύσει για το βιομηχανικό ροδάκινο στη φετινή παραγωγική χρονιά, αλλά και τι εξέλιξη θα υπάρξει με την παραγωγή του βιομηχανικού ροδάκινου (αν δηλαδή θα είναι μεγάλη ή μικρή), για να είναι εντάξει και οι αγρότες και οι μεταποιητικές βιομηχανίες. Και το λέω αυτό, γιατί θέλω να επισημάνω εδώ κάτι πολύ σημαντικό. Ότι η ποιότητα του ροδάκινου δεν έχει να κάνει με την περίοδο της συγκόμισής του, αλλά πρωτύτερα, που σημαίνει στην περίοδο της προετοιμασίας. Για την οποία να πούμε ότι οι αγρότες ροδακινοκαλλιεργητές για τη φετινή χρονιά ήδη ξεκίνησαν να κάνουν τις απαραίτητες δουλειές».

 

ΕΛΓΑ : Στα χέρια των ροδακινοπαραγωγών τα πορίσματα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου

Ακόμα, ο Τάσος Χαλκίδης έκανε γνωστό πως «εμείς σαν ΑΣΓ Βέροιας επισκεφθήκαμε τη Δευτέρα (17 Φεβρουαρίου) το Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια και στη συνομιλία που είχαμε με την προϊσταμένη κ. Μαρία Παππά, για το πότε θα έχουμε τα πορίσματα για τις ζημιές που υποστήκαμε, η ίδια μας είπε πως αυτή η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου ή το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου». Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, βέβαια, δεν παύει για πολλοστή φορά να επισημαίνει ότι «το πιο βασικό σήμερα είναι πως δεν λάβαμε στρεμματική αποζημίωση για τη μη απορρόφηση των συμπύρηνων ροδάκινων και ότι οι αποζημιώσεις που δόθηκαν την περασμένη χριστουγεννιάτικη περίοδο με τη μορφή deminims (πρόγραμμα ήσσονος σημασίας) για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, κάθε άλλο παρά ικανοποιητικές κρίνονται, ψίχουλα θα πω. Κάτι το οποίο έχει δημιουργήσει στενοχώρια στους αγρότες της περιοχής μας, που με το ζόρι προσπαθούν να επιβιώσουν όλο αυτό το διάστημα. Κοντά σ' όλα αυτά, να πω πως προσπαθούμε να πάρουμε τις αποζημιώσεις και που σε σχέση με τις οφειλές μας στον ΕΛΓΑ να υπάρξει ένας συμψηφισμός και με τον τρόπο να υπάρξει μια καλή λύση στο εν λόγω ζήτημα, όπως ασφαλώς και σε άλλα ζητήματα, για τα οποία δεν έχουν δοθεί».

 

Βορίδης : «Έχουμε λάβει εντολή από τον ελληνικό λαό να εντάξουμε την ιδιωτική ασφάλιση στις γεωργικές αποζημιώσεις»

Πάντως, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκης Βορίδης ξεκαθαρίζει πως «στόχος της κυβέρνησης μας και δικός μου προσωπικά είναι να γίνουμε η πιο φιλοαγροτική κυβέρνηση που γνώρισε η Ελλάδα. Πάνω στο στόχο αυτόν εργαζόμαστε ακατάπαυστα και μεθοδικά, προκειμένου η ελληνική Περιφέρεια να βρεθεί εκεί που πραγματικά αξίζει». Ενώ ερωτώμενος ο ίδιος για την κλιματική αλλαγή, η εμφάνιση της οποίας τα τελευταία χρόνια έχει επιφέρει φυσικές καταστροφές, και αν το κατά πόσο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι αρμόδιο για τη θωράκιση των αγροτικών μονάδων κι αν υπάρχει στην ατζέντα του κάποια πιθανή πρωτοβουλία, τέτοιου τύπου, προκειμένου να γλυτώσει το ταμείο της χώρας από αποζημιώσεις, θέτει την ένταξη της ιδιωτικής ασφάλισης στις γεωργικές αποζημιώσεις.

«Είναι γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει τις καλλιέργειες στη χώρα μας και ως εκ τούτου και το εισόδημα των παραγωγών μας. Αρμόδιος για τα θέματα των αποζημιώσεων είναι ο ΕΛΓΑ, ο οποίος έχω δηλώσει επανειλημμένως τα 4 τελευταία χρόνια εμφανίζεται ελλειμματικός.

Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος οργανισμός έχει 170 εκατομμύρια έσοδα, από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, είναι υποχρεωμένος εκ του νόμου να διατηρεί ένα αποθεματικό της τάξεως των 12 εκατομμυρίων, για να καλύπτει αποζημιώσεις. Την τελευταία τετραετία οι ζημιές ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ και ως εκ τούτου ο ΕΛΓΑ μπαίνει "μέσα" 40 με 50 εκατομμύρια κάθε χρόνο, γεγονός που γεννά την ανάγκη αναδιάρθρωσης του. Έχουμε λάβει εντολή από τον ελληνικό λαό να εντάξουμε την ιδιωτική ασφάλιση στις γεωργικές αποζημιώσεις. Στο τέλος της μέρας, όταν και θα έχουμε τελειώσει μια περίπλοκη και δύσκολη αναδιοργάνωση του ΕΛΓΑ, θα φέρουμε μια ριζική λύση προς όφελος των αγροτών μας, προκειμένου αυτοί να αποζημιώνονται γρηγορότερα, να λαμβάνουν προκαταβολή, να καλύπτονται περισσότερες ζημιές και αυτό το σχέδιο είναι και το προσωπικό μου στοίχημα. Με λίγα λόγια, στόχος μας είναι ένα μικτό σύστημα, όπου ΕΛΓΑ και ιδιωτική ασφάλιση θα παρέχουν μία ομπρέλα καλύψεων, που θα καταστήσουν τον ΕΛΓΑ βιώσιμο και σύγχρονο, χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά οι παραγωγοί μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής