breaking news Νέο

Τ. Χαλκίδης στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 : «Φέτος είναι μια καθοριστική χρονιά για τους ροδακινοπαραγωγούς»

Τ. Χαλκίδης στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 : «Φέτος είναι μια καθοριστική χρονιά για τους ροδακινοπαραγωγούς»

Τρίτη και φαρμακερή... Κάπως έτσι χαρακτήρισε την επίσκεψη εκ νέου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη, στη Βέροια και την πραγματοποίηση της επί δύο φορές αναβληθείσας σύσκεψης (οι λόγοι της οποίας είναι... γνωστοί) από τον περασμένο χειμώνα για το ροδάκινο, που θα συνδιοργανωθεί από την Αντιπεριφέρεια Ημαθίας και την Αντιδημαρχία Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Βέροιας, ο Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, μιλώντας χθες στην εκπομπή «ΛΟΓΙΑ ΣΤΑΡΑΤΑ» (12.00 - 13.00) στο Ράδιο Αιχμή-102,8 με παρουσιαστές τους Αλέκο Χατζηκώστα και Παύλο Χρ. Τουτουντζίδη.

«Στην πρόσφατη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του συλλόγου μας στην Αθήνα με τον ΥΠΑΑΤ κ. Βορίδη, στον οποίο και θέσαμε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες της Ημαθίας, ο υπουργός υπήρξε θετικός στο να έρθει στη Βέροια, την επίσκεψη του οποίου αναμένουμε να γίνει περί τα τέλη Ιουνίου», ανέφερε ο Τάσος Χαλκίδης.

«Στη συνάντηση αυτή με τον κ. Βορίδη εκθέσαμε προς αυτόν ότι είναι πολλά τα προβλήματα των αγροτών, γνωστά εδώ και χρόνια και πως το μαχαίρι έχει φθάσει στο κόκαλο! Πλέον δεν μπορούμε ως αγρότες ροδακινοπαραγωγοί να προχωρήσουμε με τέτοιες συνθήκες (αυξημένο κόστος παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές). Μάλιστα, τονίσαμε προς τον κ. Βορίδη πως φέτος είναι μια καθοριστική χρονιά για τους ροδακινοπαραγωγούς, γιατί απλούστατα δεν μπορούμε να δουλέψουμε κάτω από το κόστος παραγωγής. Εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε επαίτες, εμείς δεν θέλουμε να λαμβάνουμε αποζημιώσεις μέσω προγράμματος de minimis, αλλά να δουλέψουμε στα χωράφια μας, να μείνουν ικανοποιητικές οι τιμές και να ζήσουμε», προσέθεσε.

 

«Αν δεν πετάξουμε και ροδάκινα, δεν πρόκειται να πάρουμε καλύτερες τιμές»

Ο ίδιος, αν και αναγνώρισε πως «έχουμε να κάνουμε με ελεύθερη αγορά», ζήτησε από τον κ. Βορίδη - όπως επεσήμανε - να υπάρξει κάλυψη του κόστους παραγωγής. Επανέλαβε δε ότι «πέρα από τις τόσες κινητοποιήσεις που κάναμε στον κόμβο της Κουλούρας, αν δεν πετάξουμε και ροδάκινα, δεν πρόκειται να πάρουμε καλύτερες τιμές. Είναι μεν λυπηρό αυτό που λέω, αλλά πρέπει να χάσουμε και ροδάκινα, για να καταδείξουμε που έχει φθάσει η κατάσταση με το συγκεκριμένο προϊόν».

Ακόμα, ο Τάσος Χαλκίδης, έθεσε επιτακτικά - όπως είπε - στον κ. Βορίδη «να γίνει αναδιαρθρωση σε ποικιλίες ροδακίνων, αλλά και να υπάρξει συνδεδεμένη με το καλό ροδάκινο στο συμπύρηνο».

 

«Δεν γίνεται να μην αλλάξει ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΛΓΑ»

Ο ίδιος, αναφερόμενος στην επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΑΣΓ Βέροιας και προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, είπε πως τέθηκαν προς αυτόν οι επιπτώσεις από τις τελευταίες εξελίξεις των ζημιών που έπληξαν την Ημαθία (ακαρπία, χαλαζοπτώσεις), την καθυστέρηση των περυσινών πληρωμών, την τωρινή κατάσταση των αγροτών και εν γένει η πορεία των ζημιών, την αντιχαλαζική προστασία, όπως επίσης και τις δυνατότητες αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

«Μάλιστα, για την αντιχαλαζική προστασία θα πω πως είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία, για να κάνει ο αγρότης το δικό του αντιχαλαζικό σύστημα. Για δε τις αποζημιώσεις θα επαναλάβω και πάλι ότι δεν μπορούμε να παίρνουμε το 65% και να μένει απλήρωτο το υπόλοιπο 35%, το οποίο και θα μας δοθεί μετά από ένα χρόνο! Εμείς, όπως πληρώνουμε τις εισφορές μας στον ΕΛΓΑ, έτσι θέλουμε να αποζημιωνόμαστε στο ακέραιο και στην ώρα που πρέπει. Πάντως, πάνω στο θέμα της αποπληρωμής του 35% της αποζημίωσης, ο κ. Λυκουρέντζος υποσχέθηκε ότι αυτό θα καταβληθεί περί τα τέλη Ιουλίου. Επιπρόσθετα, είπαμε στον κ. Λυκουρέντζο, που δείχνει ένα έντονο ενδιαφέρον για το νομό μας (γαμπρός στο Νεόκαστρο γαρ) σε αγροτικά ζητήματα, δεν γίνεται να μην αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ», σημείωσε.

 

«Δεν γίνεται ο ροδακινοπαραγωγός να μην ξέρει την τιμή πώλησης σε ροδάκινα και νεκταρίνια»

Επίσης, ο Τάσος Χαλκίδης ξεκαθάρισε πως «αν δεν κινητοποιηθεί ο αγρότης, αν δεν βγει στο δρόμο και να φωνάξει, τότε το καφενείο θα είναι η καταστροφή του... Δεν γίνεται ο ροδακινοπαραγωγός να μπαίνει στη φάση της συγκομιδής των ροδακίνων και νεκταρινιών, δίχως να έχει να ανακοινωθεί η τιμή πώλησής τους. Είναι δυνατόν να μην ξέρει τι τιμή θα έχουν; Οπότε, κάποια στιγμή ο αγρότης θα πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να αντισταθεί κι ας χάσει ροδάκινα που θα πετάξει. Δεν λέω ότι είναι αυτό καλό, θα πω και πάλι, αλλά και δεν γίνεται αλλιώς, αν θέλει να πετύχει κάτι το ουσιαστικό. Συνεπώς θα πρέπει να ανακοινώνεται η τιμή για τα ροδάκινα, για να ξέρει ο αγρότης και όχι να βρίσκεται σε μια αγωνία και έναν προβληματισμό. Ειδάλλως, ο ροδακινοπαραγωγός θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε εκρίζωση των δένδρων. Επιπλέον, θα πω, ό,τι είναι να δίνεται από το ΥΠΑΑΤ, να πηγαίνει απευθείας στην τσέπη του παραγωγού, μέσω ΟΣΔΕ, κι όχι να μοιράζεται από κάποιους ανθρώπους.

 

Εργόσημο για τους Αλβανούς εργάτες γης, μεν, αλλά...

Ακόμα, μιλώντας για την ανάγκη εύρεσης εργατικών χεριών, ανέφερε πως «γίνονται ενέργειες και έρχονται από την Αλβανία εργάτες στη χώρα μας, με την τήρηση κάποιων υγειονομικών μέτρων λόγω της πανδημίας, προκειμένου να συμβάλλουν στη λύση ενός τέτοιου προβλήματος με το εργόσημο. Αλλά εδώ τίθεται ζήτημα και με το πως θα κολληθούν τα εργόσημα αυτά». Ενώ και πάλι έκρινε πως «φέτος είναι μια καθοριστική χρονιά. Αν δεν παρθούν αποφάσεις, ώστε να περιμένουμε να πέσει το κόστος παραγωγής, τότε πολύ φοβάμαι, για να πω πως είναι σίγουρο, πολλοί αγρότες ροδακινοπαραγωγοί θα τα παρατήσουν! Γι' αυτό λέω και επιμένω πως πρέπει ο αγρότης να βγει στο δρόμο και να διεκδικήσει. Μόνο έτσι θα κερδίσει κάτι. Αλλιώς...»

Τέλος, στην αναφορά του ο κ. Χαλκίδης έβαλε και τη συνάντηση που υπήρξε με τον υφυπουργό Οικονομικών, κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, στο γραφείο του, στην οποία - όπως επεσήμανε - συζητήθηκαν θέματα των αγροτών του νομού και η πορεία τους.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής