breaking news Νέο

Πώς αποτιμά η αγορά τις οικονομικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού

Πώς αποτιμά η αγορά τις οικονομικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού

Θετικά αξιολογούν οι πρόεδροι του ΣΒΕ και του ΕΒΕΘ τις οικονομικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού το περασμένο Σάββατο στο Βελλίδειο. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, οι μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, η στήριξη της απασχόλησης και της ρευστότητας των επιχειρήσεων δίνουν σημαντική ανάσα σε επιχειρηματίες και εργαζόμενους αποτελώντας παράλληλα «ανάχωμα» στην ραγδαία συρρίκνωση του ΑΕΠ.

«Εξαιρετικά θετικές» κρίνει τις οικονομικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού ο Αθανάσιος Σαββάκης, αφού «υιοθετούν τις προτάσεις των φορέων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας όπως ο ΣΒΕ». Μάλιστα, «η αξία της υιοθέτησης των προτάσεων του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας γίνεται μεγαλύτερη αφού οι εξαγγελίες έγιναν σε μία πολύ δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία», επισημαίνει.

«Η περικοπή των ασφαλιστικών εισφορών, η επιδότηση των εισφορών για 100.000 χιλιάδες θέσεις εργασίας η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης αποτελούν τολμηρές κυβερνητικές αποφάσεις οι οποίες δίνουν ανάσα ρευστότητας σε όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και δημιουργούν προοπτικές ενίσχυσης της διεθνούς τους ανταγωνιστικότητας», σημειώνει.

«Για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας είναι ορατό το γεγονός ότι πλέον υπάρχει σχέδιο από την κυβέρνηση για τη στρατηγική ανταπόκριση της ελληνικής οικονομίας και την πραγματική της προσαρμογή στις αλλαγές που έχουν επέλθει στο περιβάλλον δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων παγκοσμίως μετά την πανδημία», αναφέρει.

Ο κ. Σαββάκης θεωρεί ότι «η κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει κάνει το καλύτερο δυνατό, και πολλές φορές μάλιστα διαπιστώνουμε ότι έχει υπερβεί τις δυνατότητες της οικονομίας μας, ούτως ώστε να στηριχθούν με έμπρακτο τρόπο οι ελληνικές επιχειρήσεις».

Ο πρόεδρος του ΣΒΕ θέτει έξι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανάταξη της παραγωγικής δραστηριότητας.

1) Υψηλή φορολογία σε σχέση με ανταγωνίστριες χώρες. Τέλη και εισφορές που πληρώνονται αναίτια.

2) Ασφαλιστικές εισφορές που είναι πλέον δυσβάσταχτες.

3) Υψηλό κόστος ενέργειας.

4) Δυσκολίες στην παροχή ρευστότητας μέσω του τραπεζικού συστήματος.

5) Αμφιλεγόμενο ως προς τη φιλικότητά του καθεστώς επενδύσεων.

6) Απουσία στρατηγικής και πολιτικής για τη βιομηχανία.

Τα προβλήματα αυτά «λιμνάζουν επί δεκαετίες και απαιτούν τολμηρές λύσεις», υποστηρίζει.

Εκφράζει ταυτόχρονα την πεποίθηση πως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα «θα ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης μεταρρυθμιστικών αποφάσεων προς αυτή την κατεύθυνση».

Θεωρεί ότι σημείο κλειδί για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια είναι «η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και η υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων».

Συνεχίζοντας, προσθέτει πως «αυτό θα σημάνει πραγματικά την έναρξη της πορείας μείωσης της σημερινής υπέρμετρης εξάρτησης της οικονομίας μας από έναν κλάδο και τη δημιουργία σταθερών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας».

«Ικανοποιητικές οι εξαγγελίες, αναγκαία η έγκαιρη διοχέτευση ρευστότητας»

Την ικανοποίησή του για τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη εκφράζει ο Ιωάννης Μασούτης. «Η ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η στήριξη των εισοδημάτων των νοικοκυριών με στόχο την ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης και η στήριξη της απασχόλησης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ανταποκρίνονται στα αιτήματα του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου», όπως αναφέρει.

«Αν και τα μέτρα στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση όταν επαναλειτούργησε η αγορά κρίνονταν από την πλειοψηφία των επιχειρήσεων ως ανεπαρκή και αναποτελεσματικά (σύμφωνα και με σχετική έρευνα που πραγματοποίησε το ΕΒΕΘ την περίοδο 25-28 Αυγούστου 2020), οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού βοηθούν σημαντικά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τη βελτίωση των προσδοκιών που είναι το πρώτιστο ζητούμενο για τη λειτουργία της αγοράς και του επιχειρείν γενικότερα», επισημαίνει. «Αναμένουμε να δούμε την εφαρμογή του πακέτου των μέτρων αυτών», συμπληρώνει.

Ο κ. Μασούτης κρίνει αναγκαία την κατάργηση ή δραστική μείωση του εταιρικού ΕΝΦΙΑ για επιχειρήσεις που κατέγραψαν μειώσεις τζίρου, την επιτάχυνση της εξόφλησης των υποχρεώσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τον ιδιωτικό, την επαναφορά της ρύθμισης των 120 δόσεων, την επέκταση του μέτρο των μειωμένων μισθωμάτων για τις επαγγελματικές μισθώσεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

Την ίδια στιγμή θεωρεί πως πρέπει «να ασκηθεί πίεση στις τράπεζες για εκταμίευση όλων των εγγυημένων δανείων COVID-19 καθώς «αν και έχουν βελτιωθεί τα ποσοστά εγκρίσεων, μέχρι σήμερα έχει εγκριθεί το 31% και εξ αυτών που εγκρίθηκαν εκταμιεύθηκε το 45%».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ σημειώνει ότι «βιώνουμε μία πρωτόγνωρη κρίση και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις για αντισταθμιστικά μέτρα. Τα μέτρα που ήδη έλαβε η κυβέρνηση αλλά και αυτά που θα ληφθούν υλοποιώντας τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες δεν εξαντλούν τις δυνατότητες της. Αντίθετα, θα πρέπει τα μέτρα συνεχώς να εξειδικεύονται και να επεκτείνονται ανταποκρινόμενα στις ανάγκες των επιχειρήσεων όπως αυτές διαμορφώνονται. Το βέβαιο είναι ότι κυβέρνηση ακούει σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματα των παραγωγικών τάξεων και επιδεικνύει σχετικά καλά ανακλαστικά». Καταλήγοντας, διαβεβαιώνει πως «το ΕΒΕΘ από τη πλευρά του θα είναι πάντα αρωγός στις προσπάθειες της πολιτείας για επαναφορά της οικονομίας σε συνθήκες ομαλότητας και ανάπτυξης».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής