breaking news Νέο

Θανάσης Θεοχαρόπουλος : «Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα»

Θανάσης Θεοχαρόπουλος : «Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα»

«Η πανδημία του Covid 19 άλλαξε ριζικά την κατάσταση σε όλα τα επίπεδα. Τίποτα πια δεν είναι όπως πριν. Οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις για το κοινωνικό κράτος και την οικονομία αποδείχθηκε ότι δεν μπορούν να δώσουν λύσεις για την κοινωνία.

Οι θέσεις της Αριστεράς για ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά και για δημόσιες παρεμβάσεις στην οικονομία, όταν αυτό είναι αναγκαίο, είναι πιο επίκαιρες από ποτέ απέναντι στη νεοφιλελεύθερη λογική για ιδιωτικοποίηση της Υγείας και αυτορρύθμιση της αγοράς.

Η νέα κατάσταση φέρνει την Αριστερά και όλες τις προοδευτικές δυνάμεις σε Ευρώπη και Ελλάδα μπροστά στην ανάγκη να παρουσιάσουν ένα πειστικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα και να διαμορφώσουν τις κατάλληλες συμμαχίες, ώστε αυτό να γίνει πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία.

Η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμη πιο επιτακτική μετά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης. Μία πρόταση που αποτελεί ιδιαιτέρως θετική εξέλιξη λόγω κυρίως των διαρθρωτικών χαρακτηριστικών της. Η χώρα μας οφείλει άμεσα να προετοιμασθεί για τη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική, ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του διαμορφούμενου Ταμείου Ανάκαμψης. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως αποδείχθηκε και με την ιστορία των vouchers, φαίνεται ότι συνεχίζει την παράδοση της Δεξιάς των πελατειακών σχέσεων υποστηρίζοντας την κρατικοδίαιτη και όχι την υγιή επιχειρηματικότητα, στοιχεία που καθιστούν ορατό τον κίνδυνο να χάσουμε την ευκαιρία αξιοποίησης πόρων για την πραγματική οικονομία.

Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, για να εκφράσει την κοινωνική πλειοψηφία και όχι ένα στενό ακροατήριο, οφείλει να προωθήσει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στα πιο αδύναμα στρώματα και τη μεσαία τάξη. Με μέτρα στήριξης των ανέργων, προστασίας των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία, ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της υγιούς επιχειρηματικότητας, καθώς και ένα σύγχρονο κράτος παροχής κοινωνικών υπηρεσιών με προτεραιότητα στην Υγεία και στην Παιδεία.   

Οφείλει να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στον ποιοτικό μετασχηματισμό του σ’ ένα ανοιχτό κόμμα που θα αποτελέσει την ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης. Σε αυτή τη βάση συμπορευόμαστε όλες οι δυνάμεις που αποτελούμε το σχήμα της Προοδευτικής Συμμαχίας. Γιατί η Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί στρατηγική επιλογή για το αύριο της χώρας και όχι εργαλείο του χθες.  

Ταυτοχρόνως βέβαια για να γίνουν οι προοδευτικές πολιτικές πλειοψηφικό ρεύμα, απέναντι στη σημερινή κυριαρχία των συντηρητικών δυνάμεων, είναι αναγκαία και η συνεργασία των δυνάμεων της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας στη βάση προγραμματικών θέσεων, με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση της επόμενης μέρας. Τον καθοριστικό ρόλο για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου τον έχει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ως η κυρίαρχη δύναμη στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Και αυτό οφείλει να προωθήσει σταθερά το επόμενο διάστημα με στόχο μια νέα προοδευτική, πο­λι­τι­κή και κοι­νω­νι­κή πλειο­ψη­φία.»


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής