breaking news Νέο

«Οι οικογενειακές σχέσεις εν μέσω κορονοϊού…» - Άρθρο της ψυχολόγου Ειρήνης Αναγνώστου

«Οι οικογενειακές σχέσεις εν μέσω κορονοϊού…» - Άρθρο της ψυχολόγου Ειρήνης Αναγνώστου

Τα μηνύματα από τους επιστήμονες της χώρας είναι κάπως ενθαρρυντικά. Αναφέρουν ότι μέχρι και σήμερα τα αποτελέσματα των περιοριστικών και άλλων μέτρων που ακολουθεί η χώρα είναι θετικά, όσον αναφορά την εξάπλωση του κορονοϊού στον άνθρωπο.

Όντως αυτό αξίζει ένα μπράβο σε όλους τους πολίτες αυτής της χώρας, ακόμα και σε όσους άργησαν να αποδεχτούν αυτή την τόσο απαιτητική σειρά μέτρων και να τα τηρήσουν με καθολικό σεβασμό.

Σημαντικό όμως είναι τώρα να αρχίσουμε να νοιαζόμαστε και να φροντίσουμε και την ψυχική μας υγεία. ΝΑΙ, έχετε δίκιο πολλά θα ακούσουμε και γι’αυτό τις επόμενες εβδομάδες, μιας και θα χρειαστούμε την ψυχική υγεία μετά από το στάδιο διαχείρισης του ιού…

Ο κατ’οίκον περιορισμός σαφώς έχει πολλές παγίδες. Μια από αυτές είναι ότι, αν τα αφήσετε τα πράγματα καθημερινά στην τύχη- δηλαδή σε αυτό που λέμε απλά «χύμα στο κύμα» θα την πατήσουμε  την κρυφή νάρκη.  Άρα αυτό που  κάνουμε είναι: ένα καθημερινό πρόγραμμα ζωής… η πρόληψη είναι από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείας για οποιαδήποτε νόσο.  

«Οι τέσσερις τοίχοι» του σπιτιού μπορεί να γίνουν φιλικοί αλλά και ιδιαίτερα εχθρικοί… είναι όντως στο χέρι του καθενός ποιά κατεύθυνση θα πάρουν τα πράγματα της καθημερινότητας.   Η διαχείριση μιας κρίσης, είτε είναι φυσική είτε ανθρώπινη, διέπεται από έναν βασικό κανόνα-----την στενή και καθολική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων.

Οι οικογενειακές σχέσεις στο σύνολο τους, οι σχέσεις του ζευγαριού, οι σχέσεις των αδελφών όπως και οι σχέσεις με τους παππούδες σήμερα βιώνουν μια πρωτόγνωρη κρίση… τα μέλη των οικογενειών καλούνται να περάσουν πολλές ώρες μέσα σε «τέσσερις τοίχους» για πολλές ώρες, για πολλές ημέρες- εβδομάδες …ίσως ακόμα να χρειαστεί και πιο πολύ χρόνο. Κάποια άτομα θα το βιώσουν αυτό ίσως για πρώτη φορά στην ζωή τους… Εύκολο, και  βέβαια όχι, αλλά...

Αλήθεια πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάρρευση της ψυχικής υγείας;

Σίγουρα όχι με πολύ φαγητό, με πολύ ποτό, σίγουρα όχι πολλά τσιγάρα και βέβαια όχι με πολλές ώρες ύπνο στον καναπέ…

Είναι απλό το θέμα: αρχικά, ό καθένας από εμάς να αναπτύξει την εξυπνάδα της αυτοπροστασίας και αυτοσυντήρησης μέσα από την φιλοσοφία του «ΕΜΕΙΣ» και όχι μέσα από τη φιλοσοφία του «ΕΓΩ».

Μετά, πέραν από την ακολουθία ενός προγράμματος δραστηριοτήτων και ψυχαγωγίας καθημερινά, επιβάλλεται, ναι καλά το διαβάζετε, επιβάλλεται, όλα τα μέλη μιας οικογένειας να λειτουργήσουν ως «Ομάδα» (όπως οι τρείς σωματοφύλακες: « ένας για όλους και όλοι για έναν»).

Ως συντονιστές της καθημερινής λειτουργίας του προγράμματος του σπιτιού εσείς μανάδες να οργανώσετε το πρόγραμμα υποχρεώσεων και μικροδουλειές για όλα τα μέλη, μέχρι και για το κατοικίδιο σας…  όλα τα μέλη μιας οικογένειας έχουν υποχρεώσεις, όπως βέβαια και δικαιώματα.  Σε αυτές τις απαιτητικές συνθήκες της καθημερινότητας που ζούμε, όλοι οφείλουν να συμβάλλουν στην ομαλή συν+ύπαρξη με το να κάνει ο καθένας το κομμάτι του… αλλιώς οι συνέπιες θα είναι αρνητικές για όλη την οικογένεια.

Με βασικό κανόνα την μεγάλη προσοχή προς την συνεργασία μεταξύ όλων των μελών μιας οικογένειας, θα καταφέρουμε να βγούμε όρθιοι όχι μόνο απέναντι στον Κορονοϊό, αλλά και απέναντι στην όποια πιθανή τραυματική επίπτωση της ψυχικής υγείας μας. Οι ενδοοικογενειακές κρίσεις ,σαφώς μερικές φορές είναι αναπόφευκτες, αλλά ας προστατέψουμε τους οικογενειακούς ιστούς, όσο μπορούμε.

Όταν τα ενδοοικογενειακά τραύματα, οι νευρικοί κλονισμοί των υπερβολικά κουρασμένων μανάδων και η νευρικότητα των παιδιών/εφήβων είναι εκτός ελέγχου, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να ισορροπήσουμε την Ελληνική οικογένεια. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία στην κοινωνία, όταν οι αγώνες εναντίον του Κορονοϊού θα έχουν κερδηθεί- και θα κερδηθούν, διότι παρόλο που ο Κορονοϊός έχει ισχυρά κύτταρα, η επιστήμη έχει πολλαπλά εργαλεία στην διάθεση της να βάλει σε εφαρμογή για να ανταπεξέλθει. Σε πλήρη αντίθεση με τον  άνθρωπο, ο οποίος όταν νοσήσει  η ψυχή του η θεραπεία δεν είναι και τόσο δεδομένη.

Καλή συνεργασία…

Δρ Ειρήνη Αναγνώστου, σχολική και  εξελικτική ψυχολόγος, ιδρυτικό μέλος Μέριμνας ατόμων με Αυτισμό, εθελόντρια επιστημονική σύμβουλος Μ.Α.μ.Α


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής