breaking news Νέο

Ζημιές από τον παγετό και υψηλές απώλειες σε Ημαθία και Πέλλα

Ζημιές από τον παγετό και υψηλές απώλειες σε Ημαθία και Πέλλα

Τα ξημερώματα της Κυριακής η θερμοκρασία πρόσκαιρα στην Πέλλα και σε περιοχές της Ημαθίας έπεσε μέχρι και στους -9 βαθμούς, με τον υδράργυρο να παραμένει σε επίπεδα κάτω των -2 βαθμών καθ’ όλη τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών από τη Παρασκευή έως και την Κυριακή.

Οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες είναι βέβαιο ότι έχουν προκαλέσει ζημιές στην παραγωγή κερασιών, βερίκοκων, δαμάσκηνων, ροδάκινων και νεκταρινιών, όχι μόνο σε υπερπρώιμες/πρώιμες αλλά ακόμη και σε μεσοπρώιμες ποικιλίες όπως μεταφέρουν παραγωγοί.

Υπενθυμίζεται ότι τα επιστημονικά δεδομένα μιλούν για αρχικές απώλειες παραγωγής στο 10% από την επικράτηση θερμοκρασιών κοντά στους -3 βαθμούς, όταν σε πολλές περιοχές (όπως το Δυτικό Πέλλας) τα ξημερώματα της Κυριακής ο υδράργυρος έδειχνε -6 και -7 για 2η συνεχόμενη ημέρα.

Η εκτίμηση των ζημιών μπορεί μεν να έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς ο «Φίλιππος» εξασθενεί και αποχωρεί, όμως σαφή εικόνα για τις πραγματικές συνέπειες στην επερχόμενη παραγωγή θα υπάρχει στο τέλος της εβδομάδας, ανάλογα με τον αριθμό των άνθεων που θα καφετιάσουν.

Οι παραγωγοί σε Ημαθία και Πέλλα συζητούν πλέον έντονα μεταξύ τους το μέλλον των καλλιεργειών, καθώς αντιμετωπίζουν την ίδια κατάσταση για πολλοστή χρονιά με τις υπερπρώιμες και πρώιμες ποικιλίες σε ροδάκινα και βερίκοκα.

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, Μάκης Αντωνιάδης, κάνει λόγο για ολική καταστροφή σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών με δέντρα, τα οποία βρίσκονταν στο στάδιο της ανθοφορίας. «Επί πέντε συνεχόμενα βράδια είχαμε ολικό παγετό, που ξεκινούσε από τις 11 το βράδυ και έφτανε μέχρι τις 8 το πρωί. Ό,τι ήταν ανθισμένο, το πάγωσε, έχουμε ολική καταστροφή, μιλάμε για 100%», επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα χειρότερα δεν έχουν περάσει, καθώς το Σαββατοκύριακο αναμένεται νέα κακοκαιρία, με πτώση της θερμοκρασίας. Αν οι προγνώσεις επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για τη χαριστική βολή των αγροτών στις περιοχές αυτές.

Οι εκτιμήσεις των ζημιών από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ στην Ημαθία αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, μέχρι να καταγραφεί το σύνολο των πληγέντων περιοχών.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής