breaking news Νέο

Νέα μέθοδος καταργεί την κολονοσκόπηση για τη διάγνωση όγκου στο παχύ έντερο

Νέα μέθοδος καταργεί την κολονοσκόπηση για τη διάγνωση όγκου στο παχύ έντερο

Στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησε πριν από λίγες ημέρες το ΝΠ ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας, σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Ημαθίας – Μονάδα Βέροιας και το ΚΕΠ Υγείας (μια πρωτοποριακή δομή που λειτουργεί στο Δήμο Βέροιας και που σκοπό έχει την παροχή υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής της υγείας σε όλους τους δημότες) για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, όπου ανάμεσα σ' όσα ο καθένας θα πρέπει να έχει στα υπόψιν του, αναφορικά με τη διατροφή και τις εξετάσεις, τις οποίες θα πρέπει να κάνει, είναι και η κολονοσκόπηση. Όμως ένα νέο πρωτοποριακό τεστ, που μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο του παχέος εντέρου με μόλις μία σταγόνα αίματος, η οποία θα «συλλέγεται» πάνω σ' ένα κομμάτι ειδικού χαρτιού (!), έρχεται να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία της κολονοσκόπησης.

Το νέο τεστ, που ανέπτυξαν επιστήμονες από την εταιρία Universal Piagnostics και θα δοκιμαστεί στο Βρετανικό σύστημα υγείας, αναμένεται να φέρει επανάσταση στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου και άρα στην έγκαιρη αντιμετώπισή της, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς.

Δυστυχώς ο καρκίνος του παχέος εντέρου εντοπίζεται σχεδόν πάντα καθυστερημένα, όταν ο ασθενής δει αίμα στα κόπρανά του, χάσει βάρος, εμφανίσει κόπωση και αναιμία ή – σε προχωρημένες περιπτώσεις – όταν φθάσει στα επείγοντα του νοσοκομείου με απόφραξη του εντέρου εξαιτίας του όγκου.

«Ο έγκαιρος εντοπισμός του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι ζωτικής σημασίας στην εξασφάλιση μεγαλύτερων πιθανοτήτων μελέτης», δηλώνει ο χειρουργός στο Imperial College Mealtheare NHS Trust, δρ James Kinross. «Υπήρχε μία πολύ μεγάλη ανάγκη για ένα απλό στη χρήση του, μη επεμβατικό και ακριβές τεστ», πρόσθεσε.

Αυτό που κάνει το νέο τεστ είναι ότι αναζητά στο αίμα συγκεκριμένους βιοδείκτες, που απελευθερώνουν τα καρκινικά κύτταρα. Οι καρκινικοί όγκοι εκκρίνουν επίσης χημικές ουσίες, που αλλάζουν τον τρόπο, με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί ή απορροφά τα θρεπτικά συστατικά των τροφών. Η εξέταση έχει παρόμοια ποσοστά επιτυχίας με τη Mayer κοπράνων (εξέταση που ανιχνεύει αιμοσφαιρίνη στα κόπρανα – που στη Βέροια γίνεται από την κ. Κόγκα στο ιατρείο της με μόλις 3 €), όμως είναι πολύ πιο απλή και πολύ πιο εύκολη!

Εκτός από πιο εύκολη και λιγότερο επίπονη, η νέα εξέταση ξεπερνά και τις βασικές «επιπλοκές» της κολονοσκόπησης, που είναι η αιμορραγία και η διάτρηση του εντέρου. Και τα πλεονεκτήματα της νέας εξέτασης δεν σταματούν εδώ.

Έγινε γνωστό ότι το νέο τεστ μπορεί να ανιχνεύσει και τους προκαρκινικούς πολύποδες, που πρέπει να αφαιρεθούν, χωρίς να απαιτεί βιοψία και μάλιστα με ακρίβεια που φτάνει το 83%. Έτσι αποτρέπει την εξέλιξή τους σε καρκίνο!

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής