breaking news Νέο

Η ΠΡΟΣΟΡΑ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΣΤΗN ΠΑΝΔΗΜΙΑ - Γράφει ο Αργύρης Φουκαλάς

Η ΠΡΟΣΟΡΑ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΣΤΗN ΠΑΝΔΗΜΙΑ - Γράφει ο Αργύρης Φουκαλάς

Η Πανδημία κοροναϊού ήλθε  αμέσως μετά από την οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα για το αύριο εκτινάχθηκε στα ύψη, ιδίως στα χαμηλά οικονομικά στρώματα!

 

Σε κάθε έκτακτη κατάσταση ένας από τους κλάδους που καλείται να βοηθήσει και «βάζει πλάτη» είναι και ο φαρμακευτικός. Με τις μνημονιακές επιλογές χτυπήθηκε όσο κανένας άλλος, πολλές φορές χωρίς απαίτηση των δανειστών, με σκοπό εξόντωσης και είσοδο μεγάλων «παικτών» και των αλυσίδων που κυριαρχούν στην Ευρώπη.

 

Μείωση περίπου 50% των τιμών φαρμάκων έφεραν μεγάλη μείωση τζίρου, παράλληλα αύξηση συμμετοχών των ταλαιπωρημένων και εξαντλημένων ασθενών οδήγησαν σε  επιλογή φαρμάκων, δημιουργία e-shop-καμικάζι που κτυπούν και φεύγουν όπως ήλθαν και άλλες «πολιτικές» κτύπησαν καίρια το παραδοσιακό ελληνικό φαρμακείο.

 

Άντεξε, όμως με σημαντικές απώλειες βέβαια όταν το 30% των 11.000 φαρμακείων είναι σήμερα υποθηκευμένα ενώ άλλα αγοράσθηκαν από έχοντες και κατέχοντες, οι οποίοι φέρνουν εμπορική πόλωση και αθέμιτο ανταγωνισμό ώστε να επικρατήσουν και να επιβάλουν τους όρους τους οδυνηροί και για όσους μείνουν και για τους καταναλωτές!

 

Παρ’ όλα αυτά και φέτος όπως και πέρισυ στα φαρμακεία πραγματοποιήθηκαν 4 εκατομμύρια αντιγριπικοί εμβολιασμοί ε ν τ ε λ ω ς  δ ω ρ ε ά ν και αφού τα κατάφεραν λίαν επιτυχώς όταν έφθασε η ώρα των ραντεβού των εμβολίων κατά του κοροναϊού δεν είπαν όχι και συνεισέφεραν τα μ ε γ ι σ τ α  στην επιτυχία αυτού του project ώστε σήμερα να ελπίζουμε στην αποκλιμάκωση της Πανδημίας και στην χαλάρωση των μέτρων.

 

Πανδημία που εκτός των άλλων με την καραντίνα να έχει περιορίσει τις εξόδους άρα και τις εποχιακές ιώσεις με αποτέλεσμα νέα μείωση τζίρου που οδηγεί σε οριακές καταστάσεις ενώ παράλληλα δεν δικαιούνται επιδομάτων και ενισχύσεων όντας σε λειτουργία! Πολλοί φαρμακοποιοί έπεσαν στο καθήκον λειτουργώντας όταν όλα τα άλλα καταστήματα ήταν κλειστά!

 

Νέο βάρος ασήκωτο όμως η νέα αυθαίρετη απόφαση της πολιτείας να αναθέσει την χορήγηση των selftest από τα φαρμακεία σε 11.000.000 πολίτες, μια διαδικασία που γονάτισε την λειτουργία των φαρμακείων.

 

Από την άλλη όμως συνέβαλε να καταλάβουν ακόμη και οι πιο αρνητικοί και υπερασπιστές του συγκεντρωτισμού και της συρρίκνωσης του αριθμού αυτών, ότι όταν σε κάθε χωριό, σε κάθε νησί, σε κάθε συνοικία ή απομακρυσμένη περιοχή υπάρχει ένα φαρμακείο, υπάρχει ένα σημείο Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, ένα σημείο που μπορεί να συμβουλεύσει και να βοηθήσει ασθενείς ιδίως όταν δεν υπάρχει γιατρός ή Κ.Υ.

 

Το παρήγορο στην όλη υπόθεση είναι ότι οι πολίτες που παραλαμβάνουν τα selftest από τα φαρμακεία μένουν έκπληκτοι, όταν ρωτώντας αν οφείλουν κάτι απαντάμε αρνητικά, δηλαδή με το ότι κάνουμε μια δουλειά, χορηγούμε προϊόντα τα selftest, διαθέτουμε χώρο και εργασία, χωρίς καμιά αμοιβή!!!

 

Και βέβαια για να γίνει αυτή η δουλειά σωστά και υπεύθυνα επιστρατεύουμε άλλοι συγγενείς και άλλοι επιπλέον προσωπικό, καθότι ξεπερνά κατά πολύ τον χρόνο που διαθέτουμε για την κύρια λειτουργία του φαρμακείου!

 

Να συμπληρώσω βέβαια τονίζοντας την καθοριστική συμβολή των φαρμακαποθηκών και συνεταιρισμών για την δωρεάν, σωστή και έγκαιρη προμήθεια των φαρμακείων μας με τα selftest! Καθώς και με την αποθήκευση των εμβολίων!

 

Παράλληλα ακριτικά νησιά και περιοχές [Καστελόριζο με 1 εκπαιδευτικό και 20 μαθητές, Αγαθονήσι με 1 εκπαιδευτικό και 6 μαθητές κλπ],με φροντίδα των αρμόδιων φαρμακευτικών συλλόγων εφοδιάστηκαν εγκαίρως με τα απαιτούμενα selftest ώστε να προσέλθουν στα σχολεία την Δευτέρα!

 

Δεν λείπει λοιπόν από τους φαρμακοποιούς ούτε η ευαισθησία ούτε η αλληλεγγύη ούτε η πρόθεση κοινωνικής προσφοράς όπως σε όλες τις δύσκολες περιόδους! Λείπει όμως η έ μ π ρ α κ τ η  α ν α γ ν ώ ρ ι σ η  από την πολιτεία…γιατί του κόσμου την βλέπουμε κάθε μέρα!

 

Αργύρης Φουκαλάς

μέλος του Δ.Σ. του Φ.Σ. Ημαθίας


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής