breaking news Νέο

3.445 διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή

  • 3.445 διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή
  • 3.445 διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή

Θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για δικαίωση των αγώνων τους! 'Η καλύτερα για νίκη των εκπαιδευτικών Ειδικής αγωγής. Και όλα αυτά έπειτα από 15 χρόνια αγώνων, διαδηλώσεων και διεκδικήσεων, όπου οι πρώτοι μαζικοί διορισμοί στην Ειδική Αγωγή στην ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης είναι εδώ και λίγες μέρες πραγματικότητα.

Ειδικότερα, την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας 3.445 διορισμοί στην Ειδική Αγωγή, με την υπουργό Παιδείας Νικη Κεραμέως να εξακολουθεί να μην κάνει ούτε μία αναφορά στους προκατόχους της (Κώστας Γαβρόγλου και Νίκος Φίλης), χάρις στις προσπάθειες των οποίων πραγματοποιήθηκαν τελικά οι διορισμοί 1.817 εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και 1.628 εκπαιδευτικών στη δευτεροβάθμια Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.

Μετά από ένα χρόνο καθυστερήσεων για τους εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής και ενώ η κυβέρνηση έχει παγώσει ουσιαστικά τη διαδικασία πρόσληψης 10.500 εκπαιδευτικών στη γενική εκπαίδευση, που επίσης, να αναφερθεί, είχε προγραμματίσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η υπουργός Παιδείας ακόμα μια φορά δεν έκανε καμία αναφορά για τα πεπραγμένα αυτής. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι «με ιδιαίτερη ικανοποίηση ολοκληρώνουμε την ίδια διαδικασία διορισμού 3.445 εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση. Πρόκειται για αγωγή και εκπαίδευση απαραίτητες για την ολόπλευρη και αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, τη βελτίωση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων και δεξιοτήτων τους. Ο διορισμός μόνιμων εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στη δημιουργία σταθερών μαθησιακών δεσμών και να βελτιώσει έτσι περαιτέρω την εξέλιξη των μαθητών».

 

Ναι μεν, αλλά ....

Ο εκπαιδευτικός κόσμος στην Ημαθία δεν θα μπορούσε να μη χαιρετήσει μία τέτοια εξέλιξη, μετά από 11 ολόκληρα χρόνια μνημονιακής απαγόρευσης διορισμών. «Είναι θετικό το ότι έσπασε ο πάγος τώρα και προέκυψαν 3.445 διορισμοί στην ειδική αγωγή», σχολίασε στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» ο Θόδωρος Κακαγιάννης, πρώην πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας. Πλην όμως έσπευσε να επισημάνει ότι «από κει και πέρα δεν είναι ικανοποιητικός ο αριθμός αυτός, γιατί υπάρχουν τεράστια κενά στην ειδική αγωγή και στη γενική εκπαίδευση. Και αυτό γιατί σαν συνδικαλιστικό κίνημα ζητούσαμε και ζητάμε να καλυφθούν όλα τα κενά στο σύνολό τους. Οπότε είμαστε σε αναμονή και περιμένουμε διορισμούς».

Με ιδιαίτερη χαρά υποδέχθηκε την είδηση ο πρώην υπουργός παιδείας Κώστας Γαβρόγλου : «Γενναιόδωρα και χωρίς μιζέριες, να χαιρετήσουμε τους πρώτους στην ιστορία της εκπαίδευσής μας διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής. Και να ευχηθούμε σε όλες και όλους καλή επιτυχία σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο. Όλοι μας γνωρίζουμε πως, μέσα από τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και με την αποφασιστική συμβολή της Όλγας Γεροβασίλη, της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, του Ευκλείδη Τσακαλώτου και των συνεργατών στο υπουργείο Παιδείας, καταλήξαμε στη νομοθέτηση των 5.000 θέσεων, επιπλέον των «κανονικών» διορισμών στο δημόσιο. Συγχαρητήρια σε όλες και όλους. Στόχος τώρα να προχωρήσουν οι 10.500 διορισμοί στη γενική εκπαίδευση».

 

Αν. Γκίκα : «Δυο σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων»

Στο μεταξύ, κανονικά θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα σχολεία από τις 7 Σεπτεμβρίου, όπως έχει ανακοινωθεί, ενώ οι εκπαιδευτικοί θα βρεθούν στις θέσεις τους από την 1η του μήνα, επισημαίνει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. «Βεβαίως και θα ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να ακολουθούν το κανονικό τους πρόγραμμα. Άλλωστε, οι εκπαιδευτικοί ξεκινάνε από την 1η Σεπτεμβρίου, για να προετοιμάσουν ό,τι χρειάζεται, ώστε να μπορέσουν να υποδεχθούν τα σχολεία τα παιδιά μας», τόνισε η γενική γραμματέας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Αναστασία Γκίκα. «Έχουμε δύο κυρίως σενάρια. Το ένα είναι ότι πηγαίνουμε κανονικά στο σχολείο, με πάρα πολύ αυστηρά μέτρα αποστασιοποίησης και ενδεχομένως υποχρεωτικά μάσκες για όλους», εξήγησε και προσέθεσε : «Το δεύτερο σενάριο είναι αυτό που έχουμε ζήσει, το εκ περιτροπής».

 

Του Παύλου Χρ. Τουτουντζίδη


Θόδωρος Κακαγιάννης

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής