breaking news Νέο

Αντίστροφη μέτρηση για να ξαναανοίξει η ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα

Αντίστροφη μέτρηση για να ξαναανοίξει η ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει, ώστε τον Αύγουστο του 2018, η ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα να ανοίξει και πάλι για το κοινό, ενώ ολόκληρο το έργο αναμένεται να παραδοθεί στο τέλος του ερχόμενου έτους. Η πρώτη φάση της αναστήλωσης του μνημείου ολοκληρώθηκε. Η στερέωση και η αφαίρεση των επικίνδυνων βράχων εντάσσονται στη δεύτερη φάση, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Τραπεζούντας. Η πιο μεγάλη αλλαγή είναι στο μονοπάτι που ανηφορίζει μέσα από την πυκνή βλάστηση, το οποίο στρώθηκε με σανίδες και μπήκαν σκαλοπάτια. Ωστόσο οι Τούρκοι έχουν προαναγγείλει ότι, όταν ανοίξει η Μονή της Παναγίας Σουμελά, κρυμμένα μυστικά θα έρθουν στο φως.

Πριν από λίγο καιρό, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού Νομού Τραπεζούντας, Αλί Αϊβάζογλου, αποκάλυψε ότι πρώτη φορά θα γίνουν επισκέψιμοι «μυστικοί χώροι».

Ο Αλί Αϊβάζογλου, βέβαια, αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες και σχολίασε λακωνικά : «Έχουμε βρει κάτι». Ωστόσο η εφημερίδα «sabah» σε δημοσίευμά της με τίτλο «Βρήκαν κάτι εκπληκτικό», αναφέρει ότι στο βόρειο μέρος της Μονής, κάτω από τη στέγη, εντοπίστηκε μια τρύπα και «ίσως να πρόκειται για κάποιο ιερό». Ενώ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Hurriyet», οι εργασίες αποκατάστασης του θρησκευτικού συμβόλου του Ποντιακού Ελληνισμού αποκάλυψαν στο βόρειο μέρος της μονής, κάτω από τη σκεπή, την άγνωστη μυστική δίοδο και μια ξύλινη σκάλα, την οποία, απ' ό,τι φαίνεται, χρησιμοποιούσαν οι καλόγεροι και πιστοί σε περιόδους διωγμών. Στον έναν τοίχο του παρεκκλησιού, που διατηρείται άθικτος, υπήρχαν αγιογραφίες, στις οποίες απεικονίζεται ο Παράδεισος και η Κόλαση, η Ζωή και ο θάνατος.

 

Κ. Καραπαναγιωτίδης : «Να παρέμβουν διεθνείς οργανισμοί, ερχόμενα στο φως τώρα μυστικά της Παναγίας Σουμελά»

«Απ' ό,τι φαίνεται λοιπόν, είχαν κατασκευασθεί στην ιστορική Μονή σημεία και χώροι, στους οποίους πολύ λίγοι είχαν πρόσβαση και συνήθως οι καλόγεροι. Οπότε, στον κίνδυνο της βίαιης αποχώρησής τους από τη μονή, έκαναν χρήση όλων αυτών, παίρνοντας μαζί τους ό,τι μπορούσαν φυσικά. Αλλά εκεί έμειναν και κάποια πολύ σημαντικά πράγματα, τα οποία και αποκαλύπτονται τώρα. Πλέον καθίσταται αναγκαίο να ασχοληθεί κάποιος με αυτά, αφήνοντας οι Τούρκοι τις κουτοπονηριές, όπως και πέριξ της Μονής, λέμε εμείς», ανέφερε στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» ο Κώστας Καραπαναγιωτίδης, πρώην Νομάρχης, Αντιπεριφερειάρχης, γνωστός ανά τον κόσμο για την καλλιτεχνική του πορεία στο Ποντιακό τραγούδι.

«Μέσα από αυτές τις εργασίες αναπαλαίωσης, που υποστηρίζουν οι Τούρκοι και βρίσκονται σε εξέλιξη από το 2015, αποκαλύπτεται περίτρανα η δύναμη της Ορθοδοξίας και του Ποντιακού Ελληνισμού, που ήκμασε εκεί στην περιοχή. Βέβαια, η όλη αυτή εξέλιξη με τις εργασίες αποκατάστασης του ιστορικού Μοναστηριού της Ορθοδοξίας αποτελεί μια μεγάλη υπόθεση, την οποία οι Τούρκοι θέλουν να εκμεταλλευτούν για τους δικούς τους λόγους...», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο ίδιος απευθύνει έκκληση σε διεθνείς οργανισμούς, με σκοπό «να παρέμβουν και να καταστεί δυνατό να αποκαλυφθούν όλα όσα κρύβονται στους κόλπους της ιστορικής Ιεράς Μονής Σουμελά στην Τραπεζούντα, ώστε να μπορέσουν οι απανταχού Πόντιοι στην οικουμένη και όχι μόνο να τα επισκεφθούν και να προσκυνήσουν. Όπου για πολλούς από αυτούς αποτελεί όνειρο ζωής μια επίσκεψη στην εν λόγω Ιερά Μονή». Ακόμα, όπως επισημαίνει ο κ. Καραπαναγιωτίδης, το κρυφό τούνελ στην Παναγία Σουμελά του Πόντου, το πέρασμα του οποίου οδηγεί σε άγνωστο παρεκκλήσι, που έφεραν στο φως οι εργασίες αναπαλαίωσης, έχει, όπως είναι φυσικό, προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον στον Ποντιακό Ελληνισμό, ο οποίος τον Αύγουστο του 2018 θα κατευθυνθεί κατά χιλιάδες εκεί, σε μια επίσκεψη συγκινησιακού χαρακτήρα, αλλά και δέους, θαυμασμού.

 

Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά

Στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι η αναπαλαίωση της Παναγίας Σουμελά ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια, λόγω των συχνών κατολισθήσεων, που αποτελούσαν κίνδυνο για τη ζωή των επισκεπτών. Ειδικοί ορειβάτες καθάρισαν τα βράχια, σε έκταση 79.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ για την πρόσβαση των επισκεπτών θα κατασκευασθεί δρόμος 30 μέτρων.

Η δε εικόνα της Παναγίας Σουμελά δημιουργήθηκε, σύμφωνα με την παράδοση της Ορθοδοξίας, από τον Ευαγγελιστή Λουκά. Το 386, οι μοναχοί Βαρνάβας και Σωφρόνιος είδαν μια χρυσαφένια λάμψη σε ένα σπήλαιο του Πόντου. Όταν πλησίασαν, βρήκαν την εικόνα της Παναγίας. Οι δυο μοναχοί θεώρησαν την ανακάλυψη της εικόνας ως σημάδι και αποφάσισαν να φτιάξουν στο σημείο που τη βρήκαν ένα κελί. Έτσι μπήκαν τα «θεμέλια» για την Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, που, κατά τον ξεριζωμό των Ποντίων από την περιοχή, καταστράφηκε από τους Τούρκους. Η μονή, αλλά και η ιερή εικόνα, πήραν το όνομα Σουμελά από το όρος Μελά και το Ποντιακό «σου», που σημαίνει «στο», δηλαδή η Παναγία «στο Μελά».

Του Παύλου Χρ. Τουτουντζίδη


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής