breaking news Νέο

Με ιδιαίτερη επιτυχία το διήμερο σεμινάριο του ΚΠΕ για το περιβάλλον της "Μπαρμπούτας"

Με ιδιαίτερη επιτυχία το διήμερο σεμινάριο του ΚΠΕ για το περιβάλλον της

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας στις 15 και 16 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποίησε στη Βέροια διήμερο σεμινάριο, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και των πολιτών για  το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της παραδοσιακής γειτονιάς «Μπαρμπούτα». Οι εργασίες της Παρασκευής 15 Δεκεμβρίου ξεκίνησαν στις 6.00 μ.μ., στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο. «Σε ένα πρώην τζαμί που σήμερα ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Βέροιας και Καμπανίας, θα προσπαθήσουμε να μιλήσουμε για τους Εβραίους», είπε η Υπεύθυνη του ΚΠΕ Νάουσας, Στυλιανού Λιάνα, κατά την εναρκτήρια ομιλία της, επισημαίνοντας τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Βέροιας.

Ο πρώην δήμαρχος της πόλης Χασιώτης Γιάννης άνοιξε  τον κύκλο των ομιλιών, παρουσιάζοντας με γλαφυρό τρόπο το πώς και το γιατί  κατόρθωσε η ομάδα του να διαμορφώσει τις συνθήκες (πολιτικές, οικονομικές, οργανωτικές), που οδήγησαν στην ανάπλαση της γειτονιάς. Τα στοιχεία που χαρακτήρισαν την ομάδα εκείνης της περιόδου ήταν το όραμα, η εξωστρέφεια, η γνώση και το εκ των προτέρων δομημένο πλαίσιο δράσης.

Ακολούθησε ο αρχιτέκτονας της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Κ. Μακεδονίας Ζυγομαλάς Δημήτρης, που αναφέρθηκε στην αρχιτεκτονική των κτηρίων της Μπαρμπούτας δίνοντας με απλό και κατανοητό τρόπο πληροφορίες όχι μόνο για την αρχιτεκτονική, αλλά και για τη λειτουργική οργάνωση της γειτονιάς συνδέοντας τα κτήρια με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων που κατοικούσαν εκεί.

Στη συνέχεια ο δικηγόρος – συγγραφέας  Λιόλιος Γεώργιος  συνάρπασε τους συμμετέχοντες περιγράφοντας την καθημερινότητα των κατοίκων της Μπαρμπούτας και το πως  άνθρωποι απλοί, άνθρωποι  της διπλανής  πόρτας (νοικοκυρές, παιδάκια, παντοπώλες, ράφτες κλπ) οδηγήθηκαν στο χαμό ως αμνοί προς θυσία. Το πλούσιο ερευνητικό υλικό του ομιλητή (φωτογραφίες, χάρτες, πίνακες, χρονολόγιο γεγονότων, βιβλιογραφία)  υπάρχει στο βιβλίο του «Σκιές της Πόλης». Η παρουσίαση του ολοκληρώθηκε με την προβολή της σύντομης ταινίας το «Νήμα».

Η Γαρυφαλλιά Κατσαβουνίδου, αρχιτέκτονας και συγγραφέας, με τον τίτλο της ερασιτέχνιδας μουσικού αναφέρθηκε στο Σεφαραδίτικο τραγούδι, συμπληρώνοντας το χορωδιακό σύνολο Ηχώ Βερόης, το οποίο, υπό τις οδηγίες της Νατέλα Ιτσουαΐντσε, ερμήνευσε με εκπληκτικό τρόπο 4 σεφαραδίτικα τραγούδια, προς τέρψιν των ακροατών. Ντούρμε Ντούρμε τραγουδούσε μια μάνα στο μικρό της γιο,  Adio Kerida  τραγουδούσε ένας εραστής στην αγαπημένη του, ίδιοι οι καημοί και οι  χαρές των ανθρώπων σε όλες τις εποχές, σε όλες τις φυλές. Ο έρωτας, η μοναξιά, η αγάπη, ο θάνατος, ο αποχωρισμός.  

Ο επόμενος ομιλητής ήταν ο εκπαιδευτικός Μιχάλης Σμέρνος, που αναφέρθηκε στη στερεοτυπική φιγούρα του «Εβραίου» στο έργο του Σαίξπηρ  «Ο  έμπορος της Βενετίας», βάζοντας τους συμμετέχοντες να σκεφτούν κριτικά για τις στερεοτυπικές αντιλήψεις, που κυβερνούν τον τρόπο, με τον οποίο ζούμε και πράττουμε.

Ο τελευταίος ομιλητής ήταν ο Λυκοστράτης Βασίλης, αντιδήμαρχος τουρισμού, ο οποίος αναφέρθηκε στο όραμα της σημερινής δημοτικής αρχής για την τουριστική προβολή της πόλης.

Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017 οι εργασίες του σεμιναρίου ξεκίνησαν στις 9.30 π.μ. με επίσκεψη στη συναγωγή, εκεί ο  εκπαιδευτικός Έζρα Μπακόλα μίλησε από καρδιάς και με πολύ συναίσθημα για το κτίσμα και την κοινότητα, καθώς και για τα 63 εβραιόπουλα - Βεροιοτόπουλα 10-12 ετών, που χάθηκαν στα κρεματόρια του Άουσβιτς – Μπίρκεναου  Στη συνέχεια, οι  συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στο 2ο Δημοτικό Βέροιας, όπου εργάστηκαν, για να μετατρέψουν τις πληροφορίες που έλαβαν, σε εκπαιδευτικές δράσεις. 

Το ΚΠΕ Νάουσας ευχαριστεί θερμά τους ομιλητές, που αποδέχθηκαν την πρόταση να συμμετάσχουν στις εργασίες, το χορωδιακό σύνολο Ηχώ Βερόης και την κυρία Νατέλα Ιτσουαΐντσε, την υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Έφη Αντωνιάδου, τον κύριο Μάκη Λιόλιο και τον κύριο Τάσο Τόλιο για τις ουσιαστικές παρεμβάσεις – προτάσεις  τους και τον οινοποιητικό συνεταιρισμό ΒΑΕΝΙ για τη χορηγία.

Εκ μέρους της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Νάουσας

Η Υπεύθυνη του

Στυλιανού Λιάνα


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής