breaking news Νέο

Ανακουφιστικά μέτρα αναστολής ασφ. εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων για επιχειρήσεις, ελ. επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

Ανακουφιστικά μέτρα αναστολής ασφ. εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων για επιχειρήσεις, ελ. επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

Ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε την παράταση της προθεσμίας καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών περιόδου Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020. Παράλληλα, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα βγει σήμερα θα υπάρχει διάταξη που θα παρέχει μείωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων περιόδου απασχόλησης μηνός Φεβρουαρίου-Μαρτίου σε όσους από τους παραπάνω θελήσουν να τις καταβάλλουν στην προβλεπόμενη από το νόμο ημερομηνία τους.

Ταυτόχρονα, το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ με απόφαση που θα λάβει σήμερα, θα μετατοπίζει χρονικά την ημερομηνία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών, απαιτητών μέχρι 31/3, στις 10 Απριλίου 2020 και έτσι θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές 10 μέρες μετά.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ αναφέρει τα εξής:

Στο πλαίσιο της υλοποίησης των πρόσφατων Πράξεων Νομοθετικών Περιεχομένου, εξειδικεύουμε μέσω Υπουργικών Αποφάσεων τα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων, των ελεύθερων επαγγελματιών-αυτοαπασχολούμενων και των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, για τις επιχειρήσεις παρατείνουμε την προθεσμία καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων τους μηνός Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 οι οποίες, πλέον, δύναται να καταβληθούν έως 30/9/2020 και έως 31/10/2020 αντίστοιχα.

Παράλληλα, δίνεται τρίμηνη παράταση της προθεσμίας καταβολής δόσεων ενεργών ρυθμίσεων εργοδοτών-επιχειρήσεων, οι οποίες ήταν απαιτητές στις 31/3/2020 καθώς και όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης και η εξόφλησή τους θα αρχίσει από 1η Ιουνίου.

Δικαίωμα υπαγωγής στις παραπάνω ευεργετικές διατάξεις θα έχουν επιχειρήσεις ή εργοδότες που:

α) απασχολούν μισθωτούς που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση

β) έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας (ΚΑΔ) στις 20/03/2020, που αναφέρεται στο συνημμένο πίνακα Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στις ευεργετικές διατάξεις αποτελεί η υποχρέωση διατήρησης θέσεων εργασίας.

Επίσης, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους παρατείνουμε την προθεσμία καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών περιόδου Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, απαιτητές μέχρι 31/3/2020 και 30/4/2020 αντίστοιχα, η εξόφληση των οποίων θα ξεκινήσει από 1η Σεπτεμβρίου και θα γίνεται τμηματικά σε 4 ισόποσες δόσεις.

Παράλληλα, παρατείνεται και η προθεσμία καταβολής των δόσεων των ενεργών ρυθμίσεων τους, απαιτητών μέχρι 31/3/2020 και η εξόφλησή τους θα ξεκινήσει από 1η Ιουνίου.

Σε συνέχεια του δελτίου τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 27/03/2020 για μέτρα αναστολής ασφ.εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων για επιχειρήσεις, ελ. Επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων – ΔΙΝΕΤΑΙ ΤΡΙΜΗΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΔΟΣΕΩΝ

Όσοι επιθυμούν να καταθέσουν χρήματα, να γίνει ονομαστικά στους παρακάτω λογαριασμούς:

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

1)  GR 7301103250000032554900301

ALPHA BANK

2) GR 7101405080508002001000018

ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΝΑ ΣΤΑΛΕΙ ΕΙΤΕ ΜΕ email ikaver@otenet.gr, είτε με φαξ 2331063420 (ΑΤΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ)

 

Ανακοίνωση προσδιορισμού επείγουσων συναλλαγών

Ο οφειλέτης που ανήκει στις επείγουσες συναλλαγές και εντος της προθεσμίας υποβάλει ηλεκτρονικό αίτημα για ραντεβού στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr/menoymespiti), κατοχυρώνει την ημερομηνία υποβολής και αναστέλλονται όλες οι προθεσμίες για οποιαδήποτε πράξη και ενέργεια ενώπιον του φορέα, συνεπώς και για την εμπρόθεσμη καταβολή δόσης/εων ρύθμισης.

Ο ΕΦΚΑ εντείνει ακόμη περισσότερο τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των συναλλασσομένων, μετά την επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών, προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Για το λόγο αυτό με το υπ΄αρ. 65844/23-03-2020 έγγραφο της Δ/νσης Οργάνωσης, Απλούστευσης και Ψηφιακού Μετασχηματισμού Διαδικασιών περιορίζονται μέχρι 6/4/2020 οι συναλλαγές με φυσική παρουσία για την κάλυψη επειγουσών αναγκών.

Ειδικότερα, σχετικά με την προτεραιοποίηση εξέτασης των υποθέσεων, διευκρινίζονται τα εξης:

I. Οι αναφερόμενες στην περίπτωση α' του αριθ. 65844/23-03-2020 εγγράφου ως υποθέσεις κάλυψης επειγουσών αναγκών είναι:

1. Η εξέταση αιτήσεων υπαγωγής οφειλών σε ρύθμιση και η είσπραξη των δόσεων αυτής, ως προαπαιτούμενο για την έκδοση α) άρσης κατάσχεσης εις χείρας Τρίτων/Πιστ. Ιδρυμάτων ή/και β) τη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας μόνο από τις κάτωθι κατηγορίες συναλλασσομένων με αδυναμία έκδοσης ταυτότητας οφειλής:

i. Συνδικαιούχοι κληρονόμοι

ii. Ανενεργές επιχειρήσεις χωρίς κωδικούς πρόσβασης

iii. Συνυπόχρεοι υπεύθυνοι (νομικών προσώπων) με μερική ευθύνη λόγω λήξης θητείας (τυπ. Ρύθμιση 89)

2. Η εξέταση αιτήσεων χορήγησης άρσεων επί κατασχέσεων εις χείρας Τρίτων/Πιστωτικών Ιδρυμάτων για κάθε κατηγορία συναλλασσομένων.

3. Κάθε άλλη επείγουσα περίπτωση κατά την κρίση του προϊσταμένου.

II. Σε κάθε άλλη υπόθεση πλην των προαναφερομένων (περίπτωση β') θα πρέπει να γνωστοποιείται στον αιτούντα τηλεφωνικά ότι με την υποβολή της αίτησής του στην πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ θεμελιώνεται και το δικαίωμά του για την ικανοποίηση του αιτήματος.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να προγραμματιστούν εκ νέου όσα ραντεβού έχουν ήδη προγραμματιστεί για τις 26/3/2020 και μετετενέστερα σύμφωνα με την παραπάνω προτεραιοποίηση και να ενημερωθούν σχετικά οι αιτούντες για την νέα ημερομηνία του ραντεβού τους.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής