breaking news Νέο

Εγκαινιάσθηκε χθες το απόγευμα το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Βέροιας

Εγκαινιάσθηκε χθες το απόγευμα το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Βέροιας

Εγκαινιάσθηκε χθες το απόγευμα το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Βέροιας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ.

Ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, στο χαιρετισμό που απηύθυνε προς τους παρευρισκομένους, υπογράμμισε το ρόλο της πρωτοποριακής δομής των ΚΕΠ Υγείας, που στοχεύει στη βελτίωση της Υγείας. Όπως είπε ο κ. Βοργιαζίδης, η νέα αυτή δομή, σε μια περίοδο που συνεχώς υποβαθμίζεται η δημόσια υγεία, λόγω περιορισμού των κρατικών πόρων, εφαρμόζει ένα αξιόλογο πρόγραμμα πρόληψης και προαγωγής του Δήμου με προληπτικές εξετάσεις, που οφείλουν να κάνουν οι πολίτες, δίνοντας ιδιαίτερη βάση στην έγκαιρη διάγνωση, που σώζει ζωές.

«Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές και το ΚΕΠ Υγείας δίνει τη δυνατότητα στους δημότες να πραγματοποιήσουν προληπτικές διαγνωστικές  εξετάσεις για 7 θανάσιμα νοσήματα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Βέροιας και αναφέρθηκε στην πρόληψη ανευρίσματος κοιλιακής αορτής, καρκίνου μαστού, καρκίνου παχέος εντέρου, καρκίνου προστάτη, καρκίνου τραχήλου της μήτρας και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Μέσα από διάφορες δράσεις το ΚΕΠ Υγείας υποστηρίζει τη δωρεάν και άμεση διασφάλιση, ενημέρωση, πρόληψη και προάσπιση της Υγείας των πολιτών.

Ο Δήμος Βέροιας είναι πρωτοπόρος στην εφαρμογή προγραμμάτων, που λειτουργούν ως δίχτυ προστασίας για ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, τόνισε ο κ. Βοργιαζίδης και ευχαρίστησε την πρώην Δήμαρχο Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, τον πρώην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβούλου Τηλέμαχο Χατζηαθανασίου και το νυν πρόεδρο Πέτρο Τσαπαρόπουλο, που εμπνεύστηκαν και ίδρυσαν το Δημοτικό Ιατρείο και Δημοτικό Φαρμακείο, τον πρόεδρο του ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας Θεόφιλο Κορωνά και το Δημοτικό Σύμβουλο και Δ/ντή της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ημαθίας - Μονάδα Βέροιας, που συνέλαβε την ιδέα του ΚΕΠ Υγείας, όπως και τον Ιατρικό Σύλλογο Ημαθίας, το ΠΕΔΥ Βέροιας, τους εθελοντές και δωρητές, που στηρίζουν τη λειτουργία του.

Στη συνέχεια διαβάστηκε ο χαιρετισμός του προέδρου της ΚΕΔΕ και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, Γιώργου Πατούλη, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί στα εγκαίνια λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Ακολούθησε χαιρετισμός του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας και Εθελοντισμού Θεόφιλου Κορωνά, ο οποίος τόνισε ότι το ΚΕΠ Υγείας είναι ένα σημαντικό εργαλείο της τοπικής αυτοδιοίκησης, που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες, μέσα από προσυμπτωματικούς ελέγχους, να προστατεύσουν τη ζωή τους.

Την αρωγή του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας διαβεβαίωσε ότι θα έχει η νέα δομή, ο πρόεδρος του ΙΣΗ Βασίλης Διαμαντόπουλος, θυμίζοντας τη φράση του Ιπποκράτη «Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν».

Στη συνέχεια ο Δ/ντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βέροιας, Χρήστος Κούτρας, αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες επισκέψεις και εξετάσεις, που πρέπει να κάνει ο πολίτης, ώστε να θωρακίσει την υγεία του από τις 7 θανατηφόρες νόσους που προαναφέρθηκαν. Ο κ. Κούτρας τόνισε ιδιαίτερα ότι η προληπτική ιατρική επηρεάζει το δείκτη νοσηρότητας και θνησιμότητας και πέρα από τις προβλεπόμενες εξετάσεις, ουσιαστικό ρόλο παίζει και η τροποποίηση συμπεριφοράς και ζωής των πολιτών, που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Προτεραιότητα του ΚΕΠ είναι να ενημερώνει συστηματικά τους πολίτες για τους προσυμπτωματικούς ελέγχους και ν' αποτελέσει βασικό πυλώνα πρόληψης για όλους, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους.

Το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Βέροιας στεγάζεται στα παλαιά σφαγεία, στην οδό Σταδίου 51.

Μαργαρίτα Δαμιανίδου


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής