breaking news Νέο

Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ 2020-2021: Ποιες οι δικαιούχες μητέρες, στην τελική ευθεία για την έναρξη αιτήσεων

Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ 2020-2021: Ποιες οι δικαιούχες μητέρες, στην τελική ευθεία για την έναρξη αιτήσεων

Την διαδικασία για την συμμετοχή των μητέρων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ή άνεργων στην δράση «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» για την φιλοξενία βρεφών, νηπίων, παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς περιλαμβάνει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που πήρε ΦΕΚ αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Η εν λόγω ΚΥΑ αφορά μόνο τις γυναίκες του ιδιωτικού τομέα ή τις άνεργες ενώ θα υπάρξει και ΚΥΑ για το Παράλληλο πρόγραμμα που αφορά τις μητέρες του Δημοσίου τομέα και την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων κατά 3.000 ευρώ.

 

Η δράση στοχεύει:

α) στην αύξηση και διατήρηση της απασχόλησης των ωφελούμενων γυναικών από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, σε θέσεις εργασίας με ισότιμους όρους, ώστε μέσα από την ουσιαστική διευκόλυνσή τους, να ανταποκριθούν στους απαιτητικούς κι αντικρουόμενους ρόλους τους, όπως αυτός της οικογενειακής μέριμνας και της παιδικής προστασίας,

β) στην ουσιαστική στήριξη των ωφελούμενων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβασή τους στην εργασία, μέσω της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων, παιδιών και ατόμων με αναπηρία, (γ) στην ισότιμη πρόσβαση των ευπαθών ομάδων (παιδιά και άτομα με αναπηρία) σε ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες.

Αντικείμενο της δράσης αποτελεί η παροχή στις ωφελούμενες, θέσεων φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων, παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία σε αντίστοιχες Δομές Φορέων.

 

Επιλέξιμες ενέργειες είναι:

α) η παροχή θέσεων φροντίδας βρεφών από 2 μηνών έως 2,5 ετών και νηπίων από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση, όπως αυτή ορίζεται από το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο, σε Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς αντίστοιχα,

β) η παροχή θέσεων φροντίδας παιδιών βρεφικής και προσχολικής ηλικίας από 8 μηνών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση και παιδιών με αναπηρία από 2,5 ετών έως 6,5 ετών, όπως αυτή ορίζεται από το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας,

γ) η παροχή θέσεων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών από 5 έως 12 ετών και παιδιών με ελαφράς μορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα, σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ),

δ) η παροχή θέσεων φροντίδας παιδιών με αναπηρία, εφήβων και ατόμων με νοητική υστέρηση ή/ και κινητική αναπηρία, σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ μεΑ).

 

Ωφελούμενες της δράσης είναι:

- Μητέρες βρεφών, νηπίων και παιδιών, καθώς και μητέρες νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σύμφωνα με τις περιπτώσεις που περιγράφονται στο άρθ. 3.1, σημεία α έως δ, της παρούσας.

- Άτομα (γυναίκες και άνδρες), στα οποία έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια παιδιών ή άνδρες που βρίσκονται σε χηρεία.

- Άτομα (γυναίκες και άνδρες), τα οποία έχουν οριστεί δικαστικοί συμπαραστάτες ή ασκούν επιμέλεια του συμπαραστατούμενου με δικαστική απόφαση.

 

Οι ωφελούμενες της δράσης θα πρέπει να είναι:

- εργαζόμενες (μισθωτές, αυτοαπασχολούμενες), ή

- άνεργες, οι οποίες διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο.

Τα έγγραφα, δυνάμει των οποίων βεβαιώνεται η εργασία ή η ανεργία, θα προσδιορίζονται στην Πρόσκληση της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. προς τις δυνητικά ωφελούμενες.

Από όλες τις ως άνω κατηγορίες εξαιρούνται οι τακτικοί και αορίστου χρόνου υπάλληλοι του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. καθώς και υπάλληλοι, οι μόνιμοι και Αορίστου Χρόνου των Ο.Τ.Α. (α’ και β’ βαθμού) και των Ν.Π.Δ.Δ.

Οι αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά υποβάλλονται στην ΕΕΤΑΑ από τις ενδιαφερόμενες, σύμφωνα με τις διαδικασίες που θαβπεριγράφονται στην οικεία Πρόσκληση.

Η είσοδος στην ηλεκτρονική εφαρμογή θα γίνεται με τη χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποκλειστικά της αιτούσας.

Ο τρόπος και η διαδικασία υποβολής και ολοκλήρωσης της ηλεκτρονικής αίτησης, καθώς και οι τεχνικές λεπτομέρειες για την άντληση ή την επαλήθευση των απαιτούμενων στοιχείων, προκειμένου να ελεγχθεί η πλήρωση των κριτηρίων επιλογής ή /και να καταταγούν οι υποβληθείσες αιτήσεις κατά τη σειρά μοριοδότησης θα περιγραφούν στην οικεία πρόσκληση.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής