breaking news Νέο

Έκτακτη ενίσχυση με 3,17 εκατ. ευρώ στο επιτραπέζιο ροδάκινο από την Ε.Ε.

Έκτακτη ενίσχυση με 3,17 εκατ. ευρώ στο επιτραπέζιο ροδάκινο από την Ε.Ε.

Δεν κρύβουν την οργή, την πικρία, την απογοήτευση και την απόγνωση, στην οποία βρίσκονται, οι ροδακινοπαραγωγοί της Βέροιας στη φετινή χρονιά, τη χειρότερη των τελευταίων ετών. Συναισθήματα, μάλιστα, που υπήρξαν έκδηλα στη γενική συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής (7 Ιουλίου), στο πρώην Δημαρχείο Αποστόλου Παύλου, με τη συμμετοχή και αγροτών του Συλλόγου «Μαρίνος Αντύπας», στην οποία συνάμα διατρανώθηκε και η αποφασιστικότητά τους να προβούν σε κινήσεις, με τις οποίες θα καταστεί δυνατό να διεκδικήσουν αποζημιώσεις, ως αντιστάθμισμα στην κατάρρευση της τιμής του επιτραπέζιου ροδάκινου, αλλά και σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί το ίδιο και στο συμπύρηνο ροδάκινο, του οποίου η συγκομιδή ξεκινά αυτές τις ημέρες.

Ως πρώτη κίνηση, οι ροδακινοπαραγωγοί της Βέροιας θέτουν τη συνάντησή τους με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου κι αν χρειαστεί να προβούν και σε κινητοποιήσεις μέσα στην πόλη της Βέροιας.

«Αποφασίσαμε σε πρώτη φάση να μιλήσουμε με τους τοπικούς βουλευτές της Ημαθίας και ανέλαβε ο Γιώργος Ουρσουζίδης να κανονίσει ένα ραντεβού με τον κ. Αποστόλου, αν είναι δυνατόν ακόμα και μέσα στην εβδομάδα (σ.σ. αυτή που διανύουμε), για να του ζητήσουμε να προστατεύσει τους παραγωγούς και το προϊόν, το οποίο πωλείται σήμερα με ανοιχτή τιμή, κάτω από το κόστος», σημείωσε αρχικά ο Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας. Ο ίδιος στην αναφορά του ακόμα έβαλε και ζήτημα κινητοποιήσεων, ανάμεσα στις οποίες να γεμίσουν οι παραγωγοί την πλατεία Δημαρχείου με ροδάκινα. Ωστόσο, κατέστησε σαφές πως «αυτές δεν θα εκδηλωθούν, πριν οριστικοποιηθεί η συνάντηση με τον κ. Αποστόλου», για να μην έχει το άλλοθι - όπως εξήγησε - ότι ενώ επίκειται ραντεβού μαζί του, δυναμιτίζεται από πλευράς των ροδακινοπαραγωγών το κλίμα και ως εκτός τούτου να αρνηθεί μια συνάντηση με τους παραγωγούς.

 

Κυρίαρχο αίτημα για ενίσχυση των ροδακινοπαραγωγών από την Ε.Ε. λόγω ρωσικού εμπάργκο

Επιπρόσθετα, ο κ. Χαλκίδης επανήλθε στο αίτημα να ζητηθεί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να δοθεί αποζημίωση από πλευράς Ε.Ε. για τις επιπτώσεις που υφίστανται οι ροδακινοπαραγωγοί από το ρωσικό εμπάργκο και να πληρωθούν οι αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν από τη χαλαζόπτωση του 2016.

Ο κ. Χαλκίδης τοποθετούμενος επιπλέον σε σχέση με τα διακινούμενα σενάρια «για την απόσυρση χιλιάδων τόνων ροδακίνου, που σαπίζουν στα ψυγεία της Βέροιας», έθεσε υπό αμφισβήτηση κάτι τέτοιο και υποστήριξε ότι τα όποια χρήματα δοθούν, αυτά να πάνε κατευθείαν, μέσω ΟΣΔΕ, στους λογαριασμούς των παραγωγών, χωρίς τη μεσολάβηση των συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών.

 

«Ντρεπόμαστε να λέμε για τις τιμές στα ροδάκινα»

Στο μεταξύ, ο κ. Χαλκίδης μιλώντας σε ραδιοφωνικούς σταθμούς των Αθηνών έκανε λόγο για τιμές στα ροδάκινα, που οι παραγωγοί ντρέπονται να αναφέρουν. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Χαλκίδης, «πριν από δυο χρόνια οι τιμές των ροδακίνων ήταν 0,60 με 0,65 λεπτά. Σήμερα τα πουλάμε κάτω από το κόστος, 0,10 και 0,15 λεπτά. Δεν γίνεται στη Βέροια να πετάμε τα προϊόντα μας και να τα βλέπουμε στα σούπερ-μάρκετ στα 0,99 (!). Έχει υποβαθμιστεί το προϊόν. Ντρεπόμαστε να πούμε τα νούμερα».

Συγχρόνως ζήτησε να υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, ώστε - όπως τόνισε – «να μπει μια κόκκινη γραμμή στην παραγωγή ροδακίνου». «Αυτό που ζητούν» - πρόσθεσε επισημαίνοντας – «οι παραγωγοί είναι να βγει το προϊόν τους στην Κεντρική Ευρώπη και να πάνε τα λεφτά στον παραγωγό». Διευκρινίζοντας πως λόγω των φορολογικών επιβαρύνσεων «δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε με αυτές τις τιμές. Σε αυτό το εθνικό προϊόν που φέρνει τέτοιο συνάλλαγμα, ο μοναδικός που δεν παίρνει λεφτά στην τσέπη του είναι ο αγρότης».

Τέλος ο κ. Χαλκίδης δεν παύει να εκφράζει φόβους πως ποσότητες ροδακίνων ενδέχεται να πάνε στις χωματερές και εξέπεμψε SOS πως στο εγγύς μέλλον οι αγρότες θα εξαφανιστούν, εφόσον συνεχισθεί η ισχύουσα πολιτική και το εμπάργκο προς την υποσχόμενη αγορά της Ρωσίας.

 

Ενισχύεται εκτάκτως με 3,17 εκατ. ευρώ το επιτραπέζιο ροδάκινο

Το πράσινο φως έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς, που, τα τελευταία χρόνια, έχουν δεχτεί ασφυκτικές πιέσεις εξαιτίας της τεράστιας πτώσης που παρουσιάζει η τιμή του επιτραπέζιου ροδάκινου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η Κομισιόν ενέκρινε για τη χώρα μας τη χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης, η οποία ανέρχεται στο συνολικό ποσό των περίπου 3,17 εκατ. ευρώ, και θα αφορά συνολικά 6.355 τόνους επιτραπέζιο ροδάκινο. Αυτό σημαίνει ότι η ενίσχυση ανέρχεται στα 0,50 ευρώ/κιλό και αναμένεται να δοθεί άμεσα στους δικαιούχους ροδακινοπαραγωγούς.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να δοθεί βοήθεια στους παραγωγούς εκείνους, που ουσιαστικά επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο, με την ευρωπαϊκή αγορά να αποδεικνύεται αδύναμη αφενός να απορροφήσει τις παραγόμενες ποσότητες και αφετέρου να δημιουργήσει εναλλακτικές διόδους εξαγωγών σε διεθνές επίπεδο, γεγονός που οδήγησε σε σημαντική πτώση των τιμών.

Σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ στην Αθήνα, ζητήθηκε η κατανομή του ποσού να γίνει με βάση το τονάζ, όπως αυτό έχει καταγραφεί τα τελευταία δύο χρόνια ανά περιοχή, προκειμένου να ενισχυθούν δίκαια όλοι οι ροδακινοπαραγωγοί της χώρας.

Το αίτημα των παραγωγών φαίνεται πως ανατρέπει τα αρχικά σχέδια του ΥΠΑΑΤ, που, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προσανατολιστεί προς μια διαφορετική κατεύθυνση. Πλέον, αναμένεται η σχετική ΚΥΑ που πρέπει να εκδοθεί, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία, η οποία να ανταποκρίνεται στην πρόταση που κατέθεσαν ομόφωνα οι παραγωγοί.

Να σημειωθεί ότι η έκτακτη κοινοτική ενίσχυση αφορά τόσο την αξία της πρώτης ύλης, όσο και την επεξεργασία, το κόστος συσκευασίας, μεταφοράς κ.ά.

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής