breaking news Νέο

Μητσοτάκης: Το «κυβερνητικό έργο δεν φρενάρει»

Μητσοτάκης: Το «κυβερνητικό έργο δεν φρενάρει»

Με ανοιχτή Βουλή το καλοκαίρι και με το βλέμμα στην οικονομία και την ασφάλεια των πολιτών η κυβέρνηση εισέρχεται στην επόμενη φάση της πανδημίας, με μεγάλο στοίχημα την αποτελεσματική σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει απλώσει ένα πλέγμα προστασίας για τις θέσεις εργασίας και τις επιχειρήσεις, κάτι το οποίο θα εξακολουθήσει να είναι πρώτο μέλημα καθώς η οικονομία και η αγορά θα αρχίσουν σιγά-σιγά να βρίσκουν τους ρυθμούς τους.

Τόνισε ότι το «μεταρρυθμιστικό έργο της Κυβέρνησης δεν φρενάρει αλλά αντίθετα επιταχύνεται, καθώς μέχρι την 31η Ιουλίου θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή 26 Νομοσχέδια».

Ανακοίνωσε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία προτείνει την «κανονική συνέχιση των εργασιών της Βουλής και το καλοκαίρι, χωρίς θερινά τμήματα».

Η δε εκτεταμένη, λόγω των έκτακτων συνθηκών, «χρήση νομοθέτησης μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου – παρά το γεγονός ότι κυρώθηκαν από τη Βουλή με πολύ μεγάλη ταχύτητα, ασυνήθιστα μεγάλη ταχύτητα σε σχέση με το παρελθόν – φτάνει στο τέλος της».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι ακόμα πιο σημαντικό σήμερα να κάνουμε τις αναγκαίες εκείνες αλλαγές για να καλύψουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα το χαμένο έδαφος το οποίο προκάλεσε η κρίση της πανδημίας και να βγούμε τελικά και οικονομικά νικητές από αυτήν την πολύ μεγάλη κρίση.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Κυβέρνηση απέδειξε αυτούς τους δύο μήνες ότι πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν. «Και αυτή την έννοια του επιταχυντή θα πρέπει να την κάνουμε κανόνα, να μην είναι μόνο η εξαίρεση. Και νομίζω ότι αυτό περιμένει από εμάς η ελληνική κοινωνία», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα των υπουργείων Ανάπτυξης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Δικαιοσύνης. Παράλληλα, συστήθηκε Κυβερνητική Επιτροπή για την αναθεώρηση του πλαισίου δημοσίων συμβάσεων η οποία επιλαμβάνεται της διαχείρισης του έργου για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του ν. 4412/2016 «Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών».

Επίσης, ιδρύθηκε ορίστηκε Κυβερνητική Επιτροπή για τη διευκόλυνση του εμπορίου στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής και του Οδικού Χάρτη για τη διευκόλυνση του Εξωτερικού Εμπορίου, με γνώμονα την ευελιξίας και τη ταχύτατη λήψη αποφάσεων στο σχεδιασμό της στρατηγικής και στην υλοποίηση των σχετικών δράσεων, ενώ καθορίστηκε η ετήσια χορηγία του Δημοσίου προς τις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους για το οικονομικό έτος 2020.

Τέλος, καθορίστηκε η αποζημίωση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης. Σημειώνεται ότι η Επιτροπή αυτή που προβλέπεται από το νόμο για το επιτελικό κράτος και υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης συστήνεται με σημερινή απόφαση του Πρωθυπουργού, με Πρόεδρο τον Επίτιμο Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, τ. Υπουργό, Γεώργιο Σταυρόπουλο, Αντιπρόεδρο την Επίτιμη Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Νίκη Θεοτοκάτου και διακεκριμένα μέλη που προέρχονται από το δικαστικό σώμα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη δικηγορία.

 

Αναλυτικότερα, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας συμπεριελήφθησαν:

   1. Παρουσίαση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου.

  2. Παρουσίαση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας».

   3. Η παρουσίαση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης

   4. Η παρουσίαση των νομοσχεδίων του Υπουργείου Δικαιοσύνης για α) Ενσωμάτωση Οδηγιών ΕΕ και β) Επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης και δικονομία Ελεγκτικού Συνεδρίου.

   5. Παρουσίαση νομοσχεδίου Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για το Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ

 

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη παρουσίασε το σχέδιο νόμου ώστε το «ΑΚΡΟΠΟΛ» να συμβάλλει στην προβολή του νέου προσώπου της Ελλάδας στον κόσμο. Το αντικείμενο της δραστηριότητας του νέου φορέα («ΑΚΡΟΠΟΛ»), είναι δομημένο σε τρεις άξονες:

   * Με κέντρο ενδιαφέροντος τα ίδια τα μέλη του πολιτιστικού και δημιουργικού κλάδου,

   * Με κέντρο ενδιαφέροντος τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό,

   * Με κέντρο ενδιαφέροντος το γενικό κοινό.

 

   6. Παρουσίαση νομοσχεδίου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την απλοποίηση των διαδικασιών στο πεδίο της ύλης του Υπουργείου

   Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης παρουσίασε το νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην απλοποίηση της αδειοδότησης συγκεκριμένων οικονομικών δραστηριοτήτων. Ειδικότερα αφορά υδατοκαλλιέργειες, κτηνοτροφικές δραστηριότητες, ορισμένες κτηνιατρικές δραστηριότητες (εκτροφεία, κτηνιατρικές κλινικές και κτηνιατρεία).

 

   7. Υπαγωγή αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων για την εκτέλεση έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας στην ειδική διαδικασία του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων (ν. 2882/2001)

   Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής εισηγήθηκε την έκδοση Ειδικής Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου, κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 17 του Συντάγματος και του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων. Η εφαρμογή των ανωτέρω εξαιρετικών διατάξεων, επιτρέπει:

   - Πρώτον, την πραγματοποίηση εργασιών και πριν από τον προσδιορισμό και την καταβολή της αποζημίωσης, καθώς με την απόφαση του δικαστηρίου διατάσσεται η αποβολή του ιδιοκτήτη από το ακίνητο και η άμεση παράδοση αυτού.

   - Δεύτερον, προφυλάσσονται οι περιουσίες που απαλλοτριώνονται, αφού κατά την προσωρινή κατάληψη, καταβάλλεται εύλογο τμήμα της αποζημίωσης, που υπερβαίνει το 70%, και

   - Τρίτον, υποχρεώνεται το Δημόσιο εντός 1 μηνός να καταθέσει αίτηση προσωρινού ή οριστικού καθορισμού της αποζημίωσης, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις.

   Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο των έργων που υπάγονται στις εν λόγω ρυθμίσεις, αυτά αφορούν:

   - Κυρίως έργα των Περιφερειών, στα οποία σημειώνονται σημαντικότατες καθυστερήσεις λόγω των απαλλοτριώσεων, έργα που αποτελούν τμήματα του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών, αντιπλημμυρικά έργα εξαιρετικά απαραίτητα για την προστασία οικιστικών περιοχών από πλημμυρικά φαινόμενα 50ετίας, καθώς και το έργο διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ), ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό για την ενεργειακή ασφάλεια του νησιού αλλά και για την κάλυψη της αύξησης της ικανότητας απορρόφησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

   

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης έθεσε υπ' όψιν του Υπουργικού Συμβουλίου την ανάγκη για ταχεία ολοκλήρωση μιας σειράς από έργων για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων (κατασκευές Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ), τα οποία αντιμετωπίζουν οριακές καταστάσεις σε σχέση με την μέχρι τώρα ανεξέλεγκτη διάθεση των αστικών αποβλήτων στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και διαφόρων νησιών. Πρόκειται για μονάδες που πρέπει να δημιουργηθούν, για να καλύπτουν τον Ανατολικό Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τις νήσους Λέρο, Τήνο και Ύδρα και, ειδικότερα:

   α. για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων του Ανατολικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,

   β. για τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της νήσου Λέρου,

   γ. για την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων του οικισμού Ύδρας και την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Στερεών Αποβλήτων της Νήσου Ύδρας και

   δ. για τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και Μονάδα Κομποστοποίησης Τήνου.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής