breaking news Νέο

Τάσος Χαλκίδης : «Είναι η χειρότερη χρονιά με τις τιμές των ροδακίνων»

Τάσος Χαλκίδης : «Είναι η χειρότερη χρονιά με τις τιμές των ροδακίνων»

Σε έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του καλεί ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας, σήμερα Παρασκευή και ώρα 8 μ.μ., στο πρώην Δημαρχείο Αποστόλου Παύλου (Μακροχώρι), στην οποία και πρόκειται να τεθούν τα προβλήματα του ροδακίνου για τη φετινή περίοδο.

«Είναι η χειρότερη χρονιά με τις τιμές των ροδακίνων», ανέφερε στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» ο Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας. «Οι τιμές πώλησης από τον παραγωγό, στα 10 με 15 ή 20 λεπτά το κιλό στις καλύτερες των περιπτώσεων, ξεπερνούν κατά πολύ το κόστος παραγωγής. Με την υφιστάμενη κατάσταση δεν θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε την επόμενη χρονιά. Συνυπολογίζοντας, βέβαια, τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, που καλούμαστε να πληρώσουμε, συν τοις άλλοις ότι δεν έχουμε πάρει και τις αποζημιώσεις από την περυσινή χαλαζόπτωση, πώς να μπορέσουμε να μείνουμε στα χωράφια μας;»

«Δεν αξίζει να μαζεύουμε προϊόντα» - πρόσθεσε – «τη στιγμή που αυτά πωλούνται κάτω από το κόστος. Οι ροδακινοπαραγωγοί κυριολεκτικά βρίσκονται σε απόγνωση. Και ερωτώ: Θέλουμε τελικά να παράγουμε ή δεν θέλουμε;»

 

Μία καλή τιμή για τα συμπύρηνα ροδάκινα

Μάλιστα, ο κ. Χαλκίδης εκπέμπει κραυγή αγωνίας, ενόψει και της συγκομιδής των συμπύρηνων ροδακίνων, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να υπερισχύσει μια λογική, η οποία θα προσφέρει μια καλή τιμή». Παράλληλα, δεν παύει να αναφερθεί και στο ρωσικό εμπάργκο, το οποίο και έχει δημιουργήσει όλη αυτή την κατάσταση στο προϊόν του ροδακίνου. «Το έχουμε πει και θα το ξαναλέμε ότι θα πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες από την κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της οικονομικής ενίσχυσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κοινοτική ενίσχυση, η οποία και προβλέπεται και έχει δοθεί επί υπουργείας Γιώργου Καρασμάνη», τόνισε.

 

«Τζάμπα τα 50 και 60 λεπτά έλεγε ο Τσίπρας!»

Ο ίδιος ακόμα φρόντισε να θυμίσει τι έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας, επισκεπτόμενος ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την Κουλούρα, το Μάιο του 2014 και στη συνάντηση που είχαν μαζί του οι αγρότες (φωτό), λέγοντας πως τα 50 και τα 60 λεπτά που δινόταν το κιλό τότε, χαρακτηρίζονταν από τον κ. Τσίπρα «τζάμπα».

 

Χάος στις δηλώσεις των αγροτών

Στο μεταξύ, σε απόγνωση έχει οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες αγρότες (και τους λογιστές τους) η νέα γκάφα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, που υπολογίζει σε χιλιάδες αγρότες, φόρο εισοδήματος για το 2017 με λανθασμένα στοιχεία, και αυτό γιατί δεν μπορεί να συνεννοηθεί το ένα υπουργείο με το άλλο!

Οι λογιστές προσπαθούν να ετοιμάσουν τις φορολογικές δηλώσεις 2017 στους κατ' επάγγελμα αγρότες και σε νέους επαγγελματίες, αλλά διαπιστώνουν με έκπληξη ότι υπάρχουν τραγικά λάθη στους προσυμπληρωμένους κωδικούς του Taxisnet, που παγιδεύουν τους συγκεκριμένους φορολογούμενους με υπέρογκους φόρους!

Αυτό συμβαίνει, γιατί το αρχείο των φορολογουμένων, που θεωρούνται «κατ' επάγγελμα αγρότες», το οποίο απέστειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, έχει ελλιπή και λανθασμένα στοιχεία.

Οι λογιστές των συγκεκριμένων φορολογουμένων, όταν εισέρχονται στο Taxisnet, για να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους, διαπιστώνουν ότι ο χρήσιμος κωδικός 037 ή 038 του πίνακα 2 του εντύπου Ε1, ο οποίος κατοχυρώνει την ιδιότητα του «κατ΄ επάγγελμα αγρότη», δεν έχει προσυμπληρωθεί από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, ώστε η ιδιότητα αυτή να αναγνωρισθεί και να κατοχυρωθεί το δικαίωμα έκπτωσης φόρου 1900-2000 ευρώ. Οι λογιστές δεν μπορούν να συμπληρώσουν μόνοι τους αυτόν τον κωδικό, διότι το σύστημα δεν τους το επιτρέπει!

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής