breaking news Νέο

Έκτακτο σχέδιο δράσης για τη στήριξη της οικονομίας ζητά από την κυβέρνηση ο Τζιτζικώστας

Έκτακτο σχέδιο δράσης για τη στήριξη της οικονομίας ζητά από την κυβέρνηση ο Τζιτζικώστας

Έκτακτο σχέδιο δράσεων για τη στήριξη της οικονομίας και της διασφάλισης των θέσεων εργασίας στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, ζητά από την κυβέρνηση ο Απόστολος Τζιτζικώστας, λόγω της περαιτέρω ύφεσης που θα προκύψει από τα νέα μέτρα μετά την είσοδο της Θεσσαλονίκης και των Σερρών στο επίπεδο 4, του αυξημένου κινδύνου που θα φέρει υποχρεωτικά τοπικά lockdown.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε χθες με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα για την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι η τοπική οικονομία θα μπει σε περαιτέρω ύφεση λόγω των νέων μέτρων και για το λόγο αυτό θα πρέπει όλοι, κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση, αξιοποιώντας όλους τους πόρους, εθνικούς και ευρωπαϊκούς, να φροντίσουν, ώστε το επόμενο διάστημα να στηριχθεί η τοπική οικονομία και οι επιχειρήσεις. «Να στηριχθούν οι θέσεις εργασίας και κυρίως οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας και όσοι πληγούν περισσότερο από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ακόμη ότι η ΠΚΜ διαθέτει ποσό ύψους 80 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους, για τις ανάγκες στήριξης του εθνικού συστήματος υγείας, με σκοπό τα 40 εκατ. ευρώ να δοθούν για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού,ιατρών και νοσηλευτών και τα υπόλοιπα 40 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής.

«Έχω ζητήσει ήδη από το υπουργείο Υγείας το μεγαλύτερο τμήμα αυτών χρημάτων να διατεθούν για τη δημιουργία μονάδων εντατικής θεραπείας. Εμείς οι ίδιοι ως περιφέρεια προμηθευτήκαμε και παραδώσαμε 24 κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας, θεωρώ όμως ότι με αυτά τα κονδύλια θα μπορέσει το εθνικό σύστημα υγείας να θωρακιστεί. Και ελπίζω αυτό να γίνει γρήγορα, γιατί βλέπετε ότι η κατάσταση, όχι μόνο εδώ στην Θεσσαλονίκη αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, είναι ιδιαιτέρως προβληματική» υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Δεσμεύτηκε πάντως ότι η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι παρούσα και «θα στηρίξουμε με ότι μέσα διαθέτουμε, ευρωπαϊκούς ή εθνικούς πόρους, τόσο το εθνικό σύστημα υγείας, όσο και την προσπάθεια που πρέπει να γίνει στην Κεντρική Μακεδονία και ειδικά τις περιοχές της Θεσσαλονίκης και των Σερρών που βρίσκονται στο κόκκινο».

 

Στο χέρι μας να μην μείνει στο “κόκκινο” η Θεσσαλονίκη

Ο περιφερειάρχης δήλωσε επίσης ότι «η Θεσσαλονίκη βρίσκεται πλέον στο ‘κόκκινο’ και οφείλουμε όλοι, φορείς, πραγματική οικονομία, πολίτες, ο καθένας ξεχωριστά να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και να προσπαθήσουμε διπλά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Να αυξήσουμε τους ελέγχους από τη μια, αλλά και να αντιληφθούμε ότι καθένας και καθεμιά από εμάς κρατάει στα χέρια του το εάν και για πόσο η Θεσσαλονίκη θα μείνει στο ‘κόκκινο’. Έχει σημασία η καθολική τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και υγιεινής. Αποστάσεις, μάσκες, ιδιαίτερη προσοχή και περιορισμός των μετακινήσεων. Σε κάθε περίπτωση πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι από αυτή τη δύσκολη κατάσταση δεν θα βγούμε αν δεν προσέξουμε. Όπως έχουμε αποδείξει στο πολύ πρόσφατο παρελθόν όταν θέλουμε μπορούμε κι όταν πιστέψουμε σε ένα στόχο τα καταφέρνουμε Ήρθε η στιγμή να το αποδείξουμε γι’ ακόμη μια φορά, ας ελπίσουμε τελευταία».

 

Αρκουμανέας: Ξεπερνούν το 5% τα θετικά τεστ στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, γνωστοποίησε ότι από το πρωί έχουν γίνει περισσότερα από 1.500 rapidtests στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται κλιμάκιο του Οργανισμού, ενώ τόνισε ότι η θετικότητα ξεπερνά το 5%.

Κάλεσε μάλιστα όσους πολίτες το επιθυμούν να μεταβούν στην παραλία, προκειμένου να κάνουν το τεστ, καθώς τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα μείνουν ως τις 8 το βράδυ. «Έχουμε τη δυνατότητα να εξετάσουμε αρκετές χιλιάδες και για αυτό μπορούν έρθουν και άλλοι, ώστε να έχουμε μια καλύτερη επιδημιολογική εικόνα» σημείωσε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στα κρούσματα κορονοϊού, επανέλαβε ότι «οι τάσεις είναι αυξητικές και θα δούμε το επόμενο διάστημα αύξηση κρουσμάτων» και δήλωσε πως οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες. «Σε όλο τον κόσμο έχουμε μια θεαματική αύξηση των κρουσμάτων και πολύ μεγάλη πίεση από την πανδημία», τόνισε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για τετραπλασιασμό κρουσμάτων στη χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες.

Αναφορικά με την Θεσσαλονίκη, την Λάρισα και την Ροδόπη που μπήκαν στο «κόκκινο»ο κ. κ. Αρκουμανέας ζήτησε αυστηρή τήρηση των μέτρων.

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στο εξεταστήριο covid που λειτουργεί στον αύλειο χώρο της περιφέρειας και είναι το τρίτο στην πόλη της Θεσσαλονίκης, για τα οποία σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα θα δέχονται περισσότερο κόσμο και θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο.

Ανέφερε μάλιστα ότι οι εξετάσεις αυτές γίνονται σε συνεργασία με τα νοσοκομεία κατόπιν ραντεβού, ώστε να μην υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής