breaking news Νέο

Δύο τα επικρατέστερα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων

Δύο τα επικρατέστερα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων

Η ημέρα που και πάλι θα ακουσθεί το πρώτο κουδούνι στα σχολεία για τη νέα σχολική χρονιά δεν φαντάζει δα και τόσο μακρινή, καθώς αυτό έχει προγραμματισθεί να γίνει στις 7 Σεπτεμβρίου. Μια ημερομηνία η οποία, όμως, υποχρεώνει το Υπουργείο Παιδείας από τώρα στο να εξετάζει τα σενάρια για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων. Επί του παρόντος πάντως το Υπουργείο Παιδείας δεν δείχνει να προσανατολίζεται σε αλλαγή της ημερομηνίας έναρξης των σχολείων. Αλλά δείχνει να εξετάζει σενάρια, τα οποία και θα κριθούν ως τα επικρατέστερα για το πως θα λειτουργήσουν τα σχολεία. Μόνο όμως που και πάλι η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα αφήνει όλα τα σενάρια ανοιχτά και ως εκ τούτου οι τελικές αποφάσεις πρόκειται να ληφθούν τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. «Υπάρχουν δυο βασικά σενάρια, τα οποία εξετάζονται και τα οποία συζητούμε με τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)», ανέφερε σε δηλώσεις της η κ,. Κεραμέως. Σύμφωνα με την οποία, «το πρώτο σενάριο προβλέπει λειτουργία των σχολείων από τις 7 Σεπτεμβρίου και μετά σε πλήρη σύνθεση. Δηλαδή να πηγαίνουν όλα τα παιδιά, αλλά ενδεχομένως με κάποια αυξημένα μέτρα προστασίας και πρόληψης. Έχει συζητηθεί και το θέμα της μάσκας για όλους τους μαθητές, χωρίς να έχει ληφθεί καμία απόφαση. Το άλλο σενάριο είναι να γίνεται εκ περιτροπής διδασκαλία κάποιες μέρες οι μισοί μαθητές, τις άλλες ημέρες οι μισοί μαθητές. Αυτή τη στιγμή και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και με βάση τη συζήτηση που είχαμε, το επικρατέστερο σενάριο είναι η πλήρης λειτουργία των σχολείων με αυξημένα μέτρα προστασίας και πρόληψης». Εδώ να θυμίσουμε ότι στα μέτρα που ζητά το Χάρβαρντ για τα σχολεία είναι η χρήση μάσκας για εκπαιδευτικούς και μαθητές, για την οποία είχε κάνει λόγο και ο κ. Χρήστος Κούτρας, Διευθυντής της Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Ημαθίας, λοιμωξιολόγος, φιλοξενούμενος προ ολίγων ημερών στην εκπομπή "ΛΟΓΙΑ ΣΤΑΡΑΤΑ" του Ράδιο Αιχμή-102,8 Fm.

 

Ανησυχία

Βέβαια, η ανησυχία για τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων επηρεάζει όλο τον κυβερνητικό σχεδιασμό, συνεπώς και το Υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σχολεία δεν εξαιρούνται από τα σενάρια για δραστικότερα μέτρα, έστω και για λιγότερο χρονικό διάστημα εφαρμογής σε σχέση με την περυσινή χρονιά, μια και παραμένει βασική πρόθεση να μην επαναληφθεί επ’ ουδενί το πολύμηνο κλείσιμό τους. Προς το παρόν πάντως η Υπουργός Παιδείας αναφέρει καθησυχαστικά: «Πρώτον, έχουμε δεδομένα από όλο τον πλανήτη αναφορικά με την πανδημία και το πως αυτή επιδρά σε μικρές ηλικίες και τα δεδομένα δείχνουν ότι τα παιδιά αρρωσταίνουν πολύ λιγότερο και μεταδίδουν πολύ λιγότερο. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι, όπως βλέπουμε τα πράγματα, ο ιός μπορεί να είναι κοντά μας διεθνώς για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν. Πρέπει να μάθουμε να προφυλασσόμαστε, πρέπει να μάθουμε να βάζουμε όρια, πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με αυτή τη νέα πραγματικότητα».

 

Θύελλα κατά Κεραμέως από τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς

Στο μεταξύ, δριμεία επίθεση στην Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως εξαπέλυσε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλαδας (ΟΙΕΛΕ), η οποία και προανήγγειλε κινητοποιήσεις με το άνοιγμα των σχολείων, αλλά και νομικές και πολιτικές κινήσεις σε Ελλάδα και ΕΕ, προκειμένου να ανατραπεί το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για την ιδιωτική εκπαίδευση, το οποίο χαρακτηρίζει "έκτρωμα Κεραμέως".

Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι πρόκειται για νομοσχέδιο - δώρο στους "σχολάρχες - χορηγούς" από την κυρία Κεραμέως και τη ΝΔ.

Γι' αυτό ξεκινά έναν πολυμέτωπο αγώνα προς όλες τις κατευθύνσεις, για να πείσει ότι ο νέος νόμος έχει «ολέθριες επιπτώσεις», όχι μόνο στους ίδιους, δεδομένου ότι καταργούνται όλα τα εργασιακά κεκτημένα, αλλά και στους μαθητές. Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, η ΟΙΕΛΕ ζήτησε την παραίτηση της Νίκης Κεραμέως.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής