breaking news Νέο

Γιάννης Καμπούρης : «Ήμασταν στην πρωτοκαθεδρία στον Πολιτισμό και τώρα τραβήξαμε χειρόφρενο»

Γιάννης Καμπούρης : «Ήμασταν στην πρωτοκαθεδρία στον Πολιτισμό και τώρα τραβήξαμε χειρόφρενο»

Ραδιοφωνική συνέντευξη έδωσε ο Γιάννης Καμπούρης, πρώην διευθυντής της ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας, στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 και στο δημοσιογράφο Αλέκο Χατζηκώστα, την Τρίτη 2/3.

Ξεκινώντας και απαντώντας στην ερώτηση για τη μη πρόσληψη νέου διευθυντή, σημείωσε ότι «θα έπρεπε η διαδικασία να προχωρήσει πιο γρήγορα. Μάλλον θα πρόκειται για γενικότερες αρρυθμίες στο αρμόδιο υπουργείο». Εκτίμησε μάλιστα ότι το μεγάλο πρόβλημα- στο οποίο θα έπρεπε να υπάρχει παρέμβαση τόσο της ΚΕΔΕ όσο και της δημοτικής αρχής- είναι αυτό της έλλειψης προσωπικού (λόγω συνταξιοδοτήσεων) στις κοινωφελείς επιχειρήσεις των δήμων. Σημείωσε μάλιστα, εκφράζοντας την ανησυχία του : «Φοβάμαι ότι αυτές θα οδηγηθούν σε ασφυξία και σε θάνατο λόγω των ελλείψεων αυτών».

Απαντώντας στην ερώτηση για παραχώρηση-προς χρήση- του αρχοντικού Σαράφογλου στο Λύκειο Ελληνίδων, τόνισε :  «Η ενέργεια αυτή έθαψε την προοπτική δημιουργίας ενός σοβαρού-πραγματικού λαογραφικού μουσείου στη Βέροια, κάτι το οποίο εδώ και χρόνια είναι αναγκαίο». Επίσης διευκρίνισε ότι «μιλώ για πραγματικό μουσείο, όπως προβλέπεται με τα διάφορα ΦΕΚ. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το σηκώσει κανείς σύλλογος από μόνος». Και κατέληξε αναρωτώμενος : «Τι θα γίνει με τη λαογραφική συλλογή της ΚΕΠΑ, πότε και πώς θα αξιοποιηθεί;»

Απαντώντας σχετικά με το «Μουσείο της Εκπαίδευσης Χ. Τσολάκη», εξέφρασε τη θλίψη του, «γιατί είχα υποσχεθεί τη λειτουργία του προσωπικά στον αείμνηστο Χρίστο Τσολάκη» και υπογράμμισε και ότι και στον προηγούμενο χώρο όπου στεγαζόταν ,  «δεν υπήρχε πραγματικά ως μουσείο, αλλά ως άπλωμα των εκθεμάτων του», τόνισε ότι «θα μπορούσε να υπάρχει η σχετική έκθεση υλικού» στο χώρο όπου είχε στη συνέχεια επιλεγεί (3ο-40 Γυμνάσιο), ενώ άσκησε κριτική για «ατολμία και έλλειψη στρατηγικής για το ζήτημα, καλώντας την να δεσμευτεί τι θα κάνει και πότε».

Για το ζήτημα της μη πραγματοποίησης εκδηλώσεων (διαδικτυακών) από την ΚΕΠΑ τα Χριστούγεννα τόνισε : «Το μεγάλο κακό έγινε τα Χριστούγεννα. Ο πάγος δεν θα λιώσει εύκολα. Αποτελεί μελανό σημείο. Ανακόπτει μια πορεία που είχαμε. Επιχειρείται μία βίαια προσαρμογή προς τα κάτω. Ήμασταν στην πρωτοκαθεδρία στον Πολιτισμό και τώρα τραβήξαμε χειρόφρενο». Επίσης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που έχει η στάση αυτή σε ανθρώπους που ζουν από το χώρο του πολιτισμού και στάθηκε σε γενικότερα ζητήματα Πολιτισμού, σημειώνοντας ότι αυτός «δέχεται επίθεση» και πώς η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ουσιαστικά μέτρα για τους ανθρώπους του.

Επίσης ως ενεργός πολίτης-και μετά τη συνταξιοδότησή του-σημείωσε ότι θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις του «γιατί αγαπώ την πόλη μου, σ΄ αυτή ζω, μου έχει δώσει πολλά και θα πρέπει να της το ανταποδώσω. Όλοι οι ασχολούμενοι με τα κοινά αυτό θα πρέπει να έχουν ως κριτήριο. Δυστυχώς όμως έχει μπει πολύ το προσωπικό στοιχείο και το όφελος-κέρδος». Μάλιστα δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στο Δ.Σ .,σημειώνοντας ότι «είναι θλιβερό να θυμόμαστε παλιότερα Δ.Σ. και να τα συγκρίνουμε με το σήμερα» και ανέφερε ως βασική αιτία την έλλειψη πολιτικής και ανάλογων διαδικασιών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αλλαγή προέδρου στο ΔΗΠΕΘΕ, εκτίμησε ότι αυτό ‘έχει μάλλον σχέση με αυτό που διάβασα, δηλαδή ότι η αντιμισθία είναι μεγαλύτερη του αντιδημάρχου από του προέδρου, χωρίς αυτή η επιλογή να είναι κάτι κακό, αρκεί να μην την επενδύουμε με βαρύγδουπες δηλώσεις».

Τέλος, μιλώντας για γενικότερα πολιτικά ζητήματα, αναφέρθηκε στην πορεία μετάλλαξης του ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη, στην επιλογή που είχαν τα μέλη του μεταξύ Ν.Δ. και Αριστεράς, ενώ σε σχέση με τη σύμπραξη σε επίπεδο Δ.Σ., εκτίμησε ότι ο νυν δήμαρχος θέλει να κατέβει ξανά και μάλιστα με ευρύτερη πολιτική στήριξη μιας και η Ν.Δ., με βάση το νέο εκλογικό νόμο, θέλει να βγάλει δημάρχους από την πρώτη Κυριακή.

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής