breaking news Νέο

Κορωνοϊός: Ο πλήρης οδικός χάρτης των γιορτών - Ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν - Τι θα γίνει με τις εκκλησίες

  • Κορωνοϊός: Ο πλήρης οδικός χάρτης των γιορτών - Ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν - Τι θα γίνει με τις εκκλησίες
  • Κορωνοϊός: Ο πλήρης οδικός χάρτης των γιορτών - Ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν - Τι θα γίνει με τις εκκλησίες

«Όχι» σε επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων ήταν το μήνυμα της συνένετυξης τύπου του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη. Κι αυτό διότι, όπως είπε χαρακτηριστικά, το συμπέρασμα από την αξιολόγηση των δεδομένων δεν είναι δυστυχώς ικανοποιητικό: δεν πέφτουν τα κρούσματα και δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ στο βαθμό που αναμενόταν.

«Δεν μπορούμε, κατ' επέκταση, να προχωρήσουμε σε επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων με τον τρόπο και στον χρόνο που όλοι θα θέλαμε.Καταστάσεις συνωστισμού - όπως αυτές που είδαμε στη Βρετανία και τη Γαλλία - χτυπούν ένα καμπανάκι κινδύνου σε όλους μας. Είναι αναγκαίο να αποφευχθούν τέτοιες εικόνες στη χώρα μας. Και είναι στο χέρι μας», είπε ο κ. Πέτσας και στη συνέχεια παρουσίασε ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν από σήμερα, Δευτέρα, αλλά και ποιο είναι το σχέδιο για τις εκκλησίες στις ημέρες των εορτών.

 

Συνέχιση αναστολής στο λιανεμπόριο

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «με αυτά τα δεδομένα, κατόπιν και των εισηγήσεων των ειδικών, αποφασίστηκε:

Πρώτον: Η διατήρηση της αναστολής λειτουργίας του λιανεμπορίου σε όλη την επικράτεια. Δεδομένου ότι οι ταχυμεταφορές είναι υπερφορτωμένες και δεν είναι δυνατό να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, κατ' εξαίρεση, από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, θα επιτραπεί η μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα για την παραλαβή της παραγγελίας τους (click-away).

 

Ανοίγουν κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία - Δεν θα ανοίξουν τα καταστήματα περιποίησης νυχιών

Δεύτερον: Το άνοιγμα των κομμωτηρίων, από σήμερα, Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Σημειώνεται ότι η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο συγχρωτισμού, αλλά και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Τα κομμωτήρια ανοίγουν για υπηρεσίες κόμμωσης, όχι για νύχια (δεν ανοίγουν αυτά τα καταστήματα).

 

Τρίτον: Το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων, από σήμερα, σε όλη τη χώρα, επίσης με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.

 

Πώς θα ανοίξουν οι εκκλησίες

Τέταρτον: Το άνοιγμα των εκκλησιών μας για τους πιστούς, ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων μόνο. Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων (9) σε όλες τις εκκλησίες και έως εικοσιπέντε (25) ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Διευκρινίζεται επίσης, σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανείων, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

 

Μία ώρα επιπλέον στην μετακίνηση

Πέμπτον: Τη διατήρηση της απαγόρευσης μετακινήσεων κατά τις ώρες από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου από Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, καθώς και της αποστολής SMS στο 13033 για τις αναγκαίες μετακινήσεις. Διευκρινίζεται ότι για μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, στο προαναφερθέν πλαίσιο λειτουργίας τους, θα πρέπει να δηλώνεται ο αριθμός 2.

 

Click Away: Πώς θα γίνεται η παραγγελία, η πληρωμή και η παραλαβή - Ποια καταστήματα συμμετέχουν

Τα μέτρα που θα ισχύσουν ενόψει των εορτών παρουσίασε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος εστίασε κυρίως στο πώς θα λειτουργήσει το λεγόμενο click away σύστημα αγοράς από εμπορικά καταστήματα.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, με το click away δεν ισοφαρίζουν τις απώλειές τους οι επιχειρήσεις, δεν υποκρινόμαστε απέναντι στους εμπόρους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Για αυτό και οι εταιρείες θα παραμείνουν ωφελούμενες από τα προστατευτικά μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Αυτή η απόφαση ελήφθη βάσει δύο γεγονότων:

- Οι υπηρεσίες κούριερ είναι στο όριό τους καθώς πολλές πλέον ούτε καν δέχονται παραγγελίες, έχουμε μια ιδιότυπη «στάση εμπορίου», όπως ειπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

- Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έτσι δίνει μια μερική διέξοδο για ισοφάριση των απωλειών των επιχειρήσεων αυτών λόγω του ότι δεν θα ανοίξουν για τις γιορτές.

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για αυστηρή τήρηση των μέτρων και εάν αυτά παραβιαστούν και δεν τηρηθούν και παρατηρηθούν φαινόμενα μαζικου΄συνωστισμού θα αποσυρθεί αμέσως.

Πώς θα λειτουργήσει το click away

O πελάτης θα κάνει την παραγγελία του από το eshop του καταστήματος και θα πληρώνει για το προϊόν που επιθυμεί να αγοράσει ηλεκτρονικά. Ή αλλιώς θα κάνει τηλεφωνική παραγγελία και θα πληρώνει μέσω POS ασύρματου έξω από το κατάστημα, μπροστά στην είσοδό του.

Η μετακίνηση για την παραλαβή θα γίνεται είτε με το αποδεικτικό της ηλεκτρονικής πληρωμής είτε με SMS του καταστήματος προς τον πελάτη όπου θα αναγράφονται η επωνυμία της εταιρείας, το ΑΦΜ, η ακριβής ώρα παραλαβής και το όνομα του πελάτη.

Δεν επιτρέπεται κατά την παραλαβή να είναι πάνω από ένα άτομο - μόνο ένας και όχι ομάδα, παρέα ή οικογένεια- θα πηγαίνει στην παραλαβή. Με τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων.

Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής καταστημάτων στο click away είναι να έχουν είσοδο σε εξωτερικό χώρο. Αποκλείονται έτσι τα πολυκαταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και όσα καταστήματα δεν έχουν αυτή την δυνατότητα.


click away

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής