breaking news Νέο

Β.Παπαχαραλάμπους : «Τα κεντρικά μας συνθήματα “Είμαι … Και Θα…” & “Είμαι… και Θέλω…” αντιπροσωπεύουν όλους εμάς που θέλουμε έναν κόσμο καλύτερο και απαλλαγμένο από τον καρκίνο»

Β.Παπαχαραλάμπους : «Τα κεντρικά μας συνθήματα “Είμαι … Και Θα…” & “Είμαι… και Θέλω…” αντιπροσωπεύουν όλους εμάς που θέλουμε έναν κόσμο καλύτερο και απαλλαγμένο από τον καρκίνο»

Τηλεφωνική συνέντευξη στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» με το δημοσιογράφο Αλέκο Χατζηκώστα έδωσε ο Βαγγέλης Παπαχαραλάμπους (Μαιευτήρας, Χειρουργός Γυναικολόγος, εξειδικευμένος στη Γυναικολογική Ογκολογία),  πρόεδρος του παραρτήματος Ημαθίας Αντικαρκινικής Εταιρείας, την Τρίτη 2 Φλεβάρη.

Ξεκινώντας και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (4 Φλεβάρη), τόνισε : «Αυτή η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου θα είναι μια διαφορετική απ’ ό,τι οι προηγούμενες, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ιδιαίτερα σημαντική όμως για να αναλογιστούμε για το ποιοι είμαστε και πως μπορούμε να συμμετάσχουμε στη μάχη κατά του καρκίνου. Τα κεντρικά μας συνθήματα “Είμαι … Και Θα…” & “Είμαι… και Θέλω…” αντιπροσωπεύουν όλους εμάς, που θέλουμε έναν κόσμο καλύτερο και απαλλαγμένο από τον καρκίνο, έναν κόσμο που θα δίνει ίσες ευκαιρίες στους ανθρώπους που αγωνίζονται, που επιβιώνουν. Εγώ ως προσωπικό μότο θα έλεγα : Είμαι μέλος της Αντικαρκινικής Εταιρείας και θέλω την πρόληψη του καρκίνου».

«Κάθε χρονιά με το τοπικό παράρτημα πραγματοποιούμε ξεχωριστές εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, όμως φέτος αυτές δεν θα πραγματοποιηθούν λόγω των γνωστών περιοριστικών μέτρων», όμως, όπως τόνισε, «εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε πλευρές της δράσης της Αντικαρκινικής Εταιρείας και τοπικά αλλά και πανελλαδικά : «Είμαστε μία εθελοντική οργάνωση με 115 παραρτήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα και χιλιάδες μέλη. Η οικονομική μας στήριξη προέρχεται από συνδρομές, δωρεές και χορηγίες. Ιδρύθηκε στα 1958 από τον ιατρό – γνωστό για το ομώνυμο τεστ ΠΑΠ- Γ. Παπανικολάου. Στόχος μας είναι η πρόληψη, η διάγνωση και η υποστήριξη των ανθρώπων με καρκίνο». Σημείωσε επίσης ότι «παρά το γεγονός ότι κρατάμε χαμηλό προφίλ, πραγματοποιήσαμε σημαντικό έργο». Εδώ έκανε αναφορά στη δημιουργία δομής φιλοξενίας ασθενών και συγγενών στην Πυλαία Θεσ/νίκης, που συνεργάζεται με το ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ, που κόστισε 6.000.000 ευρώ, προερχόμενα από δωρεές. Επίσης και στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Οι Άγιοι Ανάργυροι» στην Αθήνα.

Αναφέρθηκε στην πλούσια δράση που αναπτύσσει το παράρτημα στην Ημαθία σε όλη του την έκταση, ενώ έχει και παρεμβάσεις και στην Πέλλα (με εκδηλώσεις, επισκέψεις σε σχολεία κλπ), λέγοντας : «Μας έχει υποδεχτεί ο κόσμος θετικά, τους ευχαριστώ θερμά και εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου». Επίσης αναφέρθηκε σε δράσεις όπως κινητές μονάδες μαστογραφίας (δωρεάν) καθώς και στο σχεδιασμό για κινητές μονάδες για τεστ ΠΑΠ.

Αναφερόμενος «στην επιβαρυμένη από καρκίνο Ημαθία», στάθηκε σε δύο παράγοντες, που έχουν να κάνουν με την ευρεία χρήση φυτοφαρμάκων, ραντίσματα κλπ («παρά τη βελτίωση της κατάστασης στους τομείς ενημέρωσης αλλά και καλύτερων των φαρμάκων») και την επίδραση της ραδιενέργειας από το ατύχημα στο Τσερνομπίλ («δεν έχει γίνει μέχρι τώρα ουσιαστική έρευνα για τις επιπτώσεις»). Στάθηκε ιδιαίτερα σε γενικότερους παράγοντες που επιδρούν, όπως τρόπος ζωής (διατροφή, άγχος, κάπνισμα, αλκοόλ, γύμναση), αλλά και το περιβάλλον και υπογράμμισε την ανάγκη ουσιαστικής ενημέρωσης στα σχολεία και στη οικογένεια. «Μπορεί να θερίζει ο καρκίνος, όμως οι περισσότεροι μπορούν να θεραπευτούν», τόνισε, δίνοντας μία νότα αισιοδοξίας. Σημείωσε μάλιστα την ανάγκη να μη θεωρείται ο καρκίνος ως "στίγμα", κάτι που αντιμετωπίζουν τόσο οι ασθενείς όσο και οι συγγενείς τους.

Τέλος αναφέρθηκε σε δύο προβλήματα με έντονο τοπικό χρώμα. Το πρώτο έχει να κάνει με την έλλειψη Ογκολογικού Τμήματος στις νοσοκομειακές μονάδες της περιοχής μας (δεν υπάρχει ούτε η δυνατότητα χημειοθεραπείας- ακτινοβολίας στην περιοχή μας, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν οι ασθενείς στη Θεσσαλονίκη), τονίζοντας με έμφαση «ότι ήλθε η στιγμή να γίνει». Το δεύτερο αφορά τη φαρμακευτική αγωγή, η οποία λόγω κόστους παρέχεται μόνο σε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Αυτό έχει ως συνέπεια οι Ημαθιώτες ασθενείς να τα προμηθεύονται είτε μέσω κούριερ, είτε μέσω φαρμακείων της Θεσσαλονίκης.

 

 

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής