Άκαρπο ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα το μαραθώνιο δείπνο εργασίας, που κράτησε σχεδόν 5 ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα αρνήθηκε να μετακινηθεί σε πιο συγκεκριμένες θέσεις σε ό,τι αφορά στις εγγυήσεις και στην αποχώρηση των στρατευμάτων, ζητώντας επανεξέταση των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων σε 15 χρόνια και εσαεί παραμονή στρατευμάτων στο νησί, έστω σε συμφωνημένα επίπεδα. Κατά τις ίδιες πηγές, η τουρκική πλευρά αξίωνε επίσης τη συμπερίληψη της συμφωνίας ως πρωτογενές δίκαιο στην ΕΕ και ισότιμη μεταχείριση για τους Τούρκους πολίτες στο νησί στο πλαίσιο των τεσσάρων ελευθεριών. Στο δε εδαφικό αποδεχόταν την επιστοφή μόνο μέρους της Μόρφου. Ήδη πάντως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για αναζήτηση λύσεων πέραν των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών – στοιχείο που κατά ορισμένους φωτογραφίζει κάποιο Σχέδιο Β εκ μέρους της Άγκυρας.
Στο πολύωρο δείπνο εργασίας με τους επικεφαλής όλων των αντιπροσωπειών είχαν επενδυθεί όλες οι ελπίδες για τη συνέχεια της διαδικασίας για το Κυπριακό. Στόχος πλέον φαινόταν ότι ήταν όχι η συμφωνία, αλλά να μην καταρρεύσει η όλη διαδικασία. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε και επίσημα το κλείσιμο της διάσκεψης χωρίς την επίτευξη συμφωνίας. «Η Διάσκεψη έκλεισε χωρίς αποτέλεσμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να ληφθούν άλλες πρωτοβουλίες για τη διευθέτηση του προβλήματος» δήλωσε εμφανώς απογοητευμένος.
Υπήρχαν διαφορές σε αριθμό θεμάτων ανάμεσα στις αντιπροσωπείες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη για την Κύπρο, δήλωσε ο κ. Γκουτέρες, κληθείς να κατονομάσει το κύριο εμπόδιο λόγω του οποίου η Διάσκεψη δεν κατέληξε σε κάποιο αποτέλεσμα. «Πιστεύω ότι υπάρχει ένας αριθμός θεμάτων. Δεν θα ήθελα να απομονώσω ένα θέμα ιδιαίτερα» είπε. Είναι ξεκάθαρο, πρόσθεσε, ότι υπάρχει ακόμα μια σημαντική διαφορά μεταξύ των αντιπροσωπειών σε ό,τι αφορά ένα συγκεκριμένο αριθμό θεμάτων και ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατό να καταλήξουν σε συμφωνία απάντησε όταν ρωτήθηκε κατά πόσο το κύριο εμπόδιο είναι η αναφορά σε «αναθεώρηση» της παραμονής τουρκικών στρατευμάτων που συνδέεται με το θέμα των εγγυήσεων.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι δεν είναι εφικτή η λύση με βάση τις παραμέτρους του ΟΗΕ. Σημείωσε ότι η ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υποχώρησαν από τη θέση για μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις, κάτι που δεν είναι αποδεχτό από την τουρκική πλευρά. «Από την πρώτη μέρα μέχρι την τελευταία, κράτησαν αυτή τη στάση» είπε. Πρόσθεσε ότι δεν είδαν φως προσέγγισης γι’ αυτό και δεν ήρθαν ούτε και οι πρωθυπουργοί.
Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι τώρα θα αξιολογήσουν την κατάσταση και θα αποφασίσουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Παρόλο που είπε ότι δεν θέλει να κατηγορήσει καμία πλευρά αυτή την ώρα, υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δυστυχώς είδε πολιτικά παιχνίδια και διαρροή εγγράφων.
«Δεν ήταν δυνατό γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας σε όλη τη Μεγαλόνησο» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Σε ανάρτηση του τα ξημερώματα της Παρασκευής στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο κ. Κοτζιάς προσθέτει ότι «το όνειρο και σχέδιο λύσης [του] Κυπριακού παραμένει ζωντανό».
«Το αποψινό αποτέλεσμα δεν είναι σε καμία απολύτως περίπτωση μια θετική εξέλιξη αλλά δεν είναι και το τέλος του δρόμου» δήλωσε ο κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης μετά το πέρας του μαραθώνιου δείπνου. «Η απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Κύπρου και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενισχύσει τις προσπάθειές του έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας» τόνισε.