breaking news Νέο

Δώρα Μπαλτατζίδου : «Ο Πολιτισμός είναι αυτός που ενώνει του λαούς και αποφέρει όχι μόνο έσοδα αλλά και μία άλλη κουλτούρα»

Δώρα Μπαλτατζίδου : «Ο Πολιτισμός είναι αυτός που ενώνει του λαούς και αποφέρει όχι μόνο έσοδα αλλά και μία άλλη κουλτούρα»

Τηλεφωνική συνέντευξη στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» (με τους Αλέκο Χατζηκώστα και Παύλο Τουτουντζίδη) έδωσε η Δώρα Μπαλτατζίδου, αντιδήμαρχος Νάουσας (Πολιτισμού), την Τρίτη 13/7.

Σε σχέση με τη δράση της νέας δημοτικής αρχής και τη δική της ως αρμόδιας αντιδημάρχου στον τομέα του Πολιτισμού, υπογράμμισε : «Είμαστε δημοτική αρχή σε μία δύσκολη συγκυρία. Αναλάβαμε το Σεπτέμβριο και μπορέσαμε και δουλέψαμε μέχρι το Μάρτιο και μετά έκλεισαν τα πάντα λόγω πανδημίας. Άρα δεν μπορέσαμε να δουλέψουμε όπως θα έπρεπε και να έχουμε αποδώσει όλα αυτά που έχουμε σχεδιάσει. Η αντιδημαρχία Πολιτισμού όμως το διάστημα αυτό πρόλαβε και δημιούργησε αρκετές εκδηλώσεις σε επίπεδο θεσμών π.χ τα Χριστούγεννα και τις Απόκριες κάναμε πάρα πολλές εκδηλώσεις και νομίζω ότι θα επαναληφθούν αυτές. Στη μετά covid εποχή το κομμάτι του Πολιτισμού και με αφορμή το γεγονός ότι η αντιδημαρχία έχει πάρα πολλά ακίνητα στη δύναμη της, καθίσαμε και συμφωνήσαμε με το Δήμαρχο ότι θα πρέπει να κάνουμε υποδομή. Να τα δουλέψουμε, να τα επισκευάσουμε, να τα εξοπλίσουμε και νομίζω ότι αυτό πέτυχε και αρχίζει να φαίνεται τώρα. Είχαμε και καινούριους θεσμούς. Ο θερινός Κινηματογράφος, η λειτουργία του Τουριστικού Περιπτέρου και θεσπίσαμε μια σειρά εκδηλώσεις π.χ «Ζω της Πόλη μου», γιατί θέλαμε ο κόσμος να μπει στη λογική ν’ αφήνει το Ι.Χ στο σπίτι του, φτιάχνοντας κυκλοφοριακές μελέτες σε διάφορα σημεία, δημιουργώντας διάφορες εκδηλώσεις επάνω στο δρόμο και αναδεικνύοντας ανάλογα με την εποχή και το κάθε προϊόν. Όλα αυτά τα κτήρια που έχουμε τακτοποιήσει, μας «βγαίνουν» τώρα, για να μπορέσουμε να τα δώσουμε στο κοινό. Για παράδειγμα, σχεδιάζουμε το Σεπτέμβρη να εγκαινιάσουμε την «ΕΡΙΑ», κτήριο βιομηχανικής κληρονομιάς που είχε δοθεί από τον αείμνηστο Λαναρά, μπήκε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ επί θητείας Τ. Καραμπατζού, συνεχίστηκε επί θητείας Κουτσογιάννη και έρχεται ο Ν. Καρανικόλας και το ολοκληρώνει. Θα αναδειχτούν πάρα πολλά πράγματα στον τομέα του Πολιτισμού μέσα από τις υποδομές και τις θεσμικές εκδηλώσεις που έχουμε δουλέψει με αγάπη και μεράκι. Θα αναδείξουμε ακόμη μέσα από ένα άλλο πρόγραμμα, «οι δρόμοι του κρασιού», το «Α’ φεστιβάλ τρύγου», που θα γίνει για 10 μέρες, σε συνεργασία Δήμου με οινοποιούς, ξενοδόχους, εστίαση».

Επίσης αναφέρθηκε στην επίσκεψη της Γ. Αγγελοπούλου της Επιτροπής για τα 200 χρόνια, ότι «αφήνει θετικό πρόσημο η επίσκεψή της», καθώς και ότι «έχει εγκριθεί το φιλόδοξο πρόγραμμα που προτείναμε. Η Νάουσα για πρώτη φορά θα αποκτήσει ιστορική υποδομή π.χ πέρα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υπάρχουν ψηφιακές διαδρομές, υπάρχει 3D απεικόνιση. Το υπουργείο Πολιτισμού είχε βγάλει 14 προτάσεις και εγκριθήκανε 2, που τρέχουμε μέχρι τέλος της χρονιάς να τα υλοποιήσουμε.

Σε σχέση με την αποκέντρωση των εκδηλώσεων με τα χωριά της περιοχής, τόνισε : «Η λειτουργία του δημάρχου μας και του συνδυασμού μας «Ένα Μαζί»  είναι η σύνδεση της Ειρηνούπολης, των Ανθεμίων και της Νάουσας. Δεν το γράφουμε μόνο στο όνομα, αλλά το κάνουμε πράξη. Όλες οι εκδηλώσεις γίνονται οριζόντια, μεταφέρονται στα δημοτικά διαμερίσματα. Προσπαθούμε εκ περιτροπής, ό,τι γίνεται στη Νάουσα, να γίνεται σε μία Δ.Κ στα Ανθέμια και σε μία Δ.Κ στην Ειρηνούπολη. Φυσικά υπάρχουν και μεγάλες εκδηλώσεις, που δεν «κατεβαίνουν» στα χωριά του κάμπου, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους , αλλά και εξαιτίας έλλειψης των απαραίτητων χώρων υποδομής. Δεν έχουμε π.χ κανένα μεγάλο κλειστό αμφιθέατρο σε κανένα  δημοτικό διαμέρισμα, προσπαθούμε να διαμορφώσουμε χώρους, για να μπορούμε να δεχτούμε αυτού του είδους τις εκδηλώσεις».

Σε σχέση με τη βοήθεια του Δήμου προς τους πολιτιστικούς συλλόγους, υπογράμμισε: «Οι Σύλλογοι και ο Πολιτισμός έμειναν «τελευταίοι» λόγω πανδημίας. Οι σύλλογοι που επιτελούσαν με την εθελοντική προσφορά τους ένα σημαντικό κομμάτι της διάδοσης-διάσωσης  του Πολιτισμού, έχουν μείνει μόνοι τους, χωρίς λεφτά, χωρίς να μπορούν ν’ ανταποκριθούν στα νοίκια τους, τις πάγιες υποχρεώσεις τους, γιατί μέσα από τις εκδηλώσεις που διοργάνωναν, έβγαζαν κάποια ποσά για τη συντήρησή τους και σήμερα είναι σε δεινή θέση. Εμείς σαν δήμος, εσαεί, ενισχύουμε τους Πολιτιστικούς Συλλόγους.  Φέτος δεν μπορούμε, λόγω πανδημίας, να ενισχύσουμε, γιατί δεν μπορούν να κάνουν εκδηλώσεις. Όταν αυτοί καταθέτουν τον ετήσιο προϋπολογισμό των εκδηλώσεών τους, αναλαμβάνουμε ένα μέρος τους με οικονομική ενίσχυση, είτε είναι συνδιοργάνωση, είτε είναι υπό την αιγίδα. Όμως επειδή δεν γίνονται εκδηλώσεις (σ.σ οι σύλλογοι φέρουν τα τιμολόγια των εκδηλώσεών τους στο δήμο για το σκοπό αυτό), ο δήμος δεν μπορεί να τους ενισχύσει (σ.σ για τα πάγια τους έξοδα)»

Επίσης εξέφρασε τη θετική της άποψη, «υπήρχε πολύ μεγάλη αποδοχή από το Δήμο Νάουσας»  για τη συνεργασία το καλοκαίρι με την ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροια και της Π.Ε., τονίζοντας ότι «συνδετικός κρίκος είναι η Νανά Καραγιαννίδου, που είναι από την Ειρηνούπολη και που κάνει πολύ καλή δουλειά και τη συγχαίρω (σ.σ υπεύθυνη προγραμματισμού της ΚΕΠΑ). Είναι η απαρχή, για να κάνουμε συνολικές εκδηλώσεις».

Στη συνέχεια για μία ακόμη φορά τόνισε ότι «θα πρέπει να κοιτάξουμε με διαφορετικό μάτι τον Πολιτισμό, να είναι πρώτος στην ατζέντα, να πάρει ένα μεγαλύτερο ποσοστό, γιατί Πολιτισμός= Τουρισμός= Επισκεψιμότητα. Ο Πολιτισμός είναι αυτός που ενώνει τους λαούς και αποφέρει όχι μόνο έσοδα, αλλά και μία άλλη κουλτούρα, ένα άλλο είδος σχέσης. Πρέπει οι Δήμοι να τον βάλουν πρώτο στην ατζέντα τους αλλά και το υπουργείο να κοιτάξει με διαφορετικό μάτι τους Δήμους, για να μπορέσουν να βγουν προς τα έξω, γιατί το έχουμε όλοι ανάγκη».

Τέλος, απαντώντας για τη στάση της προηγουμένης δημοτικής αρχής, σημείωσε : «Έχω παράπονα προσωπικά από τον πρώην δήμαρχο, γιατί ό,τι έχουμε φέρει στο Δ.Σ. και μάλιστα πράγματα που τα είχαν δουλέψει και αυτοί, δεν τα έχουν ψηφίσει. Π.χ για την ΕΡΙΑ δεν μπορεί να μην ψηφίζει για πράγματα  π.χ πωλητήρια ή τις μελέτες που έχουμε φέρει για να γίνει. Δεν μπορεί στη Σχολή Αριστοτέλη να μην ψηφίζει το κυλικείο. Όσες δικαιολογίες και να λέει, δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Έχω παράπονα που δεν στηρίζει».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής