breaking news Νέο

Υπερκορεσμός στα δημοτικά κοιμητήρια της Βέροιας, σε αναζήτηση νέου χώρου ο Δήμος

Υπερκορεσμός στα δημοτικά κοιμητήρια της Βέροιας, σε αναζήτηση νέου χώρου ο Δήμος

Μόλις μία ώρα και κάτι πήρε για να ολοκληρωθεί η δεύτερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας στο 2018, τη Δευτέρα το απόγευμα. Το σύντομο της διαδικασίας είχε να κάνει με το ότι το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε περισσότερο στα της προημερησίας διάταξης, ενημερώσεις, ερωτήματα, αναφορές, και λιγότερο στα - 45 τον αριθμό - θέματα της ημερησίας διάταξης, τα οποία και ψηφίστηκαν εν τάχει, μιας και που αυτά στην πλειοψηφία τους είχαν διαδικαστικό χαρακτήρα.

Με την έναρξη της συνεδρίασης και παίρνοντας το λόγο, ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, ενημέρωσε το σώμα πως ο Δήμος Βέροιας προχώρησε πρόσφατα στην πρόσληψη δυο δικηγόρων. Πρόκειται για την κ. Αριστούλα Παπαστάμκου και τον κ. Λάζαρο Τσαβδαρίδη, οι οποίοι προέκυψαν βάσει προκήρυξης και αξιολογήθηκαν από 5μελή επιτροπή.

Οι δύο δικηγόροι συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία και πλέον μαζί με τον κ. Παπαστεργίου Γιώργο, είναι υπάλληλοι του Δήμου, με τον κ. Βοργιαζίδη να αναφέρει πως «ο Δήμος περιμένει τα μέγιστα από αυτούς».

 

Ο υπερκορεσμός με την έλλειψη χώρου στα κοιμητήρια της Βέροιας...

•Στο οξύτατο θέμα που υπάρχει με την έλλειψη χώρου στα κοιμητήρια της πόλης, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» Γιώργος Μελιόπουλος. Ο ίδιος επεσήμανε πως τα νεκροταφεία της Βέροιας έχουν 100 χρόνια ζωής, με το πρόβλημα του υπερκορεσμού να υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά πλέον να υπάρχει παντελής έλλειψη. Μάλιστα, ο κ. Μελιόπουλος κατέθεσε μαρτυρίες πολιτών για περιπτώσεις όπου γίνεται άρον-άρον εκταφή, σε μια προσπάθεια να βρεθεί χώρος ή ζητείται από τους συγγενείς να καθυστερήσουν την ταφή. Επιπλέον, θύμισε ότι «έχουμε θίξει επανειλημμένα στην πρώην και τωρινή δημοτική αρχή το θέμα αυτό, έχει δημοσιοποιηθεί πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώνεται, αλλά πλέον έχει ξεφύγει από απαράδεκτη και είναι τραγική.

Οι πολίτες παραπονιούνται. Η Δημοτική Αρχή έχει ευθύνη. Τι λύσεις έχει να προτείνει, για να λυθεί άμεσα το πρόβλημα αυτό;»

«Ο Δήμος έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες ανεύρεσης καινούργιου χώρου», ανέφερε αρχικά στην απάντησή του λίγο μετά ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βασίλης Παπαδόπουλος, ο οποίος στη συνέχεια προχώρησε στην απαρίθμηση στοιχείων, που αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο και γίνεται όλο και μεγαλύτερο στο διάβα του χρόνου, με την αύξηση που παρατηρείται στον αριθμό των κηδειών. Ενδεικτικά, όπως είπε, το τελευταίο Σαββατοκύριακο υπήρξε «κορύφωση» με 16 κηδείες, εξ ου και το ότι παρατηρήθηκε κάποια δυσκολία στο να εξυπηρετηθούν οι πολίτες.

Ο κ. Παπαδόπουλος έγινε ακόμα πιο παραστατικός, αναφέροντας πως «το 2011 πραγματοποιήθηκαν 353 κηδείες, 372 το 2012, 400 το 2015, 387 το 2016 και 426 το 2017. Αυτό μας δείχνει πως τα περιθώρια στενεύουν. Ξεκινήσαμε βήματα και μελέτες, επικεντρώσαμε το ενδιαφέρον μας σε κάποιους χώρους. Αναμένουμε στις 9/2 τους Δασικούς χάρτες, καθώς οι χώροι βρίσκονται σε οριακό σημείο με πιθανές δασικές εκτάσεις».

 

...Και η διαφορετικότητα της άποψης για το θέμα συζήτησης στο ΔΣ του Σκοπιανού ζητήματος!

• Στον απόηχο (και) του μεγάλου συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία στην πλατεία Συντάγματος, την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα, δημοτικοί σύμβουλοι στην αναφορά τους ζήτησαν το εν λόγω θέμα να έρθει προς συζήτηση σε συνεδρίαση του σώματος. «Από πρωταγωνιστής, κομπάρσος ο Δήμος μας στο θέμα των Σκοπίων», σημείωσε ο Ζήσης Πατσίκας, συγκρίνοντας τη μεγαλειώδη κινητοποίηση του Δήμου το 1992. Αρνητικός στο να τεθεί προς συζήτηση στο ΔΣ ένα τέτοιο θέμα, στάθηκε ο προεδρεύων της συνεδρίασης Πέτρος Τσαπαρόπουλος. Κρίνοντάς το ως «κάτι που δημιουργήθηκε το 1992, είναι θέμα της Πολιτείας και δεν πρέπει να προβληματιζόμαστε και να κλαιγόμαστε. Δεν χρειάζεται να το φέρουμε ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι θέμα της Πολιτείας, δεν θα το λύσουμε εμείς». Συμπλήρωσε, δε, πως «μια χαρά συνεχίζονται οι εμπορικές συμφωνίες και μια χαρά πηγαίνουμε στα καζίνο...».

Διαφορετική άποψη, ωστόσο, είχε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Βασίλης Λυκοστράτης, σημειώνοντας ότι «είμαστε ιστορικός Δήμος. Με το Μ. Αλέξανδρο να έχει ξεκινήσει από εδώ την εκστρατεία του, τουλάχιστον θα έπρεπε να έρθει το θέμα στη συνεδρίαση, να εκφράσουμε την άποψή μας».

«Κάποια στιγμή να δούμε το ονοματολογικό στο Σκοπιανό ζήτημα και να το συζητήσουμε στο ΔΣ», ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Σοφιανίδης, συνηγορώντας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής