breaking news Νέο

«Ψαλίδι» σε πόρους και προσωπικό για τους ενεργειακά σπάταλους Δήμους

«Ψαλίδι» σε πόρους και προσωπικό για τους ενεργειακά σπάταλους Δήμους

Αντιδράσεις στους κόλπους των Δήμων προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, δια στόματος του υπουργού Μάκη Βορίδη, ότι έρχονται σοβαρές κυρώσεις σε όσους ΟΤΑ αποδειχθούν ενεργειακά σπάταλοι και δεν καταφέρουν να μειώσουν την κατανάλωση στην ενέργεια στο 10% που είναι και ο εθνικός στόχος για όλο το δημόσιο.

Η δήλωση του κ. Βορίδη προκάλεσε τη μήνιν των δημάρχων, καθώς αποδείχθηκε ότι δεν ήταν πυροτέχνημα, αφού ο υπουργός εμφανίστηκε αποφασισμένος λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν θα μπορούν να κάνουν προσλήψεις, δεν θα τους δίνω προσωπικό».

Παρότι οι Δήμοι ένας προς ένας εξετάζουν μέτρα για εξοικονόμηση της ενέργειας, ο εκβιασμός του ΥΠΕΣ προκάλεσε την έντονη δυσφορία τους, καθώς ο περιορισμός στον κοινόχρηστο φωτισμό ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών. Παράλληλα ο μεγάλος πονοκέφαλος για τους αιρετούς αρχίζει από τη Δευτέρα με την έναρξη των σχολείων, και του ολοήμερου που θα αυξήσει το λειτουργικό κόστος, κυρίως όμως στην ενέργεια, αφού σύντομα έρχεται χειμώνας.

Αναφορικά με την εξοικονόμηση ενέργειας από τους Δήμους που αυτό συνεπάγεται το κλείσιμο των δημοτικών πισινών, κολυμβητηρίων, γυμναστηρίων, γηπέδων, αλλά και το κλείσιμο του δημοτικού φωτισμού σε δρόμους, πάρκα και πλατείες, ο υπουργός κ. Βορίδης τόνισε πως η πολιτεία δεν επιθυμεί τίποτα από τα παραπάνω, και το μόνο που ζητά από τους δημόσιους φορείς είναι να τηρούν μία καλύτερη και προσεκτικότερη διαχείριση στην ενέργεια που καταναλώνουν».

«Οι φορείς το δημοσίου το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν, είναι να μπουν και να δηλώσουν στην πλατφόρμα ορισμένα στοιχεία που αφορούν την κατανάλωσή τους και εν συνεχεία να πιάσουμε το στόχο της μείωσης της ηλεκτρικής ενέργειας που έχουμε βάλει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι Δήμοι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία για μείωση της κατανάλωσης κατά 10%, όμως αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται» δήλωσε τις προάλλες ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου. «Προφανώς», είπε, «μπορούμε να εξοικονομήσουμε πόρους από τον κλιματισμό και τον διακοσμητικό φωτισμό σε δημόσια κτίρια και αξιοθέατα, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όμως στον φωτισμό, όπου μία μείωση 10% δημιουργεί ζητήματα ασφάλειας για τους πολίτες».

 

Μόλις 90 Δήμοι έχουν συμμορφωθεί

Την επιβολή κυρώσεων σε φορείς του Δημοσίου οι οποίοι δεν θα πετύχουν το στόχο της μείωσης κατανάλωσης ενέργειας κατά 10% προανήγγειλε μετά τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Είναι γεγονός ότι η άσκηση για την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο έχει ξεκινήσει να υλοποιείται, και δεν έχει προσδοκώμενα αποτελέσματα στα πρώτα στάδιά της. Θα υπάρξει ένταση των προσπαθειών, ώστε όλοι να συμβάλουν για να μπορέσουμε πρώτα από όλα να οριοθετήσουμε και να ορίσουμε υπεύθυνους και μετά να κάνουμε εξοικονομήσεις» τόνισε ο υπουργός.

Την ίδια ώρα «φρένο» στις προσλήψεις και την συμμετοχή στην κινητικότητα για τους φορείς του δημοσίου που δεν εφαρμόζουν στοιχειώδη μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας δήλωσαν και επίσημα ότι εξετάζει η κυβέρνηση οι υπουργοί Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.κ. Βορίδης και Σκρέκας κατά την παρουσίαση μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο.

Τα μέτρα ενεργειακής εξοικονόμησης που πρέπει να εφαρμοστούν προβλέπονται ήδη σε υπουργική απόφαση που εκδόθηκε τον Ιούλιο, είπε ο υπουργός Εσωτερικών, περιλαμβάνουν στοιχειώδεις ενέργειες όπως ο ορισμός ενεργειακού υπεύθυνου για κάθε κτίριο, η συντήρηση των συστημάτων ψύξης - θέρμανσης, η απενεργοποίηση του φωτισμού και των συσκευών όταν δεν χρησιμοποιούνται, ο φυσικός αερισμός του κτιρίου κ.ά.

«Όμως από τους 2.495 φορείς του δημοσίου μόνο οι 221 έχουν ορίσει ενεργειακό υπεύθυνο. Εν πολλοίς τα περισσότερα υπουργεία και 90 δήμοι έχουν συμμορφωθεί αλλά πρέπει να συμμορφωθούν και οι εποπτευόμενοι φορείς» είπε ο ίδιος. Σημείωσε ωστόσο ότι πέρα από το οικονομικό υπάρχει και ένα ηθικό ζήτημα: «όταν βρισκόμαστε στην σημερινή κατάσταση και δεχόμαστε επίθεση και ζητάμε από όλους εξοικονόμηση ενέργειας δεν μπορεί να μην πρωτοστατεί το δημόσιο και οι φορείς του. Θα είμαστε αυστηροί στο ζήτημα αυτό, γιατί ζητάμε κάτι αρκετά απλό».

 

ΚΕΔΕ: Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν

Από την πλευρά της η ΚΕΔΕ που δηλώνει ότι οι Δήμοι χρειάζονται στήριξη, γιατί άμεσες, ανέξοδες και μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις που μεταξύ άλλων αφορούν:

- Μείωση της κατανάλωσης, όχι όμως ως προς τον οδοφωτισμό, όπου μία μείωση 10% θα μπορούσε να δημιουργήσει ζητήματα ασφάλειας των πολιτών.

- Να νομοθετηθεί άμεσα η δυνατότητα σε όλους τους δήμους και σε αυτούς χωρίς πιστοληπτική ικανότητα, να προχωρήσουν σε σύναψη δανείων για έργα εξοικονόμησης ενέργειας.

- Να προχωρήσει γρήγορα το πρόγραμμα Ηλέκτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων με έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης.

- Να δοθεί η δυνατότητα στους Δήμους να προχωρήσουν σε έργα ΑΠΕ και με προτεραιοποίηση.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής