breaking news Νέο

Τζιτζικώστας από Κατερίνη: «Η ΠΚΜ στις πιο δύσκολες εποχές απέδειξε ότι είναι φορέας αποτελεσματικότητας και σταθερότητας»

Τζιτζικώστας από Κατερίνη: «Η ΠΚΜ στις πιο δύσκολες εποχές απέδειξε ότι είναι φορέας αποτελεσματικότητας και σταθερότητας»

Ημερίδα για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2014 – 2020 και το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας 2021 – 2027, με κεντρικό ομιλητή τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, πραγματοποιήθηκε χθες  στην Κατερίνη. Η Πιερία είναι η πρώτη Περιφερειακή Ενότητα της Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία πραγματοποιείται η μεγάλη εκδήλωση για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων της Περιφέρειας και θα ακολουθήσουν ανάλογες εκδηλώσεις στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε τόσο τα γενικά στοιχεία για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας 2014 – 2020, όσο και τα έργα και τις δράσεις που χρηματοδοτήθηκαν στην Πιερία, ενώ στην ενότητα για το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2021 – 2027, παρουσίασε αναλυτικά τους διαθέσιμους πόρους, τις προσκλήσεις που ανοίγουν στο πρώτο τρίμηνο του 2023 και την κατανομή των κονδυλίων για το σύνολο των αξόνων προτεραιότητας στη νέα Προγραμματική Περίοδο.

Χαιρετισμό στην ημερίδα, παρουσία των κοινωνικών και οικονομικών εταίρων και φορέων της Πιερίας, απηύθυνε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ενώ την παρουσίαση των στοιχείων πραγματοποίησε η Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αγγελική Ωραιοπούλου. Στην ημερίδα προβλήθηκαν επίσης θεματικά βίντεο με σημαντικά έργα που χρηματοδοτήθηκαν από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας στην Πιερία, αλλά και μαρτυρίες ωφελούμενων πολιτών από το ΕΣΠΑ.

Όπως τόνισε κατά την εναρκτήρια ομιλία του για την πορεία του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 ο κ. Τζιτζικώστας: "Συζητάμε για το 'τώρα' και το 'αύριο' της Πιερίας, γιατί αυτό ακριβώς είναι το ΕΣΠΑ: Ο κρίσιμος κρίκος για τη μετάβαση από το παρόν στο μέλλον, από την ανάκαμψη στη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, που φτάνει σε κάθε σπίτι, σε κάθε οικογένεια. Γιατί αυτός είναι ο στόχος μας: Τα έργα και οι δράσεις που υλοποιούμε να υπηρετούν τον άνθρωπο. Γι' αυτό και ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στα εμπόδια που συναντήσαμε, απαντήσαμε με ακόμα περισσότερη δουλειά, έχοντας σταθερά το βλέμμα μας στους στόχους, όχι στα προβλήματα, στις λύσεις, όχι στις δικαιολογίες. Και οι πολιτικές που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε ξεκινούν από τη βάση, από κάτω προς τα επάνω, για να μην αφήσουμε κανένα συγκριτικό μας πλεονέκτημα ανεκμετάλλευτο, για να μη μείνουν αναπάντητες οι πραγματικές ανάγκες, για να πιάσει τόπο από το πρώτο μέχρι το τελευταίο ευρώ".

Αναφορικά με το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2021 – 2027, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι εξασφαλίστηκαν ακόμα περισσότεροι πόροι συγκριτικά με το ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται, οι οποίοι αγγίζουν τα 1,5 δισ. ευρώ και μαζί με τους πόρους από τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά προγράμματα και την ιδιωτική οικονομία θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική παρέμβαση που έγινε ποτέ στον τόπο, στην Κεντρική Μακεδονία, στην Πιερία.

Ο κ. Τζιτζικώστας ανέλυσε τους άξονες προτεραιότητας του νέου ΕΣΠΑ και τη διαθέσιμη χρηματοδότηση ανά άξονα: "Το πρώτο πράγμα που φροντίσαμε είναι να σχεδιάσουμε τη στρατηγική μας στο νέο ΕΣΠΑ με βάση τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και τις πραγματικές ανάγκες κάθε περιοχής, ώστε κάθε ευρώ που βάζουμε στην οικονομίας μας να έχει πολλαπλασιαστικό όφελος για την κοινωνία μας. Κι αυτή η στρατηγική έχει πέντε άξονες προτεραιότητας:

-Πρώτος άξονας, ο μετασχηματισμός της οικονομίας μας για να γίνει ακόμα πιο παραγωγική και ανταγωνιστική: Με δράσεις που θα ξεπεράσουν τα 180 εκ. ευρώ.

-Δεύτερος άξονας, η πράσινη, βιώσιμη ανάπτυξη: Με δράσεις που θα ξεπεράσουν τα 290 εκ. ευρώ.

-Τρίτος άξονας, η χωρική ανάπτυξη, με δράσεις που θα αγγίξουν τα 260 εκ. ευρώ.

-Τέταρτος άξονας, η διασύνδεση της Κεντρικής Μακεδονίας, με δράσεις ύψους 105 εκ. ευρώ.

-Πέμπτος άξονας, η κοινωνική συνοχή και η αλληλεγγύη, με δράσεις που θα ξεπεράσουν συνολικά τα 575 εκ. ευρώ".

Ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στις νέες προσκλήσεις του πρώτου τριμήνου του 2023 από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2021 – 2027, επισήμανε ότι αν και το νέο ΕΣΠΑ εγκρίθηκε μόλις πρόσφατα, η Περιφέρεια φρόντισε στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει κάθε ελληνική οικογένεια, λόγω της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και του πληθωρισμού, να ξεκινήσει άμεσα τις πρώτες 18 δράσεις, για την υποστήριξη των ευάλωτων πολιτών και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. "Αξιοποιούμε 250 εκατομμύρια ευρώ από τους ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: Πρώτον, για τον εξοπλισμό του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης και όλων των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε όλοι οι συμπολίτες μας, να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην υγεία και την περίθαλψη χωρίς αποκλεισμούς. Δεύτερον, διασφαλίζουμε την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας όλων των δομών μέριμνας, φροντίδας και αλληλεγγύης της Πιερίας και ολόκληρης της Κεντρικής Μακεδονίας. Χρηματοδοτούμε τα Κοινωνικά Παντοπωλεία και τα Κοινωνικά Φαρμακεία, τα Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων και Ατόμων με Αναπηρία, τα Κέντρα Κοινότητας και τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, τις δομές υποστήριξης παιδιών, εφήβων και γυναικών κατά της βίας, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα να παρέχουν υπηρεσίες, φροντίδα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, στους ευάλωτους συμπολίτες μας. Παράλληλα, εντάξαμε ήδη και ξεκινούν, δύο ακόμα πολύ σημαντικές δράσεις: Πρώτον, τα 'Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας'  για τις επιχειρήσεις και τις συμπράξεις επιχειρήσεων με οργανισμούς έρευνας, που θέλουν να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες και να γίνουν πιο καινοτόμες. Δεύτερον, την 'Εξοικονόμηση κατ' οίκον' για τη μείωση του ενεργειακού και οικονομικού κόστους οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα. Σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ήδη, στη γραμμή εκκίνησης του νέου ΕΣΠΑ, στην πρώτη γραμμή σε όλα τα μέτωπα για την υλοποίηση έργων και δράσεων που αναβαθμίζουν τις υποδομές, βελτιώνουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής, ενισχύουν την επιχειρηματικότητα, δημιουργούν νέες ευκαιρίες και δυνατότητες για όλους τους συμπολίτες μας. Και δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι ο βασικός καταλύτης για την πρόοδο των έργων και την γρήγορη και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων είναι η συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με τους Δήμους της Πιερίας, το Επιμελητήριο, τους θεσμούς και τους φορείς, του τόπου, της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συνεργασία είναι και παραμένει το κλειδί", υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: "Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις πιο δύσκολες εποχές, σε διαδοχικές κρίσεις, απέδειξε ότι είναι φορέας αποτελεσματικότητας και σταθερότητας, ότι είναι ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες, και ταυτόχρονα έχει ισχυρό ρόλο και λόγο στα κέντρα λήψης των αποφάσεων στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Η γνώση των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων και των αναγκών του τόπου μας, η οικοδομημένη σταθερή σχέση με τους εταίρους μας και η σχέση εμπιστοσύνης με τους συμπολίτες μας, την οποία χτίζουμε με έργα όλα αυτά τα χρόνια, θα είναι για ακόμα μία φορά το μεγάλο συγκριτικό μας πλεονέκτημα στον καθημερινό αγώνα που δίνουμε να πάμε τον τόπο μας, την Πιερία, την Κεντρική Μακεδονία, πιο μπροστά. Και όπως κάθε φορά, αυτό που κάνουμε είναι να αθροίζουμε δυνάμεις, αλλά αυτή τη φορά το κάνουμε ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο αποτελεσματικά. Γιατί η συγκυρία το απαιτεί, γιατί η κοινωνία το έχει ανάγκη. Σε αυτόν το δρόμο συνεχίζουμε. Με συνέπεια, μεθοδικότητα και πολλή δουλειά. Συνεχίζουμε να βάζουμε τα θεμέλια για τη Μακεδονία του 2030, για την Πιερία της επόμενης ημέρας. Για μία Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη, που θα αντανακλά τον καλύτερό μας εαυτό και θα νιώθουμε σιγουριά και αισιοδοξία για τη ζωή μας, την οικογένειά μας και το μέλλον. Το είπαμε, το κάνουμε πράξη. Μαζί συνεχίζουμε. Μαζί θα τα καταφέρουμε".


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής