breaking news Νέο

Εμπορικοί Σύλλογοι Ημαθίας : Κλειστά μέχρι την Πέμπτη τα εμπορικά καταστήματα. Το κλείσιμο των εμπορικών της χώρας, με αντίστοιχα οικονομικά μέτρα, ζητά από την κυβέρνηση η ΕΣΕΕ

Εμπορικοί Σύλλογοι Ημαθίας : Κλειστά μέχρι την Πέμπτη τα εμπορικά καταστήματα. Το κλείσιμο των εμπορικών της χώρας, με αντίστοιχα οικονομικά μέτρα, ζητά από την κυβέρνηση η ΕΣΕΕ

Χθες Δευτέρα, 16 Μαρτίου, το   μεσημέρι , η κυβέρνηση με απόφασή της, στο πλαίσιο του περιορισμού των κρουσμάτων του κορονοϊού, αναστέλλει από την Τετάρτη 18 Μαρτίου τη λειτουργία επιχειρήσεων λιανεμπορίου που έχουν συναλλαγές με το κοινό, διευκρινίζοντας ότι εξαιρούνται φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, ό,τι συνδέεται με την τροφοδοσία της αγοράς, πρατήρια υγρών καυσίμων, τράπεζες και ηλεκτρονικό εμπόριο.

 

Κλειστά θα παραμείνουν, με αποφάσεις των οικείων εμπορικών συλλόγων, τα εμπορικά καταστήματα σε Βέροια, Αλεξάνδρεια και Νάουσα, μέχρι και την Πέμπτη 19 Μαρτίου, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού. Όπως μας τονίζουν στελέχη των εμπορικών συλλόγων της περιφερειακής μας ενότητας, θα πρέπει η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών να λάβουν άμεσα αντίστοιχα οικονομικά μέτρα και υπαγωγή σε ειδικό καθεστώς και των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων, όπως συνέβη με τα Mall, αλλά και τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, η οποία με επιστολή της στον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ζητά την υποχρεωτική και καθολική αναστολή λειτουργίας όλων των εμπορικών καταστημάτων, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορονοϊού. Η ΕΣΕΕ στην επιστολή της, στην οποία αναφέρει ότι πρέπει οι εμπορικές επιχειρήσεις να τύχουν αντίστοιχων ευνοϊκών οικονομικών μέτρων, επισημαίνει τα εξής :

 

Κύριοι Υπουργοί,
Η ΕΣΕΕ, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε και στη χώρα μας η εξελισσόμενη πανδημία, στηρίζει με όλους τους τρόπους την τεράστια προσπάθεια της Πολιτείας για τον περιορισμό των μετακινήσεων και την παραμονή όλων των πολιτών στα σπίτια τους. Ωστόσο, ενώ τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται πλέον με γεωμετρική πρόοδο, με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι το «μένουμε σπίτι» για κάποιο λόγο δεν ισχύει για τους μεμονωμένους εμπόρους, τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Για την μεγάλη πλειονότητα του εμπορικού κόσμου της χώρας η συνέχιση της λειτουργίας των επιχειρήσεών μας εμπεριέχει πολλούς κινδύνους. Με την είσοδο και παρουσία των πελατών στα καταστήματα, ακόμα και σε μικρό αριθμό, ο νόμος των πιθανοτήτων για τη μετάδοση του ιού είναι πλέον κατά της υγείας των εμπόρων, των εργαζομένων, των ίδιων των καταναλωτών και κατ’ επέκταση του κοινωνικού συνόλου.  Καθημερινά λαμβάνουμε πιεστικά μηνύματα από την πλειοψηφία των Εμπορικών Συλλόγων από όλη την Ελλάδα που ζητούν πλέον την συνολική αναστολή της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Ήδη πολλοί επιχειρηματίες, αυτοβούλως, αποφασίζουν να προχωρήσουν στο κλείσιμο των καταστημάτων τους. Είναι επομένως η ώρα αυτό να γίνει συνολικά με κρατική απόφαση, όπως ακριβώς έχει γίνει στην Ιταλία και στην Ισπανία, με την εξαίρεση των καταστημάτων τροφίμων, των σούπερ μάρκετ και των φαρμακείων.
Εφόσον η αναστολή λειτουργίας εφαρμοστεί υποχρεωτικά και με καθολικό τρόπο, θα προστατευτεί ουσιαστικά η δημόσια υγεία και δεν θα δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα στις εμπορικές επιχειρήσεις. Φυσικά, η απόφαση πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχα υποστηρικτικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων αυτών.
Η ΕΣΕΕ παραμένει πάντοτε στην διάθεσή σας στο ζήτημα της αντιμετώπισης της επιδημίας του κορωνοϊού και των επιπτώσεων που ήδη αυτή προκαλεί στην αγορά και στην κοινωνία.

 

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος                                                              Ο Γενικός Γραμματέας

Γεώργιος Καρανίκας                                                   Νικόλαος Μπόνης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής