breaking news Νέο

Φρόσω Καρασαρλίδου : «Η κυβέρνηση απέτυχε ξεκάθαρα και στο επίπεδο της υγείας και σε αυτό της οικονομίας»

Φρόσω Καρασαρλίδου : «Η κυβέρνηση απέτυχε ξεκάθαρα και στο επίπεδο της υγείας και σε αυτό της οικονομίας»

Συνέντευξη στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» παραχώρησε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας Φρόσω Καρασαρλίδου, απαντώντας σε ζητήματα τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας. Πιο αναλυτικά:

-Ζώντας για πάνω από ένα έτος στη δίνη του κορωνοϊού, που έχει επισκιάσει τα πάντα στη ζωή μας, πώς κρίνετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας και τι διαφορετικό θα κάνατε εσείς για την προστασία της υγείας των Ελλήνων πολιτών;

Είναι κοινή διαπίστωση ότι, δυστυχώς, με αποκλειστική ευθύνη της κυβερνητικής πολιτικής, η σημερινή κατάσταση είναι μια υγειονομική τραγωδία. Τα νοσοκομεία στην Αττική τις τελευταίες 3 εβδομάδες λειτουργούν σε συνθήκες ιατρικής πολέμου, όπως συνέβαινε και στη Βόρεια Ελλάδα τον Νοέμβριο.

Έχει ήδη ξεπεραστεί η «κόκκινη γραμμή» που είχε υποτίθεται θέσει η κυβέρνηση: να μη μείνει κανένας διασωληνωμένος ασθενής με κορωνοϊό εκτός Εντατικής. Αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει τους 800 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ και υπάρχουν επιπλέον σε καθημερινή βάση περίπου 100 ασθενείς διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους σε λίστα αναμονής. Αυτό συνιστά υγειονομική τραγωδία και κατάρρευση του ΕΣΥ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, θα είχε δημιουργήσει περισσότερες κλίνες ΜΕΘ, θα είχε στελεχώσει το δημόσιο σύστημα υγείας με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, θα είχε επιτάξει  ιδιωτικά θεραπευτήρια, τα οποία διαθέτουν το 30% των κλινών ΜΕΘ της χώρας και εκ των οποίων μόνο το 5% εντάχθηκε στην αντιμετώπιση του εθνικού σχεδιασμού για τον COVID-19, ενώ αντίστοιχα στην Γαλλία ενέταξαν το 30%.

Επίσης, θα είχε κάνει ουσιαστική ιχνηλάτηση με συνταγογραφούμενα μοριακά τεστ και τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να έχουμε στη χώρα μας περισσότερα εμβόλια και τα μονοκλωνικά φάρμακα για τον κορωνοϊό. Τέλος, θα είχε ρυθμίσει τη λειτουργία των σχολείων με λιγότερα παιδιά ανά τμήμα και θα είχε θέσει σε κυκλοφορία περισσότερα μέσα μαζικής μεταφοράς.

 

 -Στο πεδίο της οικονομίας, πώς βλέπετε τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι τώρα για τη στήριξη των πληττόμενων πολιτών και επιχειρήσεων;

Νομίζω ότι η κατάσταση μιλάει από μόνη της. Η κυβέρνηση απέτυχε ξεκάθαρα και στο επίπεδο της υγείας και σε αυτό της οικονομίας. Ενώ είχε δύο ευκαιρίες και χρόνο, κατά την πρώτη φάση της πανδημίας και πέρυσι το καλοκαίρι, δεν έκανε τίποτα για να καταστρώσει και να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Επέλεξε το μοντέλο «βλέποντας και κάνοντας», τα οριζόντια λοκντάουν, «έξυπνα» μέτρα που αποδείχτηκαν επιεικώς ανούσια και ανεπαρκή, καταστολή, απαγορεύσεις και τιμωρία.

Όσον αφορά στην Οικονομία: Το 2020 η Ελλάδα είχε βαθιά ύφεση και το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε, ενώ μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν καταχρεωθεί. Όχι απλώς δεν στηρίχθηκε η κοινωνία, αλλά δεν δημιουργήθηκαν προϋποθέσεις ανάκαμψης. Με υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις η κυβέρνηση «πυροβολεί τα πόδια» της χώρας για την επόμενη μέρα, ενώ ο νέος πτωχευτικός κώδικας της ΝΔ απειλεί μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας με γενικευμένες πτωχεύσεις.

Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας. Κάνει δηλώσεις για άρση του λοκντάουν, αλλά δεν στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επομένως προκύπτουν τα ερωτήματα: πώς θα βρουν τα χρήματα για να αγοράσουν εμπόρευμα και πώς θα αποπληρώσουν τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους; Πώς θα κινηθεί η αγορά και θα υπάρξει κατανάλωση την επόμενη μέρα, όταν ο κόσμος έχει εξαντληθεί οικονομικά; Θα προχωρήσουν οι τράπεζες σε χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή θα συνεχίσουν να παρέχουν δάνεια μόνο σε λίγους εκλεκτούς;

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) ΓΣΕΒΕΕ 4 στις 10 πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να βάλουν λουκέτο το επόμενο διάστημα, ενώ 1 στις 2 έχουν ταμειακά διαθέσιμα το πολύ για ένα μήνα. Το 60% των επιχειρήσεων βρίσκεται εκτός κάθε προγράμματος ενίσχυσης. Οι αναστολές κάποιων υποχρεώσεων και των συμβάσεων εργασίας και ο νέος δανεισμός αποκρύπτουν προσωρινά τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία.

 

-Κατεξοχήν αγροτικός νομός η Ημαθία, με τους ροδακινοπαραγωγούς όμως να βρίσκονται «στα κάγκελα» τα τελευταία χρόνια. Τι πρέπει να γίνει για τη στήριξή τους και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας;

Τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα είναι τριών κατηγοριών:

 

  1. Άμεσα

Πρόκειται για την επιβίωση των αγροτών και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους και την παραγωγή. Για να εξασφαλιστεί αυτό είναι απαραίτητες οι αποζημιώσεις για τις φυσικές καταστροφές μέσω ΕΛΓΑ ή μέσω των ενισχύσεων de minimis.

Επίσης αναγκαίες είναι:

  • οι άμεσες επιστροφές του ΦΠΑ
  • η χρηματοδότηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με χαμηλό κόστος
  • η ένταξη των 72 επιλαχόντων αγροτών  του νομού μας στα σχέδια βελτίωσης.

 

  1. Μεσοπρόθεσμα –διαρθρωτικά

Αφορούν στην αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι απαράδεκτο από τα 31 δις του Ταμείου μόνο τα 800 εκατ να κατευθύνονται στον πρωτογενή τομέα, τη στιγμή που π.χ. η Ισπανία επενδύει 10 δις.

Επίσης επιβάλλεται αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ προσαρμοσμένου στην κλιματική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του ΟΠΕΚΕΠΕ, του ΕΛΟΤ και του ΕΘΙΑΓΕ.

Σημαντικό επίσης είναι να εφαρμοστεί ο κανονισμός της ευρωπαϊκής οδηγίας 633 για την προστασία των μικρών παραγωγών από αθέμιτο ανταγωνισμό και μαύρη αγορά.

Επιπλέον, η στήριξη και η ανάπτυξη των συνεργατικών συλλογικών σχημάτων είναι μονόδρομος για τους μικρούς παραγωγούς της χώρας μας, ενώ θα πρέπει να θέσουμε επί τάπητος και το θέμα της αναδιάρθρωσης της ροδακινοκαλλιέργειας.

 

  1. Μακροπρόθεσμα ζητήματα στρατηγικής σημασίας

Ανάδειξη της δημογραφικής ανανέωσης του αγροτικού πληθυσμού ως στρατηγική προτεραιότητα,  όπου προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ένα ειδικό σχέδιο παρεμβάσεων που αφορούν σε πολιτικές διαδοχής στην γεωργική εκμετάλλευση, αξιοποίησης της σχολάζουσας δημόσιας αγροτικής γης, επενδυτικών και φορολογικών κινήτρων, ανάπτυξης χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά και πολιτικές «έξυπνων παρεμβάσεων» στις κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές των αγροτικών περιοχών (στις μεταφορές, στην επικοινωνία, κοινωνικές, οργανωτικές, τεχνολογικές καινοτομίες) για να συγκρατηθεί ο υπάρχων πληθυσμός και να προσελκυστεί νέος.

 

 

-Ποια προβλήματα ιεραρχείτε ως σημαντικότερα στην Ημαθία και ποιες είναι οι προτάσεις σας γι’ αυτά;

 

Ζωτικής σημασίας είναι τα έργα υποδομής, που είναι ο οδικός άξονας Βέροιας- Νάουσας- Σκύδρας, η δημιουργία του Τελωνείου και η αξιοποίηση της αγοράς της Κουλούρας, και βέβαια η ένταξή της στον περιφερειακό σχεδιασμό της Θεσσαλονίκης, ως πύλης εισόδου τριών ηπείρων για την Ευρώπη και ως συγκοινωνιακού, ενεργειακού και εμπορικού κόμβου.

Επίσης θα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά ο θεματικός τουρισμός (αρχαιολογικός, θρησκευτικός, οινοτουρισμός, χιονοδρομικός, ορειβατικός, “ανθισμένες ροδακινιές” κ.ά.)

 

-Έχετε μία «κόντρα» στο Εκλογοδικείο με τον κ. Τόλκα για τη βουλευτική έδρα στην Ημαθία και μάλιστα ακούστηκαν βαριές κουβέντες περί νοθείας. Θα θέλαμε την τοποθέτησή σας, ενόψει της εκδίκασης της διαφοράς σας, την ερχόμενη Τετάρτη.

Οι βουλευτές εκλέγονται ανάλογα με τον αριθμό των σταυρών προτίμησης που έχουν συγκεντρώσει στα ψηφοδέλτια. Δυστυχώς ο κ. Τόλκας επιζητεί να βγει βουλευτής ενώ γνωρίζει, ακόμα και μετά από δυο καταμετρήσεις, ότι πήρε λιγότερες ψήφους. Στηρίζει – ελλείψει επιχειρημάτων - την ένσταση στη συκοφαντία του περί νοθείας των εκλογών από την πλευρά μου. Νοθεία, όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση σημαίνει ότι συνήργησα με 38, αγνώστους σε μένα, δικαστικούς αντιπροσώπους για τη μη μονογραφή των σταυρών προτίμησης των υποψηφίων όλων των παρατάξεων. Αυτή η συμπεριφορά όμως είναι πέρα και έξω από τις αρχές και αξίες του ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. όπως αναφέρει η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας.

 

-Βλέπετε εκλογές το φθινόπωρο; Τι προσδοκίες έχετε ως ΣΥΡΙΖΑ, λαμβανομένων υπόψη των δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν τη ΝΔ να προηγείται με σημαντική διαφορά;

Είναι γνωστό ότι το σκέφτονται στην κυβέρνηση και αναζητούν έξοδο διαφυγής μέσω εκλογών. Και μόνο που το σκέφτονται δείχνει ότι έχουν αποτύχει. Δεν πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν εκλογές εν μέσω πανδημίας, αλλά δεν είμαστε μέσα στο μυαλό τους. Όποτε κι αν γίνουν εκλογές, το διακύβευμα θα είναι ποιος μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα υπέρ της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Να βάλει την Ελλάδα σε μια τροχιά προς το 2030 και όχι πίσω στα μέσα του 20ου αιώνα. Η σημερινή κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα γραφής. Εμείς θέλουμε να συνομιλήσουμε, να δουλέψουμε με τους ανθρώπους που κοιτάζουν μπροστά στους τομείς όπου δραστηριοποιούνται, που έχουν φρέσκες και ριζοσπαστικές ιδέες. Με αυτούς που θέλουν να χτίσουν μια καλύτερη ζωή, να αλλάξουν πράγματα. Με τη νεολαία, φυσικά. Στις προγραμματικές μας θέσεις έχουμε ξεκαθαρίσει ποιους θέλουμε δίπλα μας, με ποιους θα προχωρήσουμε. Η εποχή μας απαιτεί καθαρές προτάσεις και δράσεις. Όχι μεσοβέζικες λύσεις και ημίμετρα.

 

 

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής