breaking news Νέο

Περί επιστρεπτέας προκαταβολής -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Περί επιστρεπτέας προκαταβολής  -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Ο «θάνατος του εμποράκου» είναι πια υπαρκτό γεγονός και όχι τίτλος θεατρικού έργου. Η κυβέρνηση το ξέρει και προσπαθεί με επικοινωνιακά τρυκ να κρύψει τις δικές της ευθύνες και να «πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες». Έτσι για παράδειγμα προπαγανδίζει ως μέτρο στήριξης των μικρομεσαίων την περίφημη «επιστρεπτέα προκαταβολή». Ας δούμε ορισμένα ζητήματα:

1. Παρά τη διεύρυνση των κριτηρίων για την ένταξη στην 4η και 5η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής -κάτω από την πίεση των συνθηκών, αλλά και των διεκδικήσεων- είναι δεδομένο ότι δύσκολα θα ενταχθούν όλοι οι επαγγελματίες σε αυτή. Τα στοιχεία που έχει δώσει η κυβέρνηση για τις 3 πρώτες φάσεις του προγράμματος, καταγράφουν μόλις 145.132 μοναδικά ΑΦΜ που έχουν ενταχθεί σε αυτό, όταν ο αριθμός των επιχειρήσεων στη χώρα είναι πάνω από 850.000 και πάνω από 205.000 είχαν μπει σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας στην 1η φάση της καραντίνας (ΕΛΣΤΑΤ, Σεπτέμβρης 2020). Μικρή θα είναι και τώρα η διαφοροποίηση αφού το χρηματικό διαθέσιμο των 1,2 δισ. για την 4η φάση του προγράμματος κινείται στα ίδια περίπου όρια.

2. Για μία ακόμη φορά- όπως γίνεται συνολικά με την πολιτική της- την μερίδα του λέοντος των περίφημων «χρηματοδοτικών της εργαλείων» θα καταλήξουν στις τσέπες των μεγάλων επιχειρήσεων. Στοιχεία του υπ. Οικονομικών, μέχρι τις 27/10, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Οι επιχειρήσεις που πήραν την ως τώρα χρηματοδότηση και ανήκουν στις 3 ΔΟΥ ΦΑΕ (Φορολογίας Ανώνυμων Εταιρειών) της χώρας ήταν το 3,6% των «ευεργετηθέντων», στις οποίες όμως χορηγήθηκε το 16,6% του συνολικού ποσού.

3. Πάντως και σε κάθε περίπτωση, ακόμα και για όσους καταφέρουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, το ποσό των 1.000 ευρώ (πληττόμενοι) ή των 2.000 (κλειστοί με κρατική εντολή), δεν καλύπτει καν τα τρέχοντα ανελαστικά έξοδα. Και αυτό γιατί στο διάστημα του lockdown, ένας επαγγελματίας συνεχίζει να πληρώνει 60% του ενοικίου επαγγελματικής στέγης και 100% κατοικίας, ρεύμα - νερό - τηλεπικοινωνίες, προμηθευτές ή και ζημιά προϊόντων που χαλάνε, δάνεια που δεν έχουν ανασταλεί κλπ. Ακόμα και την εκκαθάριση των ασφαλιστικών του εισφορών μέσα στον Νοέμβρη.

4.Και φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα ποσά της επιστρεπτέας θα κληθούν κατά το ήμισυ να τα αποπληρώσουν την άνοιξη, μαζί με τις υπόλοιπες ρυθμίσεις σε εφορία, ταμείο, τράπεζες, ιδιώτες κλπ. που έχουν προς το παρόν ανασταλεί. Να γιατί δεν πρέπει να πουν «και ευχαριστώ» στην κυβέρνηση οι αυτοαπασχολούμενοι;

Το αντίθετο. Απαιτείται ένταση του αγώνα για πιο ουσιαστικά άμεσα μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων, όπως η επανένταξή τους στο επίδομα ειδικού σκοπού και η πλήρης απαλλαγή τους από τις εισφορές ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα έκτακτα μέτρα. Απαιτείται αγώνας μαζικός και ανυποχώρητος για πιο ουσιαστικά μακροπρόθεσμα μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιβίωσή τους στις σημερινές συνθήκες, όπως η επανένταξή τους σε αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, η διαγραφή μέρους των χρεών σε εφορία, τράπεζες κ.ά.

Επομένως «άνθρακες ο θησαυρός»!

 

 

 

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής