breaking news Νέο

Στη Βέροια χθες ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος

  • Στη Βέροια χθες ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος
  • Στη Βέροια χθες ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος
  • Στη Βέροια χθες ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος
  • Στη Βέροια χθες ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος
  • Στη Βέροια χθες ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος

Στη Βέροια βρέθηκε χθες ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, συνοδευόμενος από την Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού Χρυσούλα Γάσπαρη και τον Διευθυντή Ασφάλισης και ενισχύσεων Σταύρο Κουκάκη. Αρχικά ο κ. Λυκουρέντζος είχε συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη και αμέσως μετά συνάντηση με τους προέδρους των Αγροτικών Συνεταιρισμών Βέροιας, Κουλούρας, Μέσης, Μελίκης και Αλιάκμονα στις εγκαταστάσεις της ΑΛΜΜΕ και τον Δήμαρχο Αλεξάνδρειας Παναγιώτη Γκυρίνη. Κατόπιν ο κ. Λυκουρέντζος μετέβη στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια και συναντήθηκε με τα στελέχη και το προσωπικό του, παρουσία του βουλευτή του νομού Λάζαρου Τσαβδαρίδη, του Περιφερειακού Συμβούλου Απόστολου Νεστορόπουλου και του προέδρου της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών του Ν. Ημαθίας Χρήστου Γιαννακάκη, που τυγχάνει συγχρόνως και μέλος του ΔΣ του ΕΛΓΑ.

Στη συνάντηση αυτή η προϊσταμένη του υποκαταστήματος κ. Μαρία Παππά κατέστησε σαφές προς τον κ. Λυκουρέντζο για το πως έχουν οι ζημιές και οι δηλώσεις, όπως και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το υποκατάστημα. Προβλήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την έλλειψη εκτιμητών και μόνιμου προσωπικού, το οποίο - όπως επεσήμανε - δημιουργούν μεγάλες καθυστερήσεις. Ακολούθως τον λόγο έλαβαν και πήραν, κατόπιν προτροπής του προέδρου το ΕΛΓΑ, οι επόπτες και το προσωπικό οι οποίοι εστίασαν με τη σειρά τους στο πρόβλημα της έλλειψης εκτιμητών και την αδυναμία στο να υπάρξουν άμεσες εκτιμήσεις, γεγονός που - όπως τόνισαν - δημιουργεί μια αρνητική εικόνα όσον αφορά την αξιοπιστία του. Ακόμα, επεσήμαναν το πρόβλημα με τις 8μηνες συμβάσεις των εκτιμητών, οι οποίες σε καμμία περίπτωση δεν ικανοποιούν ως διάστημα, προκειμένου να υπάρξει ολοκλήρωση των εργασιών, όπως βέβαια, και το αίτημα των ανταποκριτών για την πληρωμή των τελών με ηλεκτρονικό τρόπο κλπ.

 

10.000 δηλώσεις στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ για τις ζημιές φέτος

Σ' οτι αφορά, τώρα, τις φετινές ζημιές, η κ. Παππά ανέφερε πως είναι λιγότερες, πλην όμως σοβαρές σε σχέση με τις υπόλοιπες χρονιές. Ενημέρωσε, δε, επίσης πως οι δηλώσεις στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ μέχρι σήμερα είναι 10.000, για τις οποίες όμως η έλλειψη εκτιμητών προκαλεί τις καθυστερήσεις. Σημείωσε, μάλιστα, πως «σήμερα ήρθαν στο υποκατάστημα μας οι πρώτοι 12 εκτιμητές, από την Κρήτη, οι οποίοι ωστόσο στερούνται την εμπειρία στις καλλιέργιες της περιοχής μας». Επιπλέον, η κ. Παππά ξεκαθάρισε ότι, αν και δεν υπάρχουν εκτιμητές για τις χαλαζοπτώσεις, τα χωριά που έχουν υποστεί τις σημαντικότερες ζημιές θα έχουν εκτιμητές.

Ο κ. Λυκουρέντζος από την πλευρά του εστίασε στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο ΕΛΓΑ, στις παρεμβάσεις που γίνονται σε μια προσπάθεια να υπάρξει βελτίωση στα οικονομικά του οργανισμού, όπως επίσης και σε μια σειρά σημαντικών αλλαγών που επίκειται (τεχνολογία στο χωράφι, ατομικό ασφαλιστικό συμβόλαιο για κάθε αγρότη, ανάγκη ανανέωσης των επιστημόνων του ΕΛΓΑ).

 

«Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα καταβληθεί το 35% των περσινών αποζημιώσεων»

Η επίσκεψη του κ. Λυκουρέντζου ολοκληρώθηκε με συνέντευξη τύπου προς τα τοπικά ΜΜΕ στο ξενοδοχείο "ΑΙΓΕΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ", χθες το απόγευμα. Λίγο πριν αναφερθεί στις επαφές που είχε στη Βέροια ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, έκανε μια σύντομη αναφορά στην πολιτικη του διαδρομή και με την συγκίνηση διάχυτη στο πρόσωπο του από την παρουσία του συνάδελφου Αλέκου Χατζηκώστα, με τον οποίο υπήρξαν συμφοιτητές και συμμετείχαν στο ανώτερο φοιτητικό όργανο της σχολής τους, ο καθένας, βέβαια, από το δικό του μετερίζι (ΚΝΕ, ΠΣΚ ο Αλέκος Χατζηκώστας και ΟΝΝΕΔ, ΔΑΠ - ΝΑΦΚ ο Ανδρέας Λυκουρέντζος).

Ο κ. Λυκουρέντζος αφού αναφέρθηκε στις επαφές που είχε κατά την διάρκεια της χθεσινής ημέρας (με τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη, τον Δήμαρχο Αλεξάνδρεις Παναγιώτη Γκυρίνη οι οποίοι και του έθεσαν σημαντικά ζητήματα των παραγωγών, συνεταιριστικές οργανώσεις κ.α.), πέρασε στο πεδίο των ερωταπαντήσεων, ξεκαθαρίζοντας ότι το υπολοιπο 35% του ΕΛΓΑ προς τους παραγωγούς για τις αποζημιώσεις του 2019 (68 εκατ. ευρώ) θα καταβληθεί στο τέλος του καλοκαιριου ξεπερνώντας το σημερινό πρόβλημα ταμειακής ρευστότητας και σε συνεργασία με το Υπουργείο, εκτός κι αν - όπως είπε - στο μεταξύ υπάρχει κρατική ενίσχυση νωρίτερα, οπότε και η καταβολή του 35% θα επιταχυνθεί.

Μιλώντας για το νέο πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας με δίκτυα είπε οτι γι' αυτό υπάρχει 85% επιδότηση για μεμονωμένους αγρότες και 100% για ομάδες παραγωγών. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ανέφερε οτι στο πρώτο πρόγραμμα υπήρχε μικρό ενδιαφέρον απο τους παραγωγούς. Ο κ. Λυκουρέντζος ακόμα έκανε λόγο και για την ανάγκη δημοσιονομικης εξυγίανσης του ΕΛΓΑ, ενω απαντώντας για τους σχεδιασμούς ιδιωτικοποίησης του οργανισμού, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν εξαιτίας έλλειψης ενδιαφέροντος από την πλευρά των εταιριών (δεν υπήρξε, δηλαδή, κατάθεση προτάσεων). Ο ίδιος επίσης απέκλεισε την αναμόρφωση κανονισμού του ΕΛΓΑ, κρίνοντας την αδύνατη και πως το εν λόγω θέμα παγώνει.

Λίγο αργότερα ο κ. Λυκουρέντζος στον ίδιο χώρο είχε συνάντηση με το ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας και τον πρόεδρος της ΠΕΚ κ. Στέργιος Κύρτσιο, ενω σήμερα Τρίτη θα επισκεφθεί την Κοζάνη και αύριο Τετάρτη την Πέλλα έχοντας ανάλογες συναντήσεις και εκεί.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής