Το αποκαλυπτικό βιβλίο του Ρωσοεβραίου Λεβ Κονσόν «Γράμματα από τα Γκουλάγκ» (Εκδ. «Επίκεντρο», Εισαγ. Μτφρ. Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης, Θεσσαλονίκη 2017), συνιστά μια συγκλονιστική μαρτυρία από έναν άνθρωπο που επιβίωσε στην κόλαση των σοβιετικών στρατοπέδων.
Ο Λεβ Φεϊγκέλεβιτς Κονσόν συνελήφθη το 1943, 16 ετών και μέχρι το 1955 βίωσε την «Κάθοδο στον Άδη» που του επιφύλαξε το σταλινικό καθεστώς. Όταν αργότερα αποκαταστάθηκε, μπόρεσε να κάνει οικογένεια, να γράψει τα απομνημονεύματά του και τελικά να μεταναστεύσει στο Ισραήλ.
Στον παρόντα τόμο είναι συγκεντρωμένα κάποια από τα κείμενα που αφορούν την περίοδο της φρίκης που βίωσε κατά τον εγκλεισμό του στα στρατόπεδα. Πρόκειται για σύντομα κείμενα-εικόνες, γραμμένα απλά, που αποτυπώνουν την δική του αλήθεια και περιγράφουν την κόλαση, στα στρατόπεδα καταναγκαστικών έργων του σταλινικού καθεστώτος.
Ο Λεβ Κονσόν αποκαλεί τα κείμενά του «μικρά διηγήματα», αλλά ωστόσο συγκροτούν ένα βιβλίο-κιβωτό συμπόνιας και μνήμης. Κάθε κείμενο υπενθυμίζει την ανθρωπιστική τραγωδία των Γκουλάγκ, αλλά και προειδοποιεί για τον κίνδυνο της επανάληψής της…
Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ