breaking news Νέο

Αλέκος Μόσχος, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας : «Η σχολική χρονιά δεν ξεκινά με τον καλύτερο τρόπο»

Αλέκος Μόσχος, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας : «Η σχολική χρονιά δεν ξεκινά με τον καλύτερο τρόπο»

Συνέντευξη στο ΡΑΔΙΟ-ΑΙΧΜΗ-102,8 και στον Αλέκο Χατζηκώστα έδωσε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας, Αλέκος Μόσχος, την Τρίτη 8/9.

Απαντώντας για την έναρξη της σχολικής χρονιά υπογράμμισε ότι αυτή «δεν ξεκινά με τον καλύτερο τρόπο», σημειώνοντας παράλληλα ότι «ενώ ξέραμε ότι ο κορωνοϊός ήλθε για να μείνει, ενώ η κυβέρνηση είχε το χρόνο για προετοιμασία για την ασφαλή επανέναρξη της σχολικής χρονιάς, δυστυχώς δεν έκανε τίποτε».

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «όχι απλά θα έπρεπε, αλλά επιβάλλεται να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για ασφάλεια στο χώρο εργασίας μας, όπως άλλωστε πρέπει να συμβαίνει σε .όλους τους χώρους εργασίας».

Ξεκαθάρισε ότι τα σχολεία θα πρέπει ν’ ανοίξουν, γιατί «η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί ν’ αντικαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία και εκπαίδευση».

Αναφερόμενος στις αναγκαίες- για το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών- προϋποθέσεις για το άνοιγμα των σχολείων, σημείωσε :

Την ανάγκη αποστάσεων «με τάξεις μέχρι 15 μαθητές και όχι 25-27 που είναι σήμερα». Κάτι τέτοιο απαιτεί σπάσιμο τμημάτων και αύξηση αιθουσών. Φυσικά το αίτημα για λιγότερους μαθητές στην  τάξη δεν έχει μόνο σχέση με την πανδημία, αλλά και γενικότερα με παιδαγωγικούς λόγους.

Την απαίτηση για δωρεάν και για όλους επαναλαμβανόμενων τεστ σε μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς.

Την ανάγκη καθαριότητας με επαρκές και μόνιμο προσωπικό , κάτι το οποίο δεν έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση παρά τις διακηρύξεις.

Την ανάγκη ύπαρξης επαρκούς προσωπικού εκπαιδευτικών, κάτι το οποίο δεν εξασφαλίζεται φυσικά ακόμη και με την πρόσληψη αναπληρωτών που έκανε.

Μετέφερε μάλιστα την «είδηση της τελευταίας στιγμής» ότι έχει θέσει στη διαβούλευση το ζήτημα πρόσληψης αναπληρωτών για 3 μήνες (!) με αφορμή την αναπλήρωση εκπαιδευτικών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ένα ακόμη δείγμα «διάλυσης των εργασιακών σχέσεων που επιδιώκει η κυβέρνηση».

Αναφέρθηκε ακόμη στην πρόσφατη απόφαση των προέδρων της ΕΛΜΕ ολόκληρης της χώρας για απεργία-αποχή σε «κάθε προσπάθεια διαδικασίας αξιολόγησης και αυτοαξιολόγησης».

Σε σχετική ερώτηση για τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6/9 στη Βέροια με συνθήματα ενάντια στις «μάσκες, τα τεστ και τον εμβολιασμό» σημείωσε ότι ο κόσμος εξαιτίας των παλινωδιών της κυβέρνησης σε μια σειρά ζητήματα, αλλά εξαιτίας των πρωτοκόλλων που έκανε λάστιχο, εύκολα οδηγείται στο συμπέρασμα ότι «μας δουλεύουν». Φυσικά πρόκειται για μία «αντιπαράθεση βολική για την κυβέρνηση, που ουσιαστικά την αθωώνει από τις ευθύνες της για τα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας που δεν παίρνει». Τόνισε μάλιστα με νόημα ότι «όταν ήλθαν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία μας, υπήρχαν γονείς που αρνιόταν την παρουσία τους με το ψεύτικο επιχείρημα ότι δεν είναι εμβολιασμένοι (ενώ ήταν) και άρα υπήρχε κίνδυνος για τ’ άλλα παιδιά, ενώ τώρα προβάλουν το αίτημα του μη εμβολιασμού». Θύμισε ακόμη ότι ορισμένοι απ’ αυτούς έβαζαν ζήτημα «συνταγματικότητας» όταν οδηγούσαν εκπαιδευτικούς στον Εισαγγελέα για τη διδασκαλία των θρησκευτικών, ενώ τώρα παραβιάζουν τη νομοθεσία π.χ για τις συγκεντρώσεις ή τις αποφάσεις της κυβέρνησης π.χ για τη μάσκα.

Αναφέρθηκε στο ρόλο των ΜΜΕ και ιδιαίτερα στις ψεύτικες ειδήσεις και τον ανορθολογισμό που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας αντιμετώπιση των φαινομένων.

Για την υπόθεση με την παρέμβαση της Ένωσης Γονέων της Νάουσας για το μάθημα των θρησκευτικών, μας ενημέρωσε ότι η υπόθεση από την Αστυνομική Δ/νση επέστρεψε στην Εισαγγελία και αυτή θ’ αποφασίσει. Γενικότερα για τους Συλλόγους Γονέων τόνισε την ανάγκη «να ξαναβρεθούμε με τους γονείς και τους εκπρόσωπους τους, ώστε να συγκροτήσουμε το αναγκαίο μέτωπο, διεκδίκησης λύσεων για τα προβλήματα που υπάρχουν».

Τέλος, σχολιάζοντας το γεγονός του ορισμού νέων Δ/ντών στην Εκπαίδευση (Α/θμια και Β/θμια) και της Ημαθίας σημείωσε ότι η ΕΛΜΕ είχε από την αρχή άποψη για την όλη διαδικασία (που δεν έχει να κάνει με πρόσωπα) και πως αν επρόκειτο για πολιτικές θέσεις, τότε η εκάστοτε κυβέρνηση θα μπορούσε να βάζει όποιον θέλει. Αν όμως πρόκειται για υπηρεσιακές θέσεις, τότε θα έπρεπε να υπήρχαν «αρχές, διαφάνεια, κριτήρια». Δυστυχώς δεν εφαρμόστηκαν στη διαδικασία τα όσα προβλέπει ο «νόμος Γαβρόγλου» που ισχύει και δεν έχει καταργηθεί από την κυβέρνηση της Ν.Δ και που μας θύμισε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα ήταν αντίθετο συνολικά. Απλά υπογράμμισε ότι μ’ αυτό τον τρόπο ήθελε να ελέγξει τα ΚΥΣΔΕ-ΚΥΣΠΕ-ΠΥΣΔΕ-ΠΥΣΠΕ.

Τέλος σχετικά με τη συνδικαλιστική ιδιότητα με τη «γαλάζια παράταξη» που είχαν οι νέοι Δ/ντές (όπως συνέβη σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα) σημείωσε ότι γενικότερα «η συμμετοχή στα κοινά δεν γίνεται για να έχουν οφέλη και θέσεις οι συμμετέχοντες» και πώς κάτι τέτοιο «δίνει άσχημο παράδειγμα στους συμμετέχοντες στους συλλόγους». Τέλος κάλεσε τους συνάδελφους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά στις διαδικασίες του σωματείου τους, καθώς και την «ανάγκη για μέτωπο παιδείας, για να είναι η νέα σχολική χρονιά καλή και κυρίως ασφαλής».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής