breaking news Νέο

Ναι κατά πλειοψηφία για το «Μακεδονικό» από το Δ.Σ. Νάουσας. Υπέρ ο «Κοινός Τόπος» και η «Δημοτική Ανανέωση»

Ναι κατά πλειοψηφία για το «Μακεδονικό» από το Δ.Σ. Νάουσας. Υπέρ ο «Κοινός Τόπος» και η «Δημοτική Ανανέωση»

Εισήγηση ψηφίσματος υπέρ της μη χρήσης του ονόματος ή επιθετικού προσδιορισμού της Μακεδονίας στο όνομα του μορφώματος των Σκοπίων έφερε ο δήμαρχος Νάουσας κ. Κουτσογιάννης. Ο κ. δήμαρχος τόνισε ότι υπάρχει κινητικότητα, αφού αυτή τη στιγμή γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των Σκοπίων, της Ελλάδας και του Νίμιτς. «Η θέση μας δεν έχει καμιά σχέση με συλλαλητήρια. Η κυβέρνηση πρέπει να έχει ένα επιπλέον διαπραγματευτικό όπλο στη φαρέτρα της. Είναι υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, ειδικά των κομμάτων που συμμετέχουν στο κοινοβούλιο, να λάβουν ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα. Ακολουθούμε το ψήφισμα της ΠΕΔ της Κεντρικής Μακεδονίας. Η θέση μας είναι και πολιτική και πατριωτική», είπε.

 

Ο κ. Καραμπατζός τόνισε ότι το θέμα ταλανίζει τη χώρα μας τα τελευταία 25 χρόνια. «Πρέπει να υπάρχει νηφαλιότητα και υπευθυνότητα. Η ιστορία έχει τελματώσει με υπεύθυνη τη γείτονα, που προκάλεσε και προκαλεί. Λέμε ναι στο ψήφισμα, επισημαίνοντας ότι υπεύθυνη για τους χειρισμούς είναι η κυβέρνηση», είπε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.

 

Ο κ. Ρίζος από την «Κοινωνία Πολιτών» είπε ότι συζητάμε εδώ και 26 χρόνια τα ίδια πράγματα. «Αποδεχθήκαμε το όνομα Μακεδονία, αποδεχόμενοι την προσωρινή χρήση του ΠΓΔΜ. Όποιος ακολουθεί τη λογική «όλα ή τίποτε», παίρνει στο τέλος τίποτε. Ναι στη σύνθετη χρήση με τον όρο να απαλειφτεί ο αλυτρωτισμός από το Σύνταγμά τους».

 

Ο κ. Καρτσιούνης από τη ΛΑ.Σ επεσήμανε ότι κατά την άποψή του το πρόβλημα δεν είναι στο όνομα. «Οι Αλβανοί εγείρουν θέμα Τσαμουριάς. Κάθε αλλαγή συνόρων σημαίνει πόλεμος. Εμείς ως χώρος (σ.σ. ως γνωστό η ΛΑ.Σ πρόσκειται στο ΚΚΕ) και το 1992 δεν συμμετείχαμε στα συλλαλητήρια» τόνισε, ενώ ο συνάδελφός του κ. Λακηνάνος κατέθεσε δικό τους ψήφισμα.

 

Στον αγώνα που έδωσαν οι πρόγονοί μας εκατό και πλέον χρόνια πριν, εναντίον των Βούλγαρων κομιτατζήδων, ώστε να παραμείνει Ελληνική η Μακεδονία, αναφέρθηκε ο κ. Βαδόλας. «Αν οι σκοπιανοί αντιδρούν, γιατί εδώ και 60 χρόνια λέγονται «μακεδόνες», εμείς είμαστε εδώ, 2.000 χρόνια και είμαστε οι πραγματικοί Μακεδόνες. Οι παππούδες μας έπεσαν για τούτο τον τόπο», είπε. 

 

Το ψήφισμα που κατά πλειοψηφία υπερψηφίστηκε από τον «Κοινό  Τόπο» και τη «Δημοτική Ανανέωση», έχει ως εξής :

 

 “Έχοντας τη μεγάλη ευλογία οι σύγχρονοι Ναουσαίοι να ζούμε στον τόπο, όπου ο Βασιλεύς των Μακεδόνων Φίλιππος ο Β’ ίδρυσε το πρώτο Πανεπιστήμιο της Οικουμένης στην Αρχαία Μίεζα, φέρνοντας το σπουδαιότερο των φιλοσόφων και πρώτο πανεπιστήμονα Αριστοτέλη, για να διδάξει το γιο του Αλέξανδρο, αλλά και όλους τους γόνους της Μακεδονικής Βασιλικής Αυλής – αυτούς που υπό την ηγεσία του Μεγάλου Αλεξάνδρου άλλαξαν την ιστορία του Αρχαίου Κόσμου και συνέβαλαν στη διαμόρφωση του σύγχρονου – δεν θα μπορούσαμε να αποδεχτούμε τη χρήση του τιμημένου ονόματος της πατρογονικής μας γης της Μακεδονίας μας από τους παραχαράκτες γείτονες του υπό διάλυση κρατικού μορφώματος των Σκοπίων.

Καλούμε την Κυβέρνηση της Πατρίδας μας να προασπίσει το εθνικό μας συμφέρον, γνωρίζοντας πως έχει στο πλευρό της το δίκαιο της Ιστορίας και τις ψυχές όλων μας.

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας στηρίζει το ψήφισμα της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο έχει ως εξής:

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΗΣ ΠΕΔ-ΚΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

 

Στο ομόφωνο ψήφισμά του, το Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ αναφέρει:

 

 «Υπενθυμίζουμε ότι 20 και πλέον χρόνια το πολυεθνικό κράτος της FYROM παραβιάζει συστηματικά σε βάρος της Ελλάδας την «Ενδιάμεση συμφωνία» του 1995, τις σχετικές διεθνείς συνθήκες και το «ευρωπαϊκό κεκτημένο». Δεν συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (817/1993, 845/1993), αγνοεί τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) των Βρυξελλών στις 16.12.1991 (ακολούθησε στις 13.4.1992 η τελευταία σύσκεψη των τότε πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρεία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή με θέμα την ονομασία του Κράτους των Σκοπίων, με ανακοίνωση της απόφασης: «Σχετικά με το θέμα των Σκοπίων, η πολιτική ηγεσία της χώρας, με εξαίρεση το ΚΚΕ, συμφώνησε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων, μόνον αν τηρηθούν και οι τρεις όροι που έθεσε η ΕΟΚ, στις 16 Δεκεμβρίου 1991, με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρχει η λέξη "Μακεδονία"»), του Γκιμαράες στις 3.5.1992, της Λισσαβώνας στις 27.6.1992, του Εδιμβούργου στις 12.12.1992 και του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008.

 

»Αντίθετα, επικαλούμενο το γεγονός της τυπικής του αναγνώρισης από διάφορες χώρες με το όνομα «Μακεδονία» και κυρίως την αναγνώριση και την πολιτική του υποστήριξη από τις ΗΠΑ, εμμένει, αψηφώντας και την ιστορική αλήθεια και τις ελληνικές θέσεις, στη χρήση της ιστορικά πλαστής «μακεδονικής» εθνωνυμίας του. Επιπλέον επιμένει στον αυτόκλητο (και αποκλειστικό) αυτοπροσδιορισμό των κατοίκων της επικράτειάς του ως «Μακεδόνων» και της σλαβικής τους γλώσσας ως «μακεδονικής». Και, τέλος, οι ηγέτες της FYROM, ξεκινώντας από την αρχική αυτή απάτη, προχωρούν, επικαλούμενοι τον «μακεδονισμό» τους, στην προβολή «αλυτρωτικών» βλέψεων σε βάρος της Ελληνικής Μακεδονίας, της όμορης δηλαδή με την επικράτειά τους και μεγαλύτερης περιφέρειας του ελληνικού κράτους. Ουσιαστικά, δεν πρόκειται μόνο για απόπειρα εθνογένεσης (που αφορά ένα ιδιόμορφο και όψιμα δημιουργημένο κράτος), αλλά για την καλλιέργεια κλίματος έντασης που στρέφεται εναντίον μιας γειτονικής και φιλικής χώρας, της Ελλάδας, στην επικράτεια της οποίας ανήκει και η ιστορική Μακεδονία. Το κλίμα αυτό του ανιστόρητου και απαρχαιωμένου «αλυτρωτισμού» υποδαυλίζεται με ποικίλες ενέργειες, που ξεκινούν από την πλαστογράφηση της διδασκόμενης ιστορίας στην εκπαίδευση και καταλήγουν σε αλλόκοτο στήσιμο ανδριάντων ιστορικών προσώπων της αρχαίας μακεδονικής ιστορίας, ανάλογες μετονομασίες οδών και αεροδρομίων κλπ. Ανάλογες ενέργειες γίνονται από την FYROM και προς τη Βουλγαρία.

 

»Ως Έλληνες Μακεδόνες δεν μπορούμε να ανεχόμαστε αδιαμαρτύρητα τον σφετερισμό της δικής μας ιστορικής και εθνικής ταυτότητας εν ονόματι κάποιας αδιευκρίνιστης (για τις μελλοντικές της συνέπειες) πολιτικής σκοπιμότητας. Οι λαοί, που αναζητούν κάποια εθνική ονομασία για να αυτοπροσδιοριστούν, δεν έχουν το δικαίωμα να το κάνουν σε βάρος άλλων -και μάλιστα γειτονικών- λαών.

 

Εξάλλου, και οι ίδιοι οι γείτονές μας έχουν κατά καιρούς ομολογήσει τα αδιέξοδα στα οποία τους οδηγεί η τακτική τους αυτή. Θυμίζουμε:

 

                - Τη δήλωση του πρώτου Προέδρου της FYROM Κίρο Γκλιγκόρωφ του 1992, ότι οι κάτοικοί της είναι Σλάβοι, ότι ήρθαν χίλια και πλέον έτη μετά το βασίλειο του Φιλίππου και του Μ. Αλεξάνδρου και ότι δεν έχουν καμία σχέση με το ελληνικό κράτος των αρχαίων Μακεδόνων.

 

                - το δημοσίευμα του διακεκριμένου Αμερικανού καθηγητή Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Berkeley, Calif., Stephen G. Miller στο επίσημο δελτίο του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ Archaeology Magazine

 

                - την επιστολή 374 καθηγητών Πανεπιστημίων από όλον τον κόσμο προς τον τ. Πρόεδρο των ΗΠΑ Barack Obama, με την οποία καταγγέλλουν τον σφετερισμό εκ μέρους των Σκοπίων του ονόματος της Μακεδονίας, καταγγέλλοντας και την ανάλογη παραποίηση της ιστορίας.

 

                - το γεγονός ότι ως και τον  Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η γιουγκοσλαβική περιοχή της σημερινής FYROM δεν ονομαζόταν «Μακεδονία» ούτε οι κάτοικοί της «Μακεδόνες».

 

                Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι σε ανάλογες προγενέστερες περιπτώσεις (π.χ. της Αυστρίας κλπ.), κατά τις οποίες είχε γίνει απόπειρα καταχρηστικής χρησιμοποίησης «εθνικής» ονομασίας μιας χώρας, επιβλήθηκε η δέουσα αλλαγή».

 

                Ύστερα από τα παραπάνω:

 

                «Καλούμε πρωτίστως την Ελληνική Κυβέρνηση αλλά και όλα τα Ελληνικά Πολιτικά Κόμματα να πράξουν το καθήκον, που τους επιβάλλει η θέση τους, ώστε να:

 

                - καταστήσουν ανέφικτη την είσοδο της FYROM σε διεθνείς οργανισμούς με την πλαστή εθνωνυμία «Μακεδονία».

 

                - να αποτρέψουν την προβολή διεκδικήσεων του κράτους αυτού σε βάρος των όμορων κρατών (Ελλάδος και Βουλγαρίας) στο πλαίσιο που επιβάλλουν οι διεθνείς κανόνες στις σχέσεις καλή γειτονίας.

 

                - να αποθαρρύνουν την επιστράτευση της εκπαίδευσης στην καλλιέργεια αλυτρωτικής προπαγάνδας.

 

                - να ενθαρρύνουν τη συμμόρφωση της πολιτικής ηγεσίας της FYROM με τις παραπάνω αποφάσεις του ΟΗΕ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

 

- να υποδείξουν την ανάγκη για την επιλογή της τελικής εθνικής ονομασίας της FYROM, που να είναι συμβατή με τη δική της ιστορία και τον πολιτισμό των δικών της υπηκόων.

 

                - να ενημερώσουν και τις κυβερνήσεις των χωρών που έσπευσαν να αναγνωρίσουν τη FYROM με το όνομα «Μακεδονία» για τις μελλοντικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η τακτική τους αυτή στη σταθερότητα των Βαλκανίων.

 

                Η Ελληνική Κυβέρνηση, έχοντας υπόψη την απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της 13.4.1992, να στραφεί προς τους συμμάχους και εταίρους της Ελλάδας και τους διεθνείς οργανισμούς, να καταστήσει σαφές ότι, εάν προωθηθεί λύση στο πρόβλημα του ονόματος, που θα ταπεινώνει τους πολίτες της χώρας μας (και μάλιστα σε μια περίοδο δοκιμασίας των οικονομικών και κοινωνικών μας αντοχών), θα κλονιστεί όχι μόνο η εμπιστοσύνη των Ελλήνων προς τους θεσμούς αυτούς, αλλά και θα προκληθούν ανατροπές στην σταθερότητα και την ασφάλεια στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής