breaking news Νέο

Eπιτραπέζιο ροδάκινο: Οι βροχές και το χαλάζι του Αυγούστου σημάδεψαν τη σεζόν

Eπιτραπέζιο ροδάκινο: Οι βροχές και το χαλάζι του Αυγούστου σημάδεψαν τη σεζόν

Με τη συλλογή να ολοκληρώνεται στις πεδινές περιοχές της καλλιέργειας ροδάκινου και τη σκυτάλη πλέον αποκλειστικά στα ορεινά, οι παραγωγοί στην πλειονότητά τους ομονοούν ότι η φετινή σεζόν εμπορικά ήταν ανάσα μετά από το κακό περσινό προηγούμενο. Δεν παραλείπουν, όμως, να σχολιάσουν ότι αυτό δεν είναι γενικευμένο, δεδομένου ότι η μειωμένη παραγωγή και οι ζημιές σε επιμέρους ποικιλίες δεν επέτρεψαν σε όλους τους παραγωγούς να χαμογελάσουν. Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές σε όλη τη διάρκεια της σεζόν κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα από πέρσι, ενώ τις τελευταίες ημέρες η αυξημένη ζήτηση σε συνδυασμό με την προσφορά που βαίνει μειούμενη πήραν νέα ώθηση.

 

Ο Ανδρέας Οβεζίκ, υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου και παραγωγής του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Νέος Αλιάκμων», είπε «ολοκληρώνουμε τις επόμενες μέρες τη συγκομιδή του επιτραπέζιου ροδάκινου, με τις ποσότητες που εισκομίζονται πλέον να είναι ελάχιστες. Στο σύνολό της η χρονιά είχε εμπορικά θετικό πρόσημο, ωστόσο θα πρέπει να συνυπολογίσουμε τις απώλειες στην παραγωγή. Όταν στους 16.700 τόνους είσαι 2.000 τόνους κάτω, δεν είναι μικρή η απώλεια».

 

Για μια καλή χρονιά κάνει λόγο από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επισκοπής, Δημήτρης Λογγιζίδης, εξηγώντας ότι «εάν εξαιρέσουμε την τελευταία καταστροφή που είχαμε από τις βροχές, οι ποσότητές μας θα ήταν ανεβασμένες σε σύγκριση με πέρσι, γεγονός στο οποίο συμβάλλουν και οι νέες εγγραφές μελών στον συνεταιρισμό. Όσον αφορά το νεκταρίνι, προκύπτει μεγαλύτερη ποσότητα από την αντικατάσταση χνουδωτού ροδάκινου τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό και η αύξηση των ποσοτήτων που συγκεντρώσαμε υπολογίζεται στο 30%.

 

Αυτό αποτυπώθηκε και στις τιμές, οι οποίες κατέγραψαν μια αύξηση της τάξης του 20% σε σχέση με πέρσι και 20%-30% μεγαλύτερες τιμές από το χνουδωτό». Οι τιμές, σύμφωνα με τον ίδιο διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο στα 35-45 λεπτά για τον μεγάλο όγκο της παραγωγής ροδάκινου που διαχειρίστηκε ο συνεταιρισμός και στα 50-55 λεπτά για το νεκταρίνι.

 

Μεγάλη ζήτηση προς το τέλος της συγκομιδής στον κάμπο της Βέροιας διακρίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης. «Δίνουν 40-50 λεπτά, που είναι η τιμή που θα έπρεπε να έχει όλη τη σεζόν και όλα τα προηγούμενα χρόνια που είδαμε εξευτελιστικές τιμές. Η μέση τιμή για τη σεζόν ήταν 35-45 λεπτά ανάλογα με την ποιότητα». Σημείωσε, όμως, ότι η χρονιά δεν είχε θετικό πρόσημο για το σύνολο των παραγωγών. «Δεν πήραν όλοι τις ίδιες τιμές, εξαρτάται και από τις ποικιλίες που είχε ο κάθε παραγωγός. Κάποια ροδάκινα θα πληρωθούν λιγότερο, γιατί υπήρξαν απώλειες, π.χ. με τη μονίλια που αναπτύχθηκε μετά τις βροχές».

 

«Τα επιτραπέζια ροδάκινα, χνουδωτά και νεκταρίνια έχουν σαφώς καλύτερη πορεία από πέρσι», μας είπε η Διαμάντω Κρητικού, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου της Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου, όπου συγκομίζουν τις όψιμες ποικιλίες μέχρι το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, ωστόσο η παραγωγή καταγράφει μείωση κατά 40%. Οι τιμές διαμορφώνονται στα 35-55 για το ροδάκινο, όταν πέρσι τέτοια περίοδο έφταναν μόλις τα 19 λεπτά το κιλό, και στο νεκταρίνι μέχρι τώρα κινήθηκαν από 55 μέχρι και 70 λεπτά.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής