breaking news Νέο

Δημοτικό συμβούλιο Νάουσας : Διαδικτυακό..ναι στον προϋπολογισμό του 2020, πλην ΛΑ.Σ

Δημοτικό συμβούλιο Νάουσας : Διαδικτυακό..ναι στον προϋπολογισμό του 2020, πλην ΛΑ.Σ

Τέσσερις ώρες, παρά δέκα λεπτά κράτησε η, μέσω τηλεδιάσκεψης, συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας, το απόγευμα της Παρασκευής 3ης Απριλίου, με μοναδικό θέμα την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2020, τον οποίο και ψήφισαν όλες οι παρατάξεις, πλην της ΛΑ.Σ. Στην αρχική του τοποθέτηση ο δήμαρχος Νάουσας, Νικόλας Καρανικόλας, αναφέρθηκε στην καθυστέρηση κατάθεσης του προϋπολογισμού, εξαιτίας της ανάγκης ισοσκελισμού του απολογισμού του 2019, με τη σύμβαση του δανείου του 1.000.000 να εγκρίνεται μόλις πριν μια βδομάδα από το σώμα.

«Καθυστερήσαμε, αφού μόλις αναλάβαμε, έπρεπε να κατατεθεί η κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος, ενώ υπήρξε η ανάγκη για τη σύμβαση δανείου ισοσκελισμού. Παρόλα αυτά πήγαμε γρήγορα. Ψηφίζουμε ένα προϋπολογισμό εν μέσω καραντίνας, μιας κατάστασης που απαιτεί συνεχώς αλλαγές, σε καθημερινή βάση. Το πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ θα έχει ένα κόστος, αλλά είναι απαραίτητο. Οι δήμοι έχουν υποχρέωση να κρατήσουν την κοινωνία. Όλοι οι δήμοι έχουν βουλιάξει σε έσοδα. Έρχονται χειρότερες μέρες, αφού έχουμε προβλήματα ρευστότητας. Χρειάζεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση από την κυβέρνηση , για να συνεχίσουμε να λειτουργούμε. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει τέτοια ενίσχυση, για να καλυφθούν οι τεράστιες τρύπες του προϋπολογισμού, λόγω της καραντίνας. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα επανέλθουμε σε μια μορφή κανονικότητας. Ο προϋπολογισμός είναι ένα συνεχιζόμενο πρόγραμμα, με ελάχιστες διαφορές. Υπάρχει σοβαρή αναθεώρηση σε σχέση με τα έξοδα μας, με επιτακτική την  ανάγκη ενίσχυσης από την πολιτεία, για να διατηρηθεί αξιοπρεπής η κοινωνία μας», τόνισε.

O αντιδήμαρχος οικονομικών, Αντώνης Καραγιαννίδης, παρουσιάζοντας το σχέδιο του προϋπολογισμού, είπε ότι  είναι ισοσκελισμένος σε έξοδα και έσοδα, 27.500.000 ευρώ, αυξημένος κατά 5.770.000 ευρώ, σε σχέση με πέρσι.

 

 Ο προϊστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου, Βασίλης Νίκας, είπε ότι με το δάνειο του ενός εκατομμυρίου ευρώ, ο προϋπολογισμός ισοσκελίζει στα 27.500.000, αυξημένος κατά 5.700.000 ευρώ σε σχέση με πέρσι, λόγω του τεχνικού προγράμματος των συνεχιζόμενων έργων, έργων του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και κάποιων παλιότερων δανείων.

 

*Νίκος Κουτσογιάννης : «Δεν υπήρξε ταμειακό έλλειμμα στον απολογισμό του 2019, το βεβαιώνει η ταμειακή υπηρεσία του δήμου»

 

Σε  προσπάθεια από συγκεκριμένους ανθρώπους που παρέσυραν το δήμαρχο, ο οποίος είχε το θάρρος να διορθώσει το αφήγημα περί οικονομικού ελλείμματος, έκανε λόγο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Νίκος Κουτσογιάννης. «Ο κ. Κόφκελης τονίζει ότι δεν υπάρχει ταμειακό έλλειμμα. Ο προϋπολογισμός αναδεικνύει μια εξαιρετική κατάσταση για τα δεδομένα της περιόδου, χωρίς φυσικά να «βλέπει»  ότι θα έρθει, αφού θα υπάρξει πρόβλημα για τη μείωση των ανταποδοτικών τελών, θέμα που δεν αφορά μόνο το δήμο Νάουσας.  Να στηριχθούν οι συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη», είπε ο κ. Κουτσογιάννης.

 

*Ίλια Ιωσηφίδου : «Ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό, επισημαίνοντας τα όποια λάθη και καθυστερήσεις»

 

Τον προϋπολογισμό υπερψήφισε και η παράταξη της Ίλιας Ιωσηφίδου η οποία τόνισε :  «Ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό, επισημαίνοντας τα όποια λάθη και καθυστερήσεις γίνονται, για να μπορέσουμε να γίνουμε πιο λειτουργικοί ως δήμος. Δεν βλέπουμε τις πολιτικές πίσω από τα νούμερα, αφού το μεγαλύτερο μέρος των έργων έχει διαμορφωθεί από την προηγούμενη διοίκηση. Χρειάζεται έγκαιρη ενημέρωση για την πραγματική οικονομική κατάσταση του δήμου, αλλά και να μας καταστήσει κοινωνούς ο δήμαρχος για το δικό του σχέδιο και όραμα, τι στόχους έχει θέσει και πώς θα τους υλοποιήσει», είπε η κ. Ιωσηφίδου, λέγοντας επίσης ότι πρέπει να έρθει πιο κοντά η πόλη με τα χωριά.

 

*Δώρα Μπαλτατζίδου :  «Είμαστε από τους πρώτους δήμου που δώσαμε έμφαση στο κοινωνικό μας προφίλ»

 

Στην τοποθέτηση της η αντιδήμαρχος πολιτισμού, Δώρα Μπαλτατζίδου, τόνισε ότι ο δήμος Νάουσας ήταν από τους  πρώτους δήμους που έδωσε έμφαση στο κοινωνικό του προφίλ, στηρίζοντας με όλα τα μέσα  τις  κοινωνικές του δομές του , για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκάλεσε ο κορωνοϊός.

«Πλήττεται το κομμάτι του πολιτισμού, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις αναβάλλονται, αλλά έχουμε στρέψει την προσοχή μας στις υποδομές και τα κτίρια. Έχουμε συνεχή  συνεργασία με όλους τους πολιτιστικούς φορείς και  οι δράσεις είναι οριζόντιες, σε επίπεδο δήμου. Το ΕΝΑ είναι έμψυχος τίτλος, λειτουργώντας έμπρακτα για την  Ειρηνούπολη, τα  Ανθέμια,  τη Νάουσα, μέσα από ένα διαρκή αγώνα», είπε η αντιδήμαρχος.

 

*Ν. Καρανικόλας :  «Μοιράζουμε 200 μερίδες φαγητού καθημερινά, ντρέπομαι να βγάλω δελτίο τύπου για την προσφορά του 50% του μισθού μου»

 

Κλείνοντας την τοποθέτηση του για τον προϋπολογισμό ο δήμαρχος Νάουσας, Νικόλας Καρανικόλας, τόνισε ότι  υπάρχει συμφωνία από τους περισσότερους στην υπερψήφιση του.  «Το τεχνικό πρόγραμμα κατατέθηκε στις 9 Δεκεμβρίου του 2019, ενώ πρόπερσι από τον κ. Κουτσογιάννη στις 10 Δεκεμβρίου 2018.

Δεν θα μπορούσαμε να τρέξουμε σε μια μέρα τον προϋπολογισμό, αναλαμβάνοντας το Σεπτέμβριο, υπήρχαν ζητήματα, όπως το δάνειο. Είναι παρελθόν τα όσα έγιναν. Το φταις, εσύ, φταίμε εμείς, φταίει και ο....Χατζηπετρής είναι παρελθόν. Προσπαθήστε να λέτε αυτά που ενδιαφέρουν τους πολίτες. Οι περισσότεροι δήμοι αντιμετωπίζουν τον κορωνοιό, έχοντας καταθέσει προϋπολογισμό από το Δεκέμβριο. Το "Βοήθεια στο Σπίτι" κάνει τεράστια προσπάθεια. Δίνουμε κάθε μέρα 200 μερίδες φαγητού, φάρμακα και όποια άλλη υποστήριξη χρειάζεται. Κινηθήκαμε γρήγορα. Το Βοήθεια στο σπίτι θα γίνει πρόσβαση στο σπίτι. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους φορείς για αυτή τη δύσκολη περίοδο. Δεν ακολουθούμε το πρόγραμμα της προηγούμενης διοίκησης, τα έργα έχουν συνέχεια, τα έργα θα συνεχιστούν από εμάς και τα δικά μας θα συνεχίσουν οι άλλοι.  Βάζουμε τη δική μας ταυτότητα στα έργα.

Στην ατζέντα μας η ιατρική θωράκιση του δήμου. Πρέπει να κάνουμε στροφή σε αυτή την κατεύθυνση. Θα έρθουν και πιο σοβαρά προβλήματα λόγω της εκκαθάρισης ΚΕΠΑ  και ΤΑΒ, που θα κληθούμε να  διαχειριστούμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Θεωρώ ότι  είμαστε κοντά σε όλους τους συμπολίτες μας.

Είναι απαραίτητο να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, για να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που έρχονται, αλλά και αυτά που καθυστερούμε. Δεν μπορούμε να υπογράψουμε τίποτε, ακόμη και μια σύμβαση πετρελαίου.  Η πολιτεία πρέπει να βάλει πλάτες στους δήμους, για να σηκώσουμε την κοινωνία. Δεν έχουμε…λεφτόδεντρα, για να καλύψουμε τα κενά. Ο μόνος τρόπος είναι να ξεκινήσουμε τα έργα που έχουν σταματήσει. Η προηγούμενη διοίκηση ενέταξε πολλά έργα, αλλά υπήρχαν και πολλοί άδειοι φάκελοί. Ένα έργο τελειώνει, όταν παραδοθεί. Τα έργα δεν έχουν ταυτότητα Καρανικόλας, Κουτσογιάννης, αλλά δήμος Νάουσας, προς όφελος του δημότη. Έχω δέσμευση από την  Αθήνα, για να ολοκληρωθεί επιτέλους το δίκτυο ύδρευσης της Νάουσας, μετά από 40 χρόνια, αλλά δεν το θέτω προτεραιότητα, από τη στιγμή που έχουμε το ζήτημα πώς θα βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας. Δεν είναι επαιτεία το συσσίτιο. Δεν βγάζω δελτία για το που διέθεσα 50% του μισθού μου, θα ντρεπόμουν να το κάνω. Η ιστορία  του κορωνοϊού δεν τελειώνει, θα συνεχίσει και τον Οκτώβρη.  Ο βασικότερος άξονας των ημερών είναι τα κοινωνικά ζητήματα. Υπάρχει ένας πανικός, ενώ δεν είχαμε ούτε ένα κρούσμα. Είχαμε τόσα fake news στην περιοχή μας», τόνισε ο κ. δήμαρχος.

 

*Η κυβερνητική δέσμευση για ολοκλήρωση του δικτύου ύδρευσης της Νάουσας "

 

Στο υπηρεσιακό μου ταξίδι στην Αθήνα, είχα δέσμευση ότι θα ολοκληρωθεί επιτέλους το δίκτυο ύδρευσης της Νάουσας, μετά από 40 χρόνια, αλλά δεν το θέτω ως πρώτη  προτεραιότητα, από τη στιγμή που πρέπει να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας που πλήττονται», είπε ο δήμαρχος Νάουσας, Νικόλας Καρανικόλας, στη διαδικτυακή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Η πιο χαρμόσυνη είδηση για τη Νάουσα, μετά τη λήξη της πανδημίας του covid 19 φυσικά, με ένα έργο πνοής για όλη την πόλη, που νέο δίκτυο ακούει και νέο δίκτυο ύδρευσης δεν βλέπει, εδώ και δεκαετίες.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής