breaking news Νέο

Ανακοίνωση της ΤΕ Ημαθίας του ΚΚΕ με αφορμή την Παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος και τα σχέδια για επέκταση των πάρκων ανεμογεννητριών στο Βέρμιο

Ανακοίνωση της ΤΕ Ημαθίας του ΚΚΕ με αφορμή την Παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος και τα σχέδια για επέκταση των πάρκων ανεμογεννητριών στο Βέρμιο

   Παρά   τους  εορτασμούς  και την  καθιέρωση  της  Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος,  το περιβάλλον  βρίσκεται  στο  στόχαστρο  των  επιχειρηματικών  ομίλων  είτε  ως  δεξαμενή ανεξέλεγκτης  και άναρχης άντλησης  πρώτων  υλών  είτε  ως  ένας  ακόμη  κερδοφόρος  τομέας  επενδύσεων. Το μεγάλο κεφάλαιο  και τα αστικά κράτη σ’ ολόκληρο τον κόσμο  αντιμετωπίζουν  την  προστασία  από  περιβαλλοντικές  επιδράσεις  με τη λογική  κόστους -οφέλους , άλλοτε  ως  “δαπάνη” που  μπορεί  να περιοριστεί  κι  άλλοτε  ως  νέο  πεδίο  κερδοφορίας  για τα λιμνάζοντα κεφάλαιά τους.

   Οι διεθνείς ιμπεριαλιστικές  ενώσεις , οργανισμοί  και συμμαχίες  ρίχνουν   “κροκοδείλια δάκρυα”  για τις περιβαλλοντικές καταστροφές  ενώ  στην  πραγματικότητα  αποτελούν  τον αποκλειστικό  φορέα  καταστροφής και υποβάθμισης του  περιβάλλοντος αφού  “αξιοποιούν”  τις  περιβαλλοντικές  καταστροφές  για  να υλοποιήσουν  τους σχεδιασμούς  τους.

  Στην ίδια  ρότα  κινείται  διαχρονικά ,αλλά  και σήμερα  στην Ελλάδα, το  πολιτικό  προσωπικό  του  κεφαλαίου, αστικές  κυβερνήσεις  και  αστικά κόμματα αφού  όλοι  μαζί  πίνουν νερό  στο  όνομα  των ευρωενωσιακών  οδηγιών και “αρχών” που  συναποφασίζουν  νομοθετούν  και  υλοποιούν. Πρόσφατο   παράδειγμα  το  περιβαλλοντοκτόνο  νομοσχέδιο  που  κατέθεσε  η κυβέρνηση  της ΝΔ  εν  μέσω  πανδημίας  με  το οποίο  λύνονται  κυριολεκτικά  τα  χέρια  των  μονοπωλιακών ομίλων μιας και  αίρονται  και οι  τελευταίες  δικλείδες ασφαλείας  που  υπήρχαν ( αλλαγή  χρήσεων γης, καταπάτηση  αιγιαλού , αποχαρακτηρισμός  δασικών εκτάσεων κτλ) ώστε να προχωρήσει ανεμπόδιστα και  με  διαδικασίες  fast track  το  προμελετημένο  περιβαλλοντικό  έγκλημα.

   Στο  όνομα  της  “πράσινης ανάπτυξης”  - μαύρης για το λαό -  συντελείται   η  περιβαλλοντική  καταστροφή  του  Βερμίου  με την  εγκατάσταση  ανεμογεννητριών  για  την παραγωγή  ηλεκτρικής ενέργειας. Ενδεικτικά  να αναφέρουμε  ότι  οι  24  από τις  155  ανεμογεννήτριες  χωροθετούνται  εντός της περιοχής “Όρος Βέρμιο” του  Ευρωπαϊκού  Οικολογικού Δικτύου Natura 2000. Επίσης  για τη  διασύνδεση  των  ανεμογεννητριών  θα κατασκευαστούν νέοι  δρόμοι στο  βουνό   συνολικού μήκους πάνω  από  100 χλμ, ενώ  χιλιάδες κυβικά μέτρα μπετόν θα πέσουν  στον πυρήνα του  βουνού και  χιλιάδες  τόνοι  μπάζων θα προκύψουν. Η  εκτεταμένη  αυτή   δραστηριότητα  ανοίγει  για τα  καλά   το  δρόμο  για  την παράδοση   του  βουνού  στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου. Θα είναι εκτεταμένη η καταστροφή του περιβάλλοντος και της φυσιογνωμίας του  Βερμίου. Η οπτική και η ακουστική όχληση από τις ανεμογεννήτριες θα έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες στους κατοίκους της περιοχής, στις μόνιμες κατοικίες αλλά και σε μια σειρά εγκαταστάσεις που αφορούν την τοπική οικονομία (κτηνοτροφικές και αγροτικές μονάδες, τουριστικές εγκαταστάσεις κ.λπ.).

 

  Οι  επιχειρηματικοί  όμιλοι  “κλείνουν το μάτι”  στους  εκπροσώπους   των αστικών  κομμάτων  στην τοπική  διοίκηση  ,τάζοντας  θέσεις  εργασίας  και ανταποδοτικά οφέλη  ώστε να αποσπάσουν μέσω αυτών  τη  συναίνεση  της τοπικής κοινωνίας.

Οι  θέσεις  εργασίας  που  τάζουν αφορούν  αποκλειστικά  τη  φάση  κατασκευής  ενώ οι  μόνιμες  θέσεις  που θα προκύψουν είναι ελάχιστες  και θα  αμείβονται με εξευτελιστικούς  μισθούς. Τα  ανταποδοτικά  οφέλη  για την  τοπική  κοινωνία   θα είναι ψίχουλα  μπροστά  στα κέρδη  των μονοπωλιακών ομίλων  και  θα εξανεμιστούν  από  τις  συνδυασμένες  αρνητικές  επιπτώσεις,.

     Το ΚΚΕ  με  τη  δράση  μέσα και  έξω  από  τη  Βουλή  ανέδειξε   το  ζήτημα  σε  όλες  του  τις πτυχές  και  οργάνωσε ποικίλες μορφές  δράσης, για να  μην συντελεστεί  το  περιβαλλοντικό  έγκλημα  που  επιχειρείται στο βουνό μας.

Το ΚΚΕ ξεκαθαρίζει ότι «κέρδη για τους ομίλους της Ενέργειας και φθηνή Ενέργεια για το λαό με προστασία του περιβάλλοντος δε συμβιβάζονται». Απαιτεί να σταματήσει η καταστροφή του περιβάλλοντος στο όρος Βέρμιο και η ιδιωτικοποίηση της κρατικής γης και του ενεργειακού δυναμικού που γίνεται με μοναδικό στόχο την κερδοφορία των ομίλων και είναι αναπόσπαστα δεμένη με την ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

 

Το ΚΚΕ παλεύει για κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων της Ενέργειας - ενεργειακό σχεδιασμό με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος και όχι για τα κέρδη των λίγων.

 

    Το  ΚΚΕ  μπαίνει  μπροστά και καλεί  το λαό  της περιοχής  μας  να  οργανώσει  την πάλη  του, να αντιπαλέψει   κάθε  πολιτική  επιλογή  του  αστικού  κράτους  που  για  τα  κέρδη  των επιχειρηματικών ομίλων  καταστρέφει το περιβάλλον. Να συγκρουστεί  με τον πραγματικό  αντίπαλο  του  περιβάλλοντος  , τα μονοπώλια , το κράτος  τους , την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να  συγκεντρώσει δυνάμεις  για  το μοναδικό δρόμο  που  μπορεί  να εγγυηθεί  τη  φιλολαϊκή  αξιοποίηση   του  περιβάλλοντος για  ριζικά διαφορετική πορεία  με  γνώμονα την  ικανοποίηση των σύγχρονων  λαϊκών αναγκών  και όχι το  καπιταλιστικό  κέρδος


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής