breaking news Νέο

«Αιμορραγεί» το ΕΣΥ, συνέντευξη του προέδρου του Ι.Σ. Ημαθίας Β.Διαμαντόπουλου

«Αιμορραγεί» το ΕΣΥ, συνέντευξη του προέδρου του Ι.Σ. Ημαθίας Β.Διαμαντόπουλου

Ως... ακατάσχετη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η «αιμορραγία» νέων γιατρών στο εξωτερικό, καθώς μέσα σε δέκα χρόνια έχει εγκαταλείψει τη χώρα ένας πολύ σημαντικός αριθμός επιστημόνων, κυρίως για ειδικότητα σε άλλες χώρες.

Ειδικότερα, τη μεγάλη «έξοδο» από το Ελληνικό Σύστημα Υγείας των ειδικευμένων γιατρών μαρτυρούν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), σύμφωνα με τα οποία από το 2007 μέχρι και το Δεκέμβριο του 2017 έφυγαν από την Ελλάδα 12.408 γιατροί!

Όπως προκύπτει μάλιστα από τα στοιχεία του ΙΣΑ, μέχρι και το 2009 το κύμα φυγής ήταν κυρίως από τους αποφοίτους Ιατρικής, που αναζητούσαν άμεση ιατρική εξειδίκευση σε άλλες χώρες. Από το 2010 και έπειτα, ωστόσο, ξεκίνησαν να μεταναστεύουν και ειδικευμένοι γιατροί. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2017 οι γιατροί, που ζήτησαν και έλαβαν τα αναγκαία – για τη μετανάστευση – πιστοποιητικά από τον ΙΣΑ, ανήλθαν στους 1.293 (923 ειδικευμένοι και 370 χωρίς ιατρική ειδικότητα).

 

ΕΣΥ : 7271 γιατροί υπηρετούν σ' αυτό και άλλοι 2.000 επικουρικοί γιατροί

Τη στιγμή που η τάση φυγής στο εξωτερικό ολοένα ενισχύεται, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) επισημαίνει ότι οι ανάγκες σε ειδικευμένους γιατρούς στα νοσοκομεία ΕΣΥ ξεπερνούν τις 6.000. Από τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας φαίνεται πως στο ΕΣΥ υπηρετούν 7.271 γιατροί και άλλοι 2.000 επικουρικοί γιατροί.

«Η ανεργία, η αβεβαιότητα και η έλλειψη αξιοκρατίας σπρώχνουν το πιο εξειδικευμένο προσωπικό της χώρας να αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό. Η Ελλάδα έχει μετατραπεί πια σε μια μήτρα παραγωγής ιατρικού δυναμικού, από την οποία όμως ωφελούνται άλλες χώρες», υποστήριξε σχετικά ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

 

Πάνω από 15.000 γιατροί στις λίστες αναμονής για εργασία στο εξωτερικό!

Εδώ να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε τον περασμένο μήνα η πολυεθνική εταιρία εύρεσης εργασίας Eurosynapses, στις λίστες αναμονής για εργασία στο εξωτερικό βρίσκονται σήμερα πάνω από 15.000 Έλληνες γιατροί, με τον αριθμό να αυξάνεται διαρκώς. Σύμφωνα πάντα με την εταιρία, οι ιατροί που ζητούν να φύγουν, προέρχονται από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Περιφέρεια, είναι κυρίως ηλικίας από 40 έως 55 ετών, ωστόσο τελευταία υπάρχουν αιτήσεις από πιο νεαρής ηλικίας επιστήμονες, που μόλις έλαβαν την ειδικότητα.

 

Αιτήσεις για πιστοποιητικό στον ΙΣΗ, αλλά...

«Στο δικό μας ιατρικό σύλλογο αιτήσεις γίνονται όχι από άτομα αυτών των ηλικιών, 40 έως 55 δηλαδή, αλλά από νεαρότερα άτομα, για να αποκτήσουν το Γκούντ Στάτινγκ (πιστοποιητικό). Από αυτούς, βέβαια, δεν φεύγουν όλοι στο εξωτερικό, αλλά έχοντας στα χέρια τους το πιστοποιητικό, σταθμίζουν την κατάσταση στη χώρα, πριν αποφασίσουν να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση.

Πάντως να αναφέρω, μέχρι τώρα ένας γιατρός από τον ΙΣΗ, που συνταξιοδοτήθηκε, εγκατέλειψε τη χώρα και βρίσκεται στο Λονδίνο», επεσήμανε στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας (ΙΣΗ) Βασίλης Διαμαντόπουλος.

 

Πρώτη στις προτιμήσεις η Σαουδική Αραβία!

Τέλος να αναφερθεί ότι πρώτη στη λίστα προτιμήσεων των Ελλήνων γιατρών, που ετοιμάζουν βαλίτσες, είναι η Σαουδική Αραβία, όπου μπορούν να πετύχουν μονοετή ή διετή συμβόλαια στο δημόσιο ή και στον ιδιωτικό τομέα, με μηνιαίες απολαβές από 10.000 έως και 13.000 ευρώ (!), ενώ ακολουθούν Αγγλία, Γερμανία, Τσεχία, Κύπρος, Σουηδία και Γαλλία.

Ρεπορτάζ: Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής