breaking news Νέο

Πρωταθλήματα που δεν ολοκληρώθηκαν

Πρωταθλήματα που δεν ολοκληρώθηκαν

Ολόκληρη η Ευρώπη και γενικότερα ο πλανήτης γη, βρίσκεται σε χαοτική κατάσταση με την πανδημία του Κορονοϊού να έχει οδηγήσει το ανθρώπινο γένος σε πρωτόγνωρη τουλάχιστον για τις δύο – τρεις τελευταίες γενιές κατάσταση.

Όπως λοιπόν ήταν απόλυτα λογικό ο αθλητισμός, έχει περάσει σε δεύτερη και τρίτη μοίρα και κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε και με ποιό τρόπο θα γίνει και πάλι κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Η μία, μετά την άλλη οι αθλητικές ομοσπονδίες ανακοινώνουν, άλλη προσωρινά και άλλη οριστικά την διακοπή των πρωταθλημάτων τους με δεδομένο τις πρωτοφανείς καταστάσεις που ολόκληρο το ανθρώπινο γένος βιώνει.

Όμως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα στην χώρα μας ακυρώθηκε ή αν προτιμάτε δεν ολοκληρώθηκε.

Την περίοδο 1928-1929 δεν διεξήχθη το πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, με τον τρόπο βέβαια που διεξάγονταν εκείνη την εποχή, λόγω οικονομικών προβλημάτων. Ετσι τη σεζόν 1928-1929 στην Ελλάδα δεν υπάρχει πρωταθλητής.

Την περίοδο 1934-1935 ξεκίνησε μεν δίχως όμως να ολοκληρωθεί, επειδή σύμφωνα με την αιτιολογία της τότε ΕΠΟ η χώρα μας είχε αναλάβει τη διοργάνωση του 4ου Βαλκανικού Κυπέλλου Ποδοσφαίρου!!

Στην πραγματικότητα η ΕΠΟ αποφάσισε να μην διεξάγει την δεύτερη και τελική φάση του Πανελλήνιου Πρωταλήματος επειδή ο Ολυμπιακός αρνήθηκε να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα του Πειραιά (Α' φάση) διαμαρτυρόμενος με αυτόν τον τρόπο για την απαλλαγή τριών τιμωρημένων παικτών του Εθνικού!!

Αντί λοιπόν η ΕΠΟ να τιμωρήσει τον Ολυμπιακό που αρνήθηκε να κατέβει στο πρωτάθλημα, περίμενε να εκδικαστεί η έφεση των Ερυθρόλευκων με αποτέλεσμα να αργήσει η έναρξη του πρωταθλήματος να φθάσουμε στα μέσα Ιουνίου και να βρίσκεται σε εκκρεμότητα η τρίτη φάση, που δεν διεξήχθη λόγω έλλειψης ημερομηνιών. Ετσι δεν έγινε η τρίτη και τελική φάση, με τον Ολυμπιακό να παίρνει την τρίτη θέση στο Νότο πίσω από τον Παναθηναϊκό και τον Εθνικό.

Πρωτάθλημα επίσης δεν διεξήχθη κατά την διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, καθώς είχε σταματήσει κάθε επίσημη ποδοσφαιρική δραστηριότητα.

Η πρώτη μεταπολεμική διοργάνωση του πρωταθλήματος (1944-45) δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Σ' αυτήν συμμετείχαν 8 ομάδες, όμως μια διαμάχη του Παναθηναϊκού με την ΕΠΣ Αθηνών οδήγησε στην διακοπή του πρωταθλήματος στα μέσα Δεκεμβρίου.

Το 1945 η ΕΠΟ διοργάνωσε το «Κύπελλο Ελευθερίας» στο οποίο πήραν μέρος ομάδες της Α' κατηγορίας της Αθήνας και του Πειραιά. Μια διοργάνωση που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1945 όμως και αυτή δεν ολοκληρώθηκε.

Το 1945-1946 το πρωτάθλημα ξανάρχισε υπό μορφή των τριών πρώτων ομάδων της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, για να ακολουθήσουν δύο ακόμη διακοπές λόγω των υποχρεώσεων της Εθνικής Ομάδας την περίοδο 1949-1950, η πρώτη και 1951-1952 η δεύτερη.

Το 1939 με την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στην Πολωνία και το πέπλο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου να σκεπάζει όλη την Ευρώπη, μια εποχή σαν αυτή που ζούμε σήμερα το πρωτάθλημα έγινε με καθυστέρηση, ενώ η περίοδος 1940-1941 ήταν η τελευταία που ξεκίνησε για να διακοπεί όμως στην προσπάθεια εισβολής της φασιστικής Ιταλίας στην Ελλάδα.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής