breaking news Νέο

Συνάντηση Δ. Κουτσούμπα με εκπροσώπους αγροτών Ημαθίας και Πέλλας

Συνάντηση Δ. Κουτσούμπα με εκπροσώπους αγροτών Ημαθίας και Πέλλας

O ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε (17/9) με εκπροσώπους αγροτικών Συλλόγων από την Ημαθία και την Πέλλα. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο Ευθύμης Δημάκης, μέλος της ΚΕ και οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, ενώ πήραν μέρος εκπρόσωποι των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Νάουσας “Μαρίνος Αντύπας”, Γεωργών Βέροιας, Ροδοχωρίου, Κρύας Βρύσης “ΟΜΟΝΟΙΑ”, “Ενότητα Πέλλας” και Αριδαίας “ΑΓΡΟΣ”, που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

 Οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων αναφέρθηκαν στα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν και οδηγούν τους βιοπαλαιστές αγρότες σε βίαιο ξεκλήρισμα, εγκατάλειψη της γης και της παραγωγής, ενώ αποθαρρύνουν τους νέους να μείνουν στο χωράφι και τους σπρώχνουν στη μετανάστευση. Όπως είπαν, οι φετινές άκαιρες και έντονες βροχοπτώσεις οδήγησαν σε απώλεια περίπου του 1/3 της παραγωγής τους για το οποίο δεν προβλέπεται να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ, ενώ άλλο 1/3 χάθηκε εξαιτίας της πρακτικής των βιομηχανιών να μην παραλαμβάνουν καθημερινά τα προϊόντα και έτσι έμεναν αμάζευτα και σάπιζαν στα δένδρα. Το υπόλοιπο της παραγωγής τους αναγκάζονται να το πουλήσουν με ανοιχτές τιμές, δηλαδή χωρίς να γνωρίζουν τι θα πληρωθούν, ή σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές 28 – 30 λεπτά το κιλό τα ροδάκινα. Κατήγγειλαν ότι έμποροι και κονσερβοποιοί βιομήχανοι λειτουργούν ασύδοτα, πολλές φορές με όρους καρτέλ, κυριολεκτικά σε ορισμένες περιπτώσεις τους “κλέβουν” την παραγωγή και δεν τους πληρώνουν. Ως ένα ακόμα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφεραν ότι τους βαφτίζουν μέρος της παραγωγής “κλαρίσιο χυμό” για να παίρνουν ροδάκινα καλής ποιότητας ως χαμηλής και να τους πληρώνουν με 18 λεπτά το κιλό.

Για να δείξουν την τεράστια ψαλίδα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ τιμών και κόστους παραγωγής ανέφεραν ότι πριν 10-12 χρόνια η τιμή που έπαιρναν στα μήλα ήταν 75 λεπτά το κιλό, πέρσι έφτασε στα 35 -40 λεπτά και φέτος δίνουν την παραγωγή τους με ανοιχτές τιμές, ενώ το κόστος έχει υπετριπλασιαστεί.

Σημείωσαν επίσης ότι την ίδια ώρα που οι αγρότες πουλούν τα προϊόντα τους σε τιμές κάτω του κόστους, αυτά φτάνουν στον καταναλωτή με τριπλάσια και πενταπλάσια τιμή.

 Επίσης ανέφεραν πως οι αγρότες θα αντιμετωπίσουν οξυμένο πρόβλημα επιβίωσης και εξαιτίας της τεράστιας επιβάρυνσης στο κόστος παραγωγής (λιπάσματα, καύσιμα, ρεύμα) και οι κτηνοτρόφοι, επιπλέον, λόγω του κόστους των ζωοτροφών. Δήλωσαν, επίσης, ότι τρομάζουν μπροστά στον επερχόμενο εφιάλτη ιδιωτικοποίησης και του νερού.

 Τέλος, παρουσίασαν τις διεκδικήσεις τους για κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να τους επιτρέπουν να ζουν, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει και να αποζημιώνει το σύνολο των ζημιών και οι αποζημιώσεις να καταβάλλονται έγκαιρα, μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση των τιμών σε ρεύμα, λιπάσματα, ζωοτροφές , κλπ. Αναφέρθηκαν επίσης, στις κατακτήσεις που είχαν τα προηγούμενα χρόνια μέσα από τους αγώνες τους και κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις τους αναδεικνύοντας ότι για τους βιοπαλαιστές αγρότες ο αγώνας είναι μονόδρομος.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι το ΚΚΕ παρακολουθεί και γνωρίζει τα ζητήματα της αγροτιάς και στηρίζει τις διεκδικήσεις της. Όπως είπε «είναι μία βασική παραγωγική δύναμη της πατρίδας μας και είμαστε μαζί στους αγώνες στην υπεράσπιση των διεκδικήσεων της. Όλα αυτά τα αιτήματα είναι και δικά μας αιτήματα και διεκδικήσεις και προς την κυβέρνηση και στη Βουλή και στο ευρωκοινοβούλιο και στους καθημερινούς αγώνες. Και για τη μείωση του κόστους παραγωγής και για τις κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν και το κόστος παραγωγής ώστε να μπορεί ο αγρότης να ζει ευπρεπώς την οικογένειά του και να μπορεί να ξαναπαράγει και βεβαίως μία σειρά άλλα αιτήματα που αναφέρατε εδώ και διεκδικείτε, που έχει και η πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων, οι ομοσπονδίες, οι αγροτικοί σύλλογοι από το αφορολόγητο όριο μέχρι την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, την αποζημίωση στο 100% και έγκαιρα, μέχρι το αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές που για εκείνους έχει οικονομία αλλά για τους αγρότες δεν έχει και πάει λέγοντας...

Δε λύνεται ατομικά το πρόβλημα, χρειάζεται ευρύτερη οργάνωση, μεγαλύτερη αγροτική εκμετάλλευση, συνεταιριστική όμως, όπου θα συμμετέχουν όλοι, θα αποφασίζουμε μαζί και αυτά θα λύνονται απ' το κράτος, απ' την κοινωνική οργάνωση συνολικότερα γιατί άμα πάμε στους συνεταιρισμούς που γνωρίσαμε μέχρι τα τώρα ή αυτά που λένε τώρα με τους νόμους που φτιάχνουν και τα φιρμάνια που βγάζουν στη Βουλή, δεν λύνεται το πρόβλημα. Είναι μια απ' τα ίδια, γιατί στην ουσία σου λένε τελείωνε μια ώρα αρχύτερα ώστε κάποιοι λίγοι καπιταλιστές αγρότες οι οποίοι θα έχουν και το εργοστάσιο δίπλα, θα είναι και μέτοχοι σε άλλες εταιρείες και σε άλλους ομίλους να μαζέψουν και την παραγωγή και τη γη και τις υποδομές που είχες εσύ. Αυτό έχει ήδη ξεκινήσει, μιλάμε για βίαιο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς κατέληξε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής