breaking news Νέο

KΟΥBA : Δίνει ένα μεγάλο παράδειγμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης -Του Αλέκου Χατζηκώστα

 KΟΥBA : Δίνει ένα μεγάλο παράδειγμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης  -Του Αλέκου Χατζηκώστα

 “Αυτές είναι στιγμές αλληλεγγύης, κατανόησης της υγείας ως ανθρώπινου δικαιώματος, ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση των κοινών μας προκλήσεων, αξιών που είναι καίριες για τις ανθρωπιστικές πρακτικές της Επανάστασης και του λαού μας.“ (Υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας)

 

 Εντύπωση σε όλο τον κόσμο έκανε η βοήθεια που έφτασε (σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό) από την Κούβα στην Ιταλία Και όμως δεν είναι ιη πρώτη φορά που το «Νησί της Επανάστασης» κάνει κάτι τέτοιο. Ας γίνουμε όμως συγκεκριμένοι.

 

Την ώρα που σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο (και στη χώρα μας) με την πανδημία του κορονοϊού αποκαλύπτονται η γύμνια του δημόσιου συστήματος Υγείας και οι καταστροφικές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, η Κούβα, μια χώρα με πληθυσμό 10 εκατομμυρίων, όσο περίπου και η Ελλάδα, που βρίσκεται μάλιστα αντιμέτωπη για πάνω από 60 χρόνια με το εμπάργκο των ΗΠΑ, καταφέρνει να επιδεικνύει ένα αξιοθαύμαστο σύστημα δημόσιας δωρεάν και καθολικής Υγείας και προστασίας του λαού της, 61 χρόνια μετά τη σοσιαλιστική Επανάσταση στο νησί.

 

Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους: Η Κούβα διαθέτει 95.487γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, 85.732 νοσηλευτές. Η πολύ σημαντική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας περιλαμβάνει 10.869 τοπικά ιατρεία Οικογενειακών Γιατρών, που έχουν αναλυτική εικόνα της κατάστασης της υγείας των ανθρώπων σε κάθε γειτονιά, συνοικία, χωριό, πόλη. Επιπλέον, υπάρχουν γιατροί στους χώρους δουλειάς, σε συνεταιρισμούς, σε εκπαιδευτικούς χώρους κ.λπ. Ο δευτεροβάθμιος τομέας Υγείας συγκροτείται από 449 πολυκλινικές και150 νοσοκομεία, όπου υπάρχει και μεγαλύτερη εξειδίκευση, με φροντίδα στα παιδιά, στις μητέρες, στους απόμαχους της δουλειάς αλλά όχι της ζωής.

 

Σημαντική δουλειά γίνεται και στον τομέα των φαρμάκων και της βιοτεχνολογίας, με γνωστότερο παράδειγμα των τελευταίων ημερών το αντιικό φάρμακο Ιντερφερόνη Αλφα 2b, μια παραλλαγή της συγκεκριμένης πρωτεΐνης που υπάρχει από το 1960 και εξελίχθηκε, το οποίο, όπως έδειξε η εμπειρία της Κίνας ,είναι ένα από τα φάρμακα που χρησιμοποιείται σε ασθενείς με κορονοϊό, γιατί κινητοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα σε περιπτώσεις σοβαρών λοιμώξεων.

Η Κούβα επίσης έδωσε βοήθεια στο βρετανικό κρουαζιερόπλοιο «ΜS Braemar» που έψαχνε λιμάνι στην Καραϊβική επειδή κράτη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας και οι ΗΠΑ τού αρνούνταν καταφύγιο λόγω της ύπαρξης ασθενών με κορονοϊό σε αυτό. Ετσι βοήθησε στον απεγκλωβισμό 1.000 περίπου επιβατών που επέστρεψαν με ασφάλεια αεροπορικώς στην Ευρώπη.

 

Την ίδια ώρα, η Κούβα έχει προωθήσει αποστολές γιατρών, λοιμωξιολόγων και νοσηλευτών στη Βενεζουέλα, στη Νικαράγουα, ενώ ανταποκρίθηκε με την παροχή βοήθειας και στη βαριά χτυπημένη από τον κορονοϊό βόρεια περιοχή της Ιταλίας, Λομβαρδία, όπου έχουν μεταβεί 52 Κουβανοί γιατροί και νοσοκόμο ιμαζί με συναδέλφους τους από την Κίνα και τη Ρωσία. Όλα αυτά τα χρόνια η Κούβα πρωτοστατεί στη διεθνιστική αλληλεγγύη σε άλλους λαούς με τη διάθεση ιατρικού προσωπικού. Και όλα αυτά εξαιτίας των αξιών και της πολιτικής του επαναστατικού καθεστώτος της, για να μην ξεχνιόμαστε!


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής