breaking news Νέο

Ούτε προσωπικό, ούτε πόρους βλέπουν οι δήμοι στο εγγύς μέλλον

Ούτε προσωπικό, ούτε πόρους βλέπουν οι δήμοι στο εγγύς μέλλον

«Κενή περιεχομένου» κινδυνεύει να αποδειχθεί η εξαγγελία της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών για το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ του κράτους, των δήμων και των περιφερειών, στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης, που προωθεί το ΥΠΕΣ.

Οι ελπίδες των αιρετών ότι το ξεκαθάρισμα αυτό θα έφερνε επιπλέον πόρους και προσωπικό στους ΟΤΑ, φαίνεται ότι εξανεμίζονται, καθώς από τον περασμένο Φεβρουάριο έως σήμερα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημοσίου Δικαίου και Θεσμών Κοινωνικής Προστασίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ξενοφώντα Κοντιάδη, που συστάθηκε με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν έχει παραδώσει ακόμη το πόρισμα στην αυτοδιοίκηση.

Αντ’ αυτού η Επιτροπή ζητά σήμερα από τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης να καταθέσουν τις προτάσεις τους, κάτι που έχει γίνει ήδη. Η καθυστέρηση αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στους κόλπους της ΚΕΔΕ, που διαπιστώνει πως όταν και αν προχωρήσει το εγχείρημα, ελάχιστες πράγματα θα αλλάξουν προς όφελος της αυτοδιοίκησης και στην ουσία θα κρατήσει περίπου όσες αρμοδιότητες έχει ήδη.

Η δυσαρέσκεια μάλιστα εκφράστηκε ανοιχτά και από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, δήμαρχο Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου και από τον Α’ αντιπρόεδρο του οργάνου, δήμαρχο Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρο Κυρίζογλου, δεδομένου ότι είχαν λάβει σοβαρά τις εξαγγελίες του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου -πρόσφατα έγιναν και από τη Θεσσαλονίκη- ότι το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων είναι πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης, με στόχο να διαμορφωθεί ο νέος χάρτης για το διαχωρισμό με το κράτος.

 

Κυρίζογλου: «Δεν δείχνουμε καμία εμπιστοσύνη…»

Τα μηνύματα των αιρετών έφτασαν πολύ γρήγορα στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ μετά την τελευταία συνάντηση της πολιτικής του ηγεσίας με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ, και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ξ. Κοντιάδη, γνωστοποιήθηκε επί της ουσίας ότι κείμενο δεν υπάρχει και πως η Επιτροπή θα περιμένει τις προτάσεις της ΚΕΔΕ. «Είμαι πολύ επιφυλακτικός και προσωπικά πιστεύω ότι και αυτή η κυβέρνηση δεν θα κάνει καμία ουσιαστική διοικητική μεταρρύθμιση με αποκέντρωση και αρμοδιότητες που θα συνοδεύονται με τους απαιτούμενους πόρους για την άσκηση τους» δήλωσε ο Α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου και πρόσθεσε πως «δεν έχω εμπιστοσύνη στη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ και πολύ περισσότερο δεν εμπιστεύομαι τον υπουργό Εσωτερικών επί του θέματος αυτού».

Ο ίδιος σημείωσε ακόμη πως είναι τελείως αντίθετος με την τακτική των αποσπασματικών δημοσιογραφικών διαρροών, προκειμένου να γίνει η μία ή η άλλη μεταρρύθμιση, χωρίς να λάβει γνώση η ΚΕΔΕ.

Ο Α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε επίσης ότι τον περασμένο Φεβρουάριο έγινε συνάντηση του πρωθυπουργού με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ, την ΕΕ της ΚΕΔΕ, και τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Κοντιάδη, όπου διαφάνηκε η πρόθεση να προχωρήσει η ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων προς την Τ.Α.

«Δυστυχώς, μέχρι σήμερα η Επιτροπή Κοντιάδη δεν έχει ετοιμάσει κανένα σχέδιο-κείμενο βάση συζήτησης με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ για να δούμε πως αντιλαμβάνονται τη διοικητική μεταρρύθμιση και πως εννοεί την αποκέντρωση» δήλωσε ο κ. Κυρίζογλου, προσθέτοντας ότι στα αρνητικά προστίθεται το γεγονός ότι η Τ.Α. δεν γνωρίζει το εύρος του κυβερνητικού εγχειρήματος.

 

Αυτήν τη αρμοδιότητα ποιος θα την πάρει;

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ελάχιστες αναμένεται ότι θα είναι οι αρμοδιότητες που θα περάσουν στην αυτοδιοίκηση, ενώ δεν αποκλείεται κάποιες, όπως Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, για την οποία ο κ. Κοντιάδης, είχε προαναγγέλλει ότι θα μεταφερθεί στους δήμους, να παραμείνει στο κεντρικό κράτος, λόγω της πανδημίας.

Επίσης, η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπως τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία, φαίνεται ότι παραμένουν στο κεντρικό κράτος, ενώ οι δήμοι αναμένεται να συμμετέχουν σε κάποιες επιτροπές που θα εισηγούνται ωρολόγια προγράμματα και χωροταξικό σχολείων.

Αναφορικά με την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους σε δήμους και περιφέρειες δεν έχει ακόμη αποσαφηνισθεί. Πάντως η Επιτροπή Κοντιάδη προσανατολίζεται να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες τους στους δήμους και στις περιφέρειες και σε όποιες από αυτές δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα θα παραμείνουν στο κεντρικό κράτος. Ωστόσο αυτό δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.

 

Θα πάμε με συναίνεση

Στόχος πάντως του υπουργείου Εσωτερικών, όπως έχει πει ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, πέρα από τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων, είναι η ενίσχυση της συνεργασίας των διαφορετικών επιπέδων διακυβέρνησης. Έτσι, η κυβέρνηση, θα στηρίξει την πολιτική απόφαση για πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, η οποία θα βοηθήσει τους δήμους και τις περιφέρειες να ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές και να αναπτύσσουν περαιτέρω θεσμούς της συμμετοχικής δημοκρατίας, φέρνοντας εγγύτερα τους πολίτες στο κέντρο λήψης των αποφάσεων.

Μία ακόμη δέσμευση του υπουργού για το θέμα είναι ότι θα ζητήσει τις απόψεις των φορέων και των κομμάτων πριν από τη σύνταξη του νομοσχεδίου, επιδιώκοντας την ευρύτερη συναίνεση που μπορεί να υπάρξει καθώς σε τέτοιου είδους ζητήματα τα κόμματα πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής