breaking news Νέο

Απ.Βεσυρόπουλος : "Ανοιχτό το θέμα επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες"

Απ.Βεσυρόπουλος :

Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να έχει ανατρέψει τα δημοσιονομικά της χώρας εντούτοις το κυβερνητικό επιτελείο κρατά ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες.

«Ανεξάρτητα από τις ευνοϊκές διατάξεις που έχουν ήδη θεσπιστεί, το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί την αποτελεσματική εφαρμογή της φορολογικής πολιτικής και ειδικότερα την εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και μελετά όλες τις προτάσεις για τη βελτίωσή της, όπως η πρόταση για την επαναφορά της επιστροφής του Ε.Φ.Κ. στο αγροτικό πετρέλαιο», τονίζει με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στην Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Λαρίσης της ΝΔ Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό «οι τελικές αποφάσεις για τις όποιες μεταβολές στη φορολογική πολιτική λαμβάνονται με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την κοινωνική δικαιοσύνη στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας».

 

Η απάντηση Βεσυρόπουλου σε Χαρακόπουλο

ΘΕΜΑ: Σχετικά με την υπ΄ αριθμ. πρωτ. 8883/20.8.2020 ερώτηση.

Σε απάντηση της υπ΄ αριθμ. πρωτ. 8883/20.8.2020 ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Μ. Χαρακόπουλος, σας γνωρίζουμε σας γνωρίζουμε ότι για τη φορολόγηση των αγροτών και των κτηνοτρόφων έχουν θεσπιστεί διαχρονικά μια σειρά ευνοϊκών φορολογικών διατάξεων.

Αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένες από τις διατάξεις αυτές:

Ως προς την φορολογία εισοδήματος, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 58 του ν. 4172/2013 (Α΄ 167), όπως ισχύει, τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι νομικές οντότητες που αναγνωρίζονται ως ομάδες και οργανώσεις παραγωγών φορολογούνται από την 1.1.2020 με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%). Ο συντελεστής δέκα τοις εκατό (10%) είναι πολύ ευνοϊκότερος σε σύγκριση με τους συντελεστές των υπόλοιπων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων. Επιπροσθέτως, προκειμένου να φορολογηθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι με τους ευνοϊκούς όρους φορολογίας εισοδήματος που ισχύουν για τα εισοδήματα από αγροτική δραστηριότητα προβλέπεται στην περ. στ΄ της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 3874/2010 (Α΄ 151), όπως ισχύει, ότι η διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW από αγρότες θεωρείται αγροτική εκμετάλλευση και φορολογείται ως εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα.

Ως προς τον Φ.Π.Α. των αγροτών, σύμφωνα με το Παράρτημα III του ν. 2859/2000 (Α` 248), όπως ισχύει, τα αγροτικά εφόδια και η παροχή υπηρεσιών για τη γεωργική παραγωγή υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. δεκατρία τοις εκατό (13%). Κατ΄ αυτό τον τρόπο μειώνεται το κόστος παραγωγής και ενισχύεται η ρευστότητα των αγροτικών επιχειρήσεων.

Αντίστοιχες ευνοϊκές διατάξεις έχουν προβλεφθεί στη φορολογία ακίνητης περιουσίας των αγροτών και των κτηνοτρόφων, όπως μηδενικός κύριος φόρος ΕΝΦΙΑ για τα ειδικά κτίρια αγροτικής χρήσης, (αρ. 4, παρ. 2, περ. θ΄ του ν. 4223/2013).

Επιπλέον επισημαίνεται ότι ως προς τη φορολογία εισοδήματος τους οι αγρότες επωφελούνται σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 4646/19 (ΦΕΚ 210 Α΄) της μείωσης του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για εισοδήματα έως 10.000 € από 22% σε 9% και κατά μία ποσοστιαία μονάδα για τα λοιπά κλιμάκια. Περαιτέρω σύμφωνα με το άρθρο 9 του ίδιου νόμου για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ισχύει το «αφορολόγητο» το οποίο μάλιστα αυξάνεται αναλόγως με τον αριθμό των τέκνων, καθώς και απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης ακινήτων, για συμβάσεις αγοράς ή ανταλλαγής γεωργικών και κτηνοτροφικών εκτάσεων εφόσον η μεταβίβαση γίνεται σε αγρότη (α. 13, παρ. 2, ν.634/1977).

Πρόσφατα, μεταξύ άλλων μέτρων στήριξης των πληγέντων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19, θεσμοθετήθηκε, με το άρθρο 8 του ν. 4714/2020 (Α΄148), η αναστολή – για το φορολογικό έτος 2019 - της υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ, καθώς και για τους αλιείς.

Ανεξάρτητα από τις ευνοϊκές διατάξεις που έχουν ήδη θεσπιστεί, το Υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί την αποτελεσματική εφαρμογή της φορολογικής πολιτικής και ειδικότερα την εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και μελετά όλες τις προτάσεις για τη βελτίωσή της, όπως η πρόταση για την επαναφορά της επιστροφής του Ε.Φ.Κ. στο αγροτικό πετρέλαιο. Οι τελικές αποφάσεις για τις όποιες μεταβολές στη φορολογική πολιτική λαμβάνονται με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την κοινωνική δικαιοσύνη στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής