breaking news Νέο

Ο Τ.Γιάγκογλου παρουσίασε τις προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού του και το σύνολο των υποψηφίων συμβούλων

Ο Τ.Γιάγκογλου παρουσίασε τις προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού του και το σύνολο των υποψηφίων συμβούλων

Τις προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού του για τις εκλογές του Επιμελητηρίου και το σύνολο των υποψηφίων του ψηφοδελτίου του παρουσίασε, την Τετάρτη το βράδυ, ο υποψήφιος πρόεδρος Τάσος Γιάγκογλου. Πλαισιωμένος από την Αναστασία Εμμανουηλίδου και τον Ιορδάνη Κυρατλίδη, ο κ. Γιάγκογλου σημείωσε :

 

Αγαπητοί φίλοι,

Όλοι εμείς εδώ είμαστε Επιχειρηματίες που δεν αρέσκονται στα μεγάλα λόγια, και το έργο μας κρίνεται καθημερινά με βάση το αποτέλεσμα και όχι επικοινωνιακά τεχνάσματα. Είμαστε οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας που καλούμαστε μέσω του Επιμελητηρίου να βρούμε λύσεις στις ανάγκες των επιχειρήσεων, με ανιδιοτέλεια, επιμονή, συνέπεια και αδιάκοπη εργασία, με στόχο την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, και της χώρας γενικότερα.

Δεν είμαστε γαλαζοαίματοι και δεν έχουμε τίποτε στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας. Κοιτάμε κατάματα τους συναδέλφους μας, χωρίς υποσχέσεις. Υποσχέσεις δεν σημαίνουν και πράξεις, και το Επιμελητήριο δεν είχε ποτέ και δεν πρέπει να έχει ταξική εικόνα.

Σκοπός μας είναι να πράξουμε για ένα ανοικτό Επιμελητήριο συνέργειας παραγωγικών ομάδων και όχι προβεβλημένων αρχηγών.

Χωρίς γενικολογίες και αόριστες υποσχέσεις, ο προγραμματισμός για την επόμενη μέρα στο Επιμελητήριο Ημαθίας, περικλείεται σε τέσσερις πυλώνες :

 • Την υποστήριξη των μελών μας.
 • Την προώθηση της επιχειρηματικότητας.
 • Τη συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση.
 • Την κοινωνική ευθύνη.

Και είναι επιστέγασμα της εμπειρίας που έχει αποκτηθεί στο Επιμελητήριο, αφού όπως γνωρίζετε ο ομιλών ‘έτρεξε’ με συνέπεια και αφιερώνοντας πολύ ποιοτικό χρόνο για τα περισσότερα προγράμματα, δράσεις και ενέργειες των τελευταίων ετών.

Όπως την απαλλαγή επιβολής τέλους ακινήτων στα βιοτεχνικά κτήρια, τη ρύθμιση στα δάνεια με εγγύηση ελληνικού δημοσίου, παράταση οικοδομικών αδειών επαγγελματικών ακινήτων, την απαλλαγή της αναδρομικής φορολόγησης στο θέμα επιβολής ειδικού τέλους κατανάλωσης στον καφέ κ.ά.), επιλύοντας επιτυχώς ζητήματα με πανελλήνιο αντίκτυπο. Αλλά και όπως το θέμα της μεταφοράς του Τελωνείου Ημαθίας στην Κουλούρα, την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας, τα μαθήματα επιχειρηματικότητας που κάναμε σε σχολεία της Ημαθίας, τις προτάσεις μας για το νέο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και τη συμμετοχή στα σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης των Δήμων Βέροιας και Νάουσας, που σύντομα ξεκινούν κ.α.

Αυτή η εμπειρία αποτυπώνεται πια και στον σχεδιασμό μας για την τετραετία 2018-2021, με δράσεις καινοτόμες, εξωστρεφείς και αναπτυξιακές, στοχευμένες, μετρήσιμες και ρεαλιστικές μέχρι τη λήξη της επόμενης θητείας μας.

Προτάσεις όπως:

 • Δίκτυο παροχής εξειδικευμένης ενημέρωσης των μελών σε θέματα λειτουργίας και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας
 • Ορθολογικότερη άσκηση συμβουλευτικής και γνωμοδοτικής αποστολής προς τα μέλη.
 • Δημιουργία ειδικής τράπεζας εξαγωγικών πληροφοριών, για υποβοήθηση των εξαγωγών και συμετοχή σε εκθέσεις.
 • Συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση στελεχών υφιστάμενων και νέων επιχειρήσεων
 • Κατάρτιση και πιστοποίηση επαγγελμάτων και δεξιοτήτων.
 • Επιμελητηριακή Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων
 • Τεχνική Επαγγελματική Σχολή για ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα σε νέες ειδικότητες και παλιές
 • Ανάπτυξη Βιομηχανικού Τουρισμού
 • Καλοκαιρινό σχολείο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας για έφηβους και νεάνιδες, για εξοικίωσή τους με το επιχειρείν, αλλά και τη διαδοχή των επιχειρήσεων.

Είναι ιδέες, δράσεις και έργο που θα υλοποιηθεί από όλους μας, στην κατεύθυνση της ευθύνης μας απέναντι στο μέλλον, με κύριο μέλημα τη στήριξη των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση της τοπικής οικονομίας.

 

Από ένα Επιμελητήριο που θα ενθαρρύνει τις παραγωγικές δυνάμεις να δραστηριοποιηθούν και να εκσυγχρονίσουν δομές και λειτουργίες. Ένα Επιμελητήριο που θα εμπνέει τη νεολαία να στραφεί στην επιχειρηματικότητα, ένα Επιμελητήριο κοντά στην κοινωνία, στο σχολείο, στην Αυτοδιοίκηση και φυσικά στις επιχειρήσεις, που θα προτείνει, θα συνθέτει, θα δημιουργεί και θα καταφέρνει νέες νίκες για τους επιχειρηματίες και το επιχειρείν.

 

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΑΠΟ ΕΥΠΡΕΠΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΥΝΑΜΙΣΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥΣ.

 

Η ΦΕΤΙΝΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ. ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΩΣΗ, ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ, ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΧΩΡΟ. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΛΙΜΑ ΠΟΥ ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΡΜΟΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ. ΟΙ ΑΛΕΠΟΥΔΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ.

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

 

Α. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΕΛΩΝ

Δίκτυο παροχής εξειδικευμένης ενημέρωσης μελών  σε θέματα που σχετίζονται με την λειτουργία της επιχείρησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της (λογιστικά, φορολογικά, χρηματοδοτικά, εξαγωγικά θέματα, επενδυτικά προγράμματα, επενδυτικά κίνητρα, κανόνες προστασίας περιβάλλοντος, τεχνολογικές εξελίξεις, διαχείριση προσωπικού κ.α.).

 

Ορθολογικότερη άσκηση συμβουλευτικής και γνωμοδοτικής αποστολής του Επιμελητηρίου με σχεδιασμό ενός λειτουργικού συστήματος συλλογής και επεξεργασίας οικονομικών πληροφοριών (παρακολούθηση οικονομικών και επιχειρηματικών τάσεων, διερεύνηση καταναλωτικών συνηθειών εγχώριων και ξένων αγορών, μελέτη κυκλωμάτων διανομής και εξέλιξης του σχετικού ανταγωνισμού κ.α.) σε συνδυασμό με την οργάνωση μιας ευέλικτης διαδικασίας και αμφίδρομης επικοινωνίας των μελών του Επιμελητηρίου με τη διοίκηση του.

 

Υποβοήθηση εξαγωγικής προσπάθειας με την δημιουργία ειδικής τράπεζας εξαγωγικών πληροφοριών (εξαγωγικές διαδικασίες , εξελίξεις διεθνούς ζήτησης των προϊόντων των επιχειρήσεων, αγοραστικές συνθήκες στους τόπους προορισμού, για τους ανταγωνιστές, για τις δυνατότητες χρηματοδότησης εξαγωγικών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, κ.α.). Οργάνωση εξαγωγικών συνεδρίων κατά την διάρκεια των οποίων θα γίνεται αναλυτική μελέτη των εξαγωγικών δυνατοτήτων και προοπτικών των κύριων εξαγώγιμων προϊόντων της περιοχής. Επίσης οργάνωση επιχειρηματικών αποστολών στο εξωτερικό και υποδοχή ξένων μετά από προηγουμένη εμπεριστατωμένη έρευνα συγκεκριμένων ξένων αγορών αλλά και αντίστοιχων τοπικών παραγωγικών δυνατοτήτων. Οργάνωση ειδικών ταχύρρυθμων εκπαιδευτικών κύκλων, προκειμένου οι νέοι εξαγωγείς αλλά και στελέχη επιχειρήσεων να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις για την καλύτερη άσκηση του έργου τους. Συμμετοχή σε περιοδικές εκθέσεις η άλλης μορφής προβολής τοπικών προϊόντων με επικέντρωση στον κοινοτικό χώρο όπου η χώρα μας χάνει συνεχώς μερίδια (σε συνεργασία με τον ΣΕΒΕ).

 

Αντικειμενική παρουσίαση της λειτουργίας της οικονομίας. Παροχή συστηματικής αντικειμενικής και επικαιροποιημένης ενημέρωσης σε θέματα ρυθμών ανάπτυξης και συμβολής των διαφόρων κλάδων, φορολογική επιβάρυνση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, εξαγωγικό εμπόριο, τραπεζική χρηματοδότηση, επιτόκια, καταγραφή των εξελίξεων στον επιχειρηματικό ιστό της χώρας και κάθε περιοχής κ.α. Η λειτουργία του ΓΕΜΗ δύναται να παρέχει την δυνατότητα στο επιμελητήριο  να αξιολογεί και να προβάλλει ευρύτερα σειρά πρωτογενών στοιχείων κρίσιμων για τον προγραμματισμό επιχειρηματικών  πρωτοβουλιών και τον σχεδιασμό οικονομικών πολιτικών. Στόχος μας η ίδρυση «παρατηρητηρίου» η οποία θα δίνει νέα διάσταση στις δυνατότητες του θεσμού, στον τομέα της συγκέντρωσης και διάδοσης της οικονομικής πληροφορίας.

 

Β. ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Υπηρεσία υποδοχής ενημέρωσης εκπαίδευσης και υποβοήθησης νέων επιχειρηματιών, που θα πληροφορεί για τις επενδυτικές ευκαιρίες της περιοχής, τους κορεσμένους άλλα και τους δυναμικούς κλάδους, τους κίνδυνους που θα διατρέξουν και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν, ώστε η τελική απόφαση τους να λαμβάνεται με πλήρη γνώση όλων των σχετικών παραμέτρων. Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει σε ομάδες νεοσύστατων η υπό σύσταση επιχειρήσεων :

   1). ολοκληρωμένο πρόγραμμα προώθησης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, που θα συνοδεύεται από ολοκληρωμένο πακέτο συμβουλευτικής υποστήριξης βραχείας διάρκειας.

  2). παροχή υπηρεσιών ‘’θερμοκοιτίδας’’ σε υπό σύσταση καινοτομικές επιχειρήσεις  με παροχή ολοκληρωμένης συμβουλευτικής υποστήριξης σε πέντε, υπό σύσταση ή νεοϊδρυθείσες , επιχειρήσεις ανά έτος.

 

Γ. ΣΥΝΕΧΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ

Επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επιχειρήσεων, και εξειδικευμένα σεμινάρια, αναβαθμίζοντας ποιοτικά  το έμψυχο υλικό λαμβάνοντας υπόψη την απαίτηση ειδικά των νέων για την προσωπική τους ολοκλήρωση μέσα από την εργασία. Το επιμελητήριο (σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς οργανισμούς διεθνούς κύρους) δύναται να εξελιχθεί σε βασικό φορέα δυναμικού συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης με στόχο την αποτελεσματικότερη σύνδεση του θρανίου με την εργασία, την μείωση της ανεργίας και την βελτίωση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων. Οι ανάγκες των επιχειρήσεων μας σε εξειδικευμένο προσωπικό συνεχώς θα αυξάνονται τα επόμενα χρόνια και κατά συνέπεια οι ελλείψεις σε υπηρεσίες κατάρτισης (αρχικής και συνεχούς), που και σήμερα είναι αισθητές θα διευρύνονται.

 

Επιμελητηριακή σχολή διοίκησης επιχειρήσεων. Η ενθάρρυνση της τάσης για ανάληψη επιχειρηματικών κινδύνων αποτελεί σήμερα άμεση οικονομική προτεραιότητα. Η καλλιέργεια του επιχειρηματικού πνεύματος  και της λογικής του υγιούς ανταγωνισμού πρέπει να αρχίσει από τα πρώτα εκπαιδευτικά στάδια με την θέσπιση μαθημάτων, όπου θα αναλύονται ο ρόλος του επιχειρηματία, οι μορφές επιχειρηματικής δράσης, οι κίνδυνοι και η ανταμοιβή της επιχειρηματικής δραστηριότητας κ.α.,   προγράμματα δια βίου μάθησης (σε συνεργασία με έμπειρους και καταξιωμένους μάνατζερ και πιστοποιημένους εκπαιδευτές) και  σχετικά με την επιχειρηματικότητα που θα αποτελούνται από σπονδυλωτά σεμινάρια 4-8 ωρών και θα καλύπτουν σημαντικά θέματα της καθημερινής λειτουργίας των επιχειρήσεων (διαπραγματεύσεις, επιλογή-υποκίνηση-αξιολόγηση προσωπικού, αποτελεσματική εξυπηρέτηση πελατών, διαχείριση προμηθειών και αξιολόγηση προμηθευτών, ταμειακή ρευστότητα και χρηματοοικονομική διαχείριση κ.α. επίσης αποτελεσματική ένταξη διαδόχων στην επιχείρηση που θα απευθύνεται σε διάδοχους δεύτερης και τρίτης γενιάς που ετοιμάζονται να εργασθούν η ήδη εργάζονται στην επιχείρηση μαζί με τους ιδιοκτήτες γονείς.

 

Τεχνική επαγγελματική σχολή  (σε συνεργασία με τη ΓΣΕΒΕΕ) η οποία θα εκπαιδεύει και θα πιστοποιεί δεξιότητες και εξειδικεύσεις απαραίτητες στον μεταποιητικό τομέα (ειδικότητες επαγγελμάτων, εγκαταστάσεις φυσικού αεριού, ηλεκτροσυγκολλητές, αρτεργατών, βοηθών ζαχαροπλαστών κ.α.). πιστοποίηση επαγγελμάτων.

 

Δ. ΚΟΙΝΩΝΙΑ (ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ)

Βιομηχανικός τουρισμός. Οργάνωση η ενθάρρυνση επισκέψεων σε βιομηχανικούς-βιοτεχνικούς  χώρους τόσο για την κάλυψη μιας συνεχώς διευρυνόμενης  ζήτησης, όσο και για την ανάδειξη και ευρύτερη προβολή των επιτευγμάτων της επιχειρηματικής μας κοινότητας.

Εαρινό συνέδριο. Πρόκειται για έναν θεσμό που έχουν υιοθετήσει, με επιτυχία πολλά ξένα Επιμελητήρια. Κάθε χρόνο θα επιλέγεται, από τη διοίκηση του ενδιαφερόμενου Επιμελητηρίου, ένα επίκαιρο θέμα, που θα αναλύεται σφαιρικά και σε βάθος, από επιστήμονες υψηλού κύρους, από πολιτικά πρόσωπα και επιχειρηματίες. Από τη σχετική παράθεση ιδεών και θέσεων και το διάλογο που θα ακολουθεί, θα συνάγονται συγκεκριμένα συμπεράσματα που θα στηρίζονται σε τεκμηριωμένα επιχειρήματα, τα οποία θα παρέχουν στη διοίκηση του Επιμελητηρίου και στον επιχειρηματικό κόσμο, πολύτιμο υλικό-‘’σταθερή πυξίδα’’, για περαιτέρω προβληματισμό και διαμόρφωση των δικών τους θέσεων πάνω σε κρίσιμα οικονομικά θέματα.

 

Καλοκαιρινό σχολείο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας για εφήβους και νεανίδες. Η διάρκεια του μπορεί να είναι μια βδομάδα(40 ώρες), και υλοποιείται εντός των χώρων του Επιμελητηρίου η και στις εγκαταστάσεις ενός αγροτουριστικού ξενώνα. Θα περιλαμβάνει εξοικείωση των νέων με τις έννοιες της επιχειρηματικότητας, δημιουργικότητας, καινοτομίας, συνεργασίας, ομαδικότητας, συμμετοχικότητας, ανταγωνιστικότητας, αριστείας, συνέπειας, αξιοπιστίας, κ.α. στην ουσία θα επιχειρεί να επαναδιατυπώσει ξεχασμένες ή παρεξηγημένες αξίες και να διαμορφώσει μια νέα κουλτούρα που έχει ανάγκη ο τόπος για να αλλάξει σελίδα.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής