breaking news Νέο

Τεράστιος βράχος έπεσε στην πτέρυγα των κελιών της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου

Τεράστιος βράχος έπεσε στην πτέρυγα των κελιών της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου

Το ξημέρωμα του Σαββάτου 18 Νοεμβρίου, στις 2 π.μ. περίπου, ένας τεράστιος βράχος (σύμφωνα με εκτιμήσεις 5 περίπου τόνων) κατέπεσε, λόγω της κακοκαιρίας, στην Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου, στη Σκήτη της Βέροιας.

Ο βράχος που αποκολλήθηκε από την ορεινή πλαγιά, που βρίσκεται στην πίσω πλευρά του μοναστηριού, κατέπεσε στην πτέρυγα των κελιών των μοναχών και καταπλάκωσε έναν ιερομόναχο, που βρισκόταν εκείνη του ώρα στο κελί του, παρασύροντάς τον από τον πρώτο όροφο στο ισόγειο και εγκλωβίζοντάς τον.

Οι Δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας που κατέφθασαν στην Ι. Μονή, κατέβαλαν επί τρεις ώρες υπεράνθρωπες προσπάθειες, για να ανασύρουν τον ιερομόναχο και να τον μεταφέρουν στο Νοσοκομείο της Βέροιας, όπου ευτυχώς διαπιστώθηκε ότι έφερε ελαφρά μόνο τραύματα.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων μαζί με αδελφούς της Ι. Μονής Παναγίας Δοβρά μετέβη αμέσως στον τόπο του ατυχήματος, για να συμπαρασταθεί στην προσπάθεια απεγκλωβισμού.

Παρών στην προσπάθεια απεγκλωβισμού ήταν από την πρώτη στιγμή ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας, κ. Αλέξανδρος Κουβακάς, που συντόνισε την επιχείρηση, ενώ στο σημείο του ατυχήματος βρίσκονταν και αστυνομικές δυνάμεις, παρουσία του Αστυνομικού Διευθυντή Ημαθίας, κ. Χρήστου Σιμούλη.

Όσοι παρακολούθησαν την επιχείρηση διάσωσης, μιλούν για μεγάλο θαύμα, αφού ο ιερομόναχος βγήκε σώος και με ελάχιστα τραύματα κάτω από ένα τόσο μεγάλο βράχο, αλλά και χαλάσματα του κτηρίου, που υπέστη πολύ μεγάλη ζημία.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα από τα πιο ιστορικά μοναστήρια της Μακεδονίας, που αντιμετωπίζει μεγάλες οικονομικές δυσκολίες οι  οποίες, μετά την πρόσφατη καταστροφική κατολίσθηση, θα ενταθούν περισσότερο. Για όσους επιθυμούν να συνδράμουν οικονομικά, ο λογαριασμός της Μονής είναι στην Τράπεζα Πειραιώς: 5243-032542-296 EUR

 

-Ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας για τον απεγκλωβισμό

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βέροιας την 18-11-2017 και περί ώρα 02:13΄, ειδοποιήθηκε τηλεφωνικά για εγκλωβισμό ατόμου και συγκεκριμένα ιερομονάχου, στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, σκήτη Βέροιας, όταν αποκολλήθηκε βράχος και κατέπεσε πάνω στο κελί, όπου βρισκόταν εκείνη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή..
Στο εν λόγω συμβάν η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βέροιας επενέβη με τέσσερα (4) οχήματα και έντεκα (11) άνδρες. 

Για την αντιμετώπιση του συμβάντος χρησιμοποιήθηκαν διάφορα σκαπτικά εργαλεία, λοστοί και αλυσοπρίονο. Δημιουργήθηκε δίοδος προς το εγκλωβισμένο άτομο και απομακρύνοντας όλα τα υλικά, μπάζα, ξύλα και χώματα, απεγκλωβίστηκε ο ιερομόναχος τραυματισμένος, έχοντας τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε με το ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας.

Στο συμβάν συνέδραμαν η ΕΛΑΣ, το ΕΚΑΒ, η ΔΕΗ, καθώς και οι μοναχοί της Ιεράς Μονής.

Το συνολικό έργο της διάσωσης του ατόμου συντόνιζε ο Διοικητής της Π.Υ. Βέροιας, Επιπυραγός Κουβακάς Αλέξανδρος του Στεφάνου.                                                                                               

                                                                                                   Ο Αν. Διοικητής              

                                                                                    Δημήτριος Θ. Πάντσιος

                                                                                             Επιπυραγός

-Ευχαριστήρια Επιστολή του Σεβασμιωτάτου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος ήταν παρών από την πρώτη στιγμή στην επιχείρηση διάσωσης, απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή προς τη Διοίκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βεροίας, ενώ ανάλογες επιστολές απέστειλε και προς  την Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας και το ΕΚΑΒ.

«Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μου για την άμεση και αποτελεσματική επέμβαση των ανδρών της Υπηρεσίας σας, υπό την προσωπική σας καθοδήγηση, στην επιχείρηση απεγκλωβισμού ιερομονάχου στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σκήτης Βεροίας το ξημέρωμα του Σαββάτου 18 Νοεμβρίου.

Οι Δυνάμεις της Υπηρεσίας σας καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες και υπό αντίξοες συνθήκες κατάφεραν, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, να απεγκλωβίσουν τον ιερομόναχο που κινδύνευε προσφέροντάς του καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης ψυχολογική υποστήριξη.

Είθε ο Θεός να προστατεύει πάντοτε τα στελέχη της Υπηρεσίας σας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και να ανταποδίδει σε όλους πλούσια την Χάρη του».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής