breaking news Νέο

Θεοδωρικάκος από Θεσσαλονίκη: "Δεν θα χαθεί κανένα έργο – Όλα μεταφέρονται στο «Α. Τρίτσης»"

  • Θεοδωρικάκος από Θεσσαλονίκη:
  • Θεοδωρικάκος από Θεσσαλονίκη:

Σε αναπτυξιακή τροχιά μπαίνουν οι τρεις περιφέρεις της Βόρειας Ελλάδας, Κεντρική, Δυτική και Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, καθώς συνολικά 109 έργα, ύψους 240 εκατ. ευρώ μεταφέρονται απευθείας από το «Φιλόδημο» στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα της Αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης», 2,5 δισ. ευρώ που υλοποιεί το υπουργείο Εσωτερικών.

Το καινοτόμο και ευέλικτο πρόγραμμα παρουσίασε την Παρασκευή από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσία του υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρου Καράογλου, των τριών περιφερειαρχών, δημάρχων και των προέδρων των αντίστοιχων ΠΕΔ Κεντρικής, Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

«Όλα αυτά τα έργα εντάσσονται στον Α. Τρίτση απευθείας και θα τα τρέξουμε το συντομότερο δυνατόν» ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος, ενώ δήλωσε πως στόχος της κυβέρνησης και του ΥΠΕΣ είναι να μην μείνει κανένας δήμος εκτός του νέου προγράμματος. «Κανένα δήμος δεν θα μείνει έξω από το πρόγραμμα, και το κράτος θέλει και θα στηρίξει τους δήμους με σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις, όπως αυτοί σε παραμεθόριες περιοχές» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σημαντική ωστόσο παράμετρος του προγράμματος, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, είναι ότι για πρώτη φορά θα υπάρξει ξεχωριστή πρόκληση ύψους 100 εκατ. ευρώ, που θα αφορά μελέτες για δήμους που δεν τις έχουν εκπονήσει και θα μπορούν στο εξής να αξιοποιήσουν αυτήν τη δυνατότητα, μέσω του Α. Τρίτση.

Επίσης, γνωστοποίησε ότι μετά από επαφές που είχε η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕτΕ) έχει δεσμευτεί να χρηματοδοτήσει τα project του νέου προγράμματος με το ποσό του 1,5 δισ. ανεβάζοντας το αρχικό ύψος του «Α. Τρίτση» σε περίπου 2 δισ. ευρώ

Ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκος, αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα τόνισε πως πολλά από τα 109 έργα των τριών περιφερειών που μεταφέρονται στον «Α. Τρίτση» βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης κα αφορούν σε αναγκαίες υποδομές για τις τοπικές κοινωνίες, όπως έργα ύδρευσης και αποχετευτικών δικτύων και κτιριακές εγκαταστάσεις.

 

Μεταρρύθμιση το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη θεσμική μεταρρύθμιση που, όπως είπε, αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου Εσωτερικών, της ανασυγκρότησης του κράτους. Πρόκειται για το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων κράτους και αυτοδιοίκησης που θα ενισχύσει το ρόλο των Δήμων και των Περιφερειών, προκειμένου να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών.

«Αυτή η μεταρρύθμιση που αφορά στο ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων, είναι μια πρώτη μεγάλη πρόκληση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ η δεύτερη αφορά στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης», το αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Τ.Α που είναι κοινός στόχος, κοινή συμβολή υπουργείου και αυτοδιοίκησης» σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ο ίδιος επισήμανε και την ανάγκη να διαμορφωθεί από κοινού το πρόγραμμα, από το υπουργείο και την αυτοδιοίκηση, σε κάθε περιοχή και σε κάθε δήμο της χώρας και αυτό, κάτι, που όπως είπε, γίνεται για πρώτη φορά. «Είναι στο χέρι μας να γράψουμε χρυσές σελίδες για την αυτοδιοίκηση. Και ο καλύτερος τρόπος για να οργανωθεί και να υλοποιηθεί το πρόγραμμα αυτό, είναι η καλή σχέση και συνεργασία μεταξύ περιφερειών και δήμων. Να δουν από κοινού ποιες είναι οι ανάγκες, ώστε προγράμματα, έργα και δράσεις που δεν είναι ενταγμένα σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα να ενταχθούν απευθείας στο Α. Τρίτσης» υπογράμμισε ο υπουργός.

 

Καράογλου: Μέσω του Α. Τρίτση 40.000 νέες θέσεις εργασίας

Πολυδιάστατη θεσμική τομή, χαρακτήρισε το νέο πρόγραμμα ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Θόδωρος Καράογλου, μιλώντας στην εκδήλωση της παρουσίαση του, σημειώνοντας ότι ο εξασφαλισμένος προϋπολογισμός ύψους 2,5 δισ. ευρώ εγγυάται ότι μέχρι το 2023 κάθε πόλη και κάθε χωριό σε όλη τη χώρα θα αποκτήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής με νέες υποδομές. «Επίσης με τα νέα έργα που θα τρέξουν θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 40.000 νέες θέσεις εργασίας» είπε χαρακτηριστικά.

«Πλέον, με την αντικατάσταση του ‘Φιλόδημου’ και την επιστροφή στον πολιτικό ρεαλισμό, Δήμοι και Περιφέρειες έχουν στα χέρια τους ένα πανίσχυρο «εργαλείο» που τους βοηθά να ανταποκριθούν στον αναβαθμισμένο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο κ. Καράογλου. Χαρακτήρισε κομβικής σημασίας το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσονται και τα υπόλοιπα έργα που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά δεν είχαν διασφαλισμένη χρηματοδότηση. «Εξίσου σημαντικό, όμως είναι και το γεγονός ότι το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα ακόμη και σε δήμους που δεν διαθέτουν τεχνικές υπηρεσίες να υλοποιήσουν σειρά έργων, αξιοποιώντας πόρους που μέχρι σήμερα παρέμεναν αδιάθετοι».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής