breaking news Νέο

Κ.Βοργιαζίδης στο Δ.Σ. Βέροιας : «Κλειδί της κανονικότητας ο Μάιος»

Κ.Βοργιαζίδης στο Δ.Σ. Βέροιας : «Κλειδί της κανονικότητας ο Μάιος»

Μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας. Παίρνοντας πρώτος το λόγο ο Δήμαρχος Βέροιας, Κώστας Βοργιαζίδης, σημείωσε :

 

Απαράδεκτο το φαινόμενο των ουρών στις τράπεζες. Μπαίνουμε στη δεύτερη φάση του κορωνοϊού. Μια φάση ισορροπίας ανάμεσα στην υγεία και τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Ο Μάιος θα είναι το κλειδί της κανονικότητας για τους επόμενους μήνες. Μπορεί να έχουμε διαφωνίες με τους πολιτικά υπεύθυνους. Όπως πορευτήκαμε με τις απόψεις των επιστημόνων, έτσι πρέπει να συνεχίσουμε και τώρα. Πρέπει να σεβόμαστε τις εισηγήσεις του επιστημονικού προσωπικού. Ο δήμος κατέβαλε υπερπροσπάθειες, τόσο το ΚΑΠΑ, η βοήθεια στο σπίτι, η καθαριότητα, αλλά και οι υπηρεσίες που λειτουργούν εκ περιτροπής, παράγουν έργο, στο μέτρο του δυνατού. Υπήρξε συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπίσουμε από την ερχόμενη Δευτέρα το άνοιγμα των σχολείων. 

Είμαστε στο τελικό στάδιο της χρηματοδότησης από το πράσινο ταμείο 650.000 ευρώ για αποζημιώσεις. Υπάρχουν σημαντικά έργα που δημοπρατούνται ή είναι στο τελικό στάδιο, μέσω ΕΣΠΑ. Έχει ξεκινήσει πρωτοβουλία ΚΕΔΕ και ΥΠΕΣ, για να βοηθηθούν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, για να ικανοποιήσουμε και τα εμπορικά καταστήματα, αλλά και τους πεζούς.

Από την πλευρά τους οι επικεφαλής των παρατάξεων τοποθετήθηκαν ως εξής :

 

Μπατσαρά Γεωργία

Απαιτείται αυστηρή προσοχή όλων μας. Ευχαριστούμε όλους όσοι βοήθησαν στην προσπάθεια αυτή. Ως εκπαιδευτικός ειδικά στους συναδέλφους μου εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων που βοήθησαν σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, μέσω της τηλεκπαίδευσης. Φέτος δεν γιορτάσαμε Πάσχα, δεν ακούσαμε το Χριστός Ανέστη από του παπά τα χείλη, ούτε έγινε περιφορά του επιταφίου. Η κυβέρνηση πήρε όλα τα μέτρα. Η χώρα μας υπόδειγμα σε όλο τον κόσμο. Ο δήμαρχος, η δημοτική αρχή  και όλοι οι υπηρεσίες προσέφεραν τα μέγιστα προς τις ευπαθείς ομάδες αυτές τις μέρες. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο εγγύτερος στον πολίτη θεσμός, που σήκωσε το βάρος της πανδημίας. Η καραντίνα αφήνει πίσω της πάρα πολλά προβλήματα στον οικονομικό τομέα, που θα αρχίσουν να φαίνονται στην όποια κανονικότητα. 

 

Παυλίδης Παύλος

Πότε θα γίνει καινούργιος κανονισμός; Πέρασαν τόσοι μήνες. Θέλουμε να μαθαίνουμε τα έργα της δημοτικής αρχής, προς όφελος του δήμου. Δεν πρέπει να δίνουμε μόνο ευχές και καλά λόγια στους εργαζόμενους. Να πούμε περισσότερα και πιο λεπτομερή πράγματα για τον κορωνοϊό. Τι έγινε με τους ρομά; Δόθηκαν 20.000 ευρώ; Δεν πρέπει να υπάρξει εξοδολόγιο; Τι έγινε με την ανακύκλωση;. Θα υπάρξουν ειδικοί κάδοι σε σημεία που συχνάζει ο κόσμος, όπως κοντά στις τράπεζες; 

 

Μαρκούλης Αντώνης

Προκύπτει η αναγκαιότητα σύνταξης ενός νέου κανονισμού στο δημοτικό συμβούλιο. Να συγκροτηθεί επιτροπή από όλες τις παρατάξεις για το σχεδιασμό του. Πόσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί για εργαζόμενους σε αγροτικές εργασίες, μετά από τη σχετική πρόσκληση της δημοτικής αρχής; Τέλη Μαΐου λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Με τα μέτρα που θα ισχύσουν και τις αποστάσεις ασφαλείας, δεν θα επαρκούν τα τ,μ. Ο κλάδος έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Να γίνει μια πρόσκληση ενδιαφέροντος για καταστηματάρχες, ατελώς, για ένα χρονικό διάστημα, ώστε να κάνουν χρήση των επιπλέον τετραγωνικών, όπως αποφάσισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος. 

 

Τσαναξίδης Γιάννης, επικεφαλής παράταξης Παπαγιάννη

Να δοθεί χώρος σε καφέ, όχι τις ώρες που είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων

 

Θεοδωρίδης Θόδωρος

Παραγωγοί στις κοινότητες ραντίζουν ανεξέλεγκτα, χωρίς να σέβονται το περιβάλλον, αλλά και τις μέλισσες, είναι μεγάλη καταστροφή. Να υπάρξει αυστηρή προειδοποίηση, ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, αφού αφορούν θέματα δημόσιας υγείας. Να βρεθεί τρόπος για τα απόβλητα στα γεμιστικά. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι αυτά που αφήνουν επιστρέφουν σπίτι τους; 

 

Λάζαρος Ασλανίδης

Οι επιχειρήσεις πλήττονται. Θα κλείσουν 100.000 επιχειρήσεις, θα μείνουν 250.000 άνεργοι. Να πιέσουμε το υπουργείο μέσω ΚΕΔΕ, ώστε να δοθούν εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη στους επαγγελματίες. Δεν μπορούμε να τα πληρώσουμε, απλά θα συσσωρευτούν χρέη.

 

Πυρινός Δημήτρης

Τον καιρό της καραντίνας αναδείχθηκε η αναγκαιότητα χώρων πρασίνου και περιπάτου. Να γίνουν περισσότερα μονοπάτια στο άλσος Παπάγου. Η τελευταία παρέμβαση έγινε πριν 35 χρόνια. Να μπούνε παγκάκια. Πλην της ανάπλασης, οι άλλοι δρόμοι της Βέροιας είναι άδειοι από πράσινο. 

 

Γουλτίδης Γιώργος

Συμφωνώ με το δήμαρχο για την απαράδεκτη εικόνα στην Εθνική τράπεζα. Όργανο της πολιτικής προστασίας είναι και η δημοτική αστυνομία. Θα μπορούσατε να τη στείλετε να βάλει τάξη. Κανονισμός τραπεζοκαθισμάτων, είναι μετέωροι οι καταστηματάρχες των δημοτικών διαμερισμάτων, αφού δεν έχουν κανονισμό. Το λέγαμε από το 2015. Αφού δεν θα γίνουν εκδηλώσεις από την ΚΕΠΑ για καλοκαίρι, ένα μέρος του προϋπολογισμού να δοθούν στην τεχνική υπηρεσία, όπως το να ευπρεπιστεί το άλσος Παπάγου. 

 

Κυριάκος Θεοδωρίδης

Να απαλλαγούν από τέλη τραπεζοκαθισμάτων, τέλος παραμονής παρεπιδημούντων, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

 

Τσανακτσίδης Γιάννης, ΛΑ.Σ.

Δεν βοηθά η αντιπαράθεση για το αγροτικό μεροκάματο, αντίθετα  αποπροσανατολίζει  από τα λαϊκά προβλήματα. Να δουλέψουν οι πρόσφυγες με δικαιώματα και υποχρεώσεις. Μεγάλο το έργο των εργαζομένων του ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.  Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά τη φτώχεια και όχι να την εξυπηρετούμε. Να μονιμοποιηθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων. 

 

Στα ερωτήματα που τέθηκαν απάντησαν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι ως ακολούθως :

 

Τζήμα Συρμούλα

Με το κλείσιμο των σχολείων το Μάρτιο υπήρξε απολύμανση των σχολείων. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τις σχολικές επιτροπές. Δόθηκαν δανεικοί υπολογιστές στους μαθητές που είχαν ανάγκη. Έχουν καλυφθεί οι ανάγκες. Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, παρόντος του δημάρχου, για την επανέναρξη των μαθημάτων της Γ΄ Λυκείου τη Δευτέρα 11 Μαΐου. Γίνεται εκ νέου απολύμανση. Θα υπάρξει διαθέσιμο αντισηπτικό υγρό και μάσκες σε όλους τους μαθητές. 

 

Κελεσίδης Στάθης

Γίνεται χρηστή διαχείριση στα κονδύλια για τον κορωνοϊό, αναφορικά με τους Ρομά. Έγιναν απολυμάνσεις και δόθηκαν μάσκες και γάντια, ενημερώθηκαν από τα κέντρα κοινότητας. 

 

Τσιφλίδης Ηλίας

Με 7,500 ευρώ δεν λύνουμε το πρόβλημα των αδέσποτων στην πόλη. Διατέθηκαν για τη σίτισή τους την περίοδο του κορωνοϊού, ενώ θα χρησιμοποιηθούν για την προμήθεια κτηνιατρικού υλικού. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος εργατών γης; Είχαμε προβλέψει ότι θα υπάρξει πρόβλημα, το είχαμε επισημάνει στην πρώτη σύσκεψη με το σύλλογο αγροτών Βέροιας. Ως δήμος δεν μπορούμε να φέρουμε εργάτες από το εξωτερικό,. Είναι θέμα της κυβέρνησης. Είχαμε πολλές συναντήσεις με συνεταιρισμούς και φορείς για το πρόβλημα. Καλέσαμε αυτούς που είναι νόμιμοι κάτοικοι στη χώρα μας. Μεγάλο το ενδιαφέρον. Γίνονται αιτήσεις και από άλλες περιοχές.

Υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με τις αποζημιώσεις των αγροτών της μεγάλης καταστροφής του περασμένου Ιουλίου. Είμαστε σε συνεχείς επαφές με τους αρμόδιους φορείς. Μας είχαν πει ότι τα χρήματα θα δοθούν μέχρι τέλος Απριλίου. Και φέτος είχαμε πρόβλημα με τον παγετό του Μαρτίου. Δεν μπήκαν όλες οι ποικιλίες ροδάκινων, ειδικά συμπύρηνων.  

 

Στέλιος Ασλάνογλου

Τα μέτρα προς τους καταστηματάρχες είναι συγκεκριμένα. Για τους πεζοδρόμους υπάρχει κανονισμός, για τις πλατείες πρέπει να παρθούν ξεχωριστά. Άψογη η λειτουργία της λαϊκής αγοράς. Κανένα παράπονο. Πάρθηκαν όλα τα μέτρα από παραγωγούς. Πρόκληση η επάνοδος των βιομηχανικών προϊόντων στις λαϊκές. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε.

 

Ακριβόπουλος Λεωνίδας

Συλλογική προσπάθεια, για να μην επιτρέψουμε τη μετάδοση της αρρώστιας. Η επανεκκίνηση του αθλητισμού, όπως είπε ο υφυπουργός, θα προχωρήσει σταδιακά και με ασφαλή τρόπο. Δεν μπορούν να ανοίξουν όλες οι εγκαταστάσεις ξαφνικά.

Θα τηρηθούν τα πρωτόκολλα όλων των αθλητών. Θα συμμετάσχω σε τηλεδιάσκεψη με Αυγενάκη, για να δούμε πώς θα κινηθεί η διαδικασία. Η Σοφία Υφαντίδου μπορεί να προπονηθεί στο ΕΑΚ Μακροχωρίου, με τη συνοδό της. Το κοινό δεν θα έχει πρόσβαση. Αθλητής για να μπει στο ΕΑΚ, πρέπει να συμπληρώσει επτασέλιδη έκθεση!

Το «Βοήθεια στο σπίτι» λειτούργησε με αυξημένες αρμοδιότητες. Ξεκινήσαμε διανομή ετοίμων γευμάτων, 1438 μερίδες φαγητού, μεσημεριανό και βραδινό, καθώς και αντίστοιχη ξηρά τροφή. Οι εργαζόμενες έχουν επιδείξει τέτοια αυταπάρνηση και εργατικότητα, που δεν έχω ξαναζήσει. Τις αξίζει η αναγνώριση. Στην προσπάθεια αυτή αρωγός ο δήμος Βέροιας και των πτυχιούχων φυσικής αγωγής του ΚΑΠΑ, που απασχολούμε.

 

Κορωνάς Θεόφιλος

Φαιδρή η αντιμετώπιση των επιστημόνων από την κυβέρνηση, μέσω των βάουτσερς. Η ΚΕΠΑ προσπάθησε να τονώσει το συναίσθημα των συμπολιτών μας, μέσω διαδικτυακών εκδηλώσεων. Το καλοκαίρι δεν θα απωλέσουμε την παρουσία μας, έστω και με αριθμητικούς περιορισμούς σε παραστάσεις και συναυλίες. Θα υπάρξει πολιτιστικό καλοκαίρι στη Βέροια. Πρόθεσή μας να υπάρξουν συνοικιακού χαρακτήρα εκδηλώσεις. Θα κάνουμε ταμείο στο τέλος Δεκέμβρη. καμιά εκδήλωση μας δεν ματαιώθηκε, αλλά αναβλήθηκε. Υπάρχει έτοιμη μελέτη για το άλσος και το θέατρο Μελίνα Μερκούρη, για την αποκατάσταση της στέγης του. Εύχομαι η επόμενη συνεδρίαση του σώματος να γίνει δια ζώσης στο δημαρχείο. 

 

Στέργιος Διαμάντης

Το έργο στο Μακροχώρι έχει ξεκινήσει, στις επόμενες μέρες θα υπάρξει ο προσυμβατικός έλεγχος για την αποχέτευση στο Διαβατό. Το ανθρώπινο πρόσωπο της ΔΕΥΑΒ, σε συνεργασία με τον κ. Κούτρα, τέσσερα μηχανήματα για το νοσοκομείο μας, στη νέα μονάδα βαρέων περιστατικών. 

 

Βασίλης Παπαδόπουλος

Οι  εργαζόμενοι της καθαριότητας τα πήγαν καλά. Χωρίς φανφάρες και φωτογραφίες, κάναμε ουσιαστική δουλειά. Στο ΤΕΒΑ βγάλαμε τα κάστανα από τη φωτιά, όταν αλλού έγινε η διανομή με τον παλιό τρόπο. Στην πρώτη γραμμή της μάχης έναντι στον κορωνοϊό ήταν οι υγειονομικοί, αλλά και οι αστυνομικοί μας. Καθαρίσαμε πολλές φορές το άλσος. Είχε βρωμίσει ο τόπος. Κρατήσαμε καθαρό το δήμο. Μάσκες και γάντια δεν είναι ανακυκλώσιμα υλικά. Πρέπει να μπαίνουν σε κλειστούς κάδους απορριμμάτων. Συλλέγουμε καθημερινά, εξαιτίας του ότι ο κόσμος κάθονταν, συνεχώς μπάζα. Εδώ και πέντε χρόνια ασχολούμαστε έντονα με το άλσος Παπάγου. Αν δεν το βρωμίσουμε εμείς, τα...πουλιά δεν ρίχνουν ούτε μάσκες, ούτε. red bull! Είμαστε στο τελικό στάδιο και για το κοιμητήριο.

Για τα φυτοφάρμακα, η συσκευασία πρέπει να γυρίσει στον κάτοχο. Δώσαμε διέξοδο στους αγρότες, μέσω ενημερώσεων που κάναμε. Θα την επαναλάβουμε. Δυστυχώς όμως δεν έχουμε ελεγκτικούς μηχανισμούς. Οι χώροι πρασίνου είναι προσβάσιμοι προς τους συμπολίτες μας.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής