breaking news Νέο

Αλλαγές στο Στρατό, τέλος τα Κέντρα Εκπαίδευσης, 23 σημεία υποδοχής οπλιτών θα λειτουργήσουν σε ολόκληρη τη χώρα

Αλλαγές στο Στρατό, τέλος τα Κέντρα Εκπαίδευσης, 23 σημεία υποδοχής οπλιτών θα λειτουργήσουν σε ολόκληρη τη χώρα

Η εικόνα που όλοι είχαμε μέχρι τώρα στο μυαλό μας σ' ό,τι αφορά στα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, παύει να ισχύει. Και τούτο γιατί έρχεται το οριστικό τέλος για τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων του Στρατού Ξηράς. Πλέον η κατάσταση διαφοροποιείται με τις αλλαγές που επέρχονται από το ΓΕΣ, οι οποίες και εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Στο εξής, θα υπάρχουν 23 σημεία υποδοχής οπλιτών, που θα λειτουργήσουν σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να υποδεχθούν τους νεοσύλλεκτους από τη σειρά του Μαρτίου (Β' ΕΣΣΟ 2018) και μετά.

Στα ΣΥΠΟ θα παραμένουν οι στρατιώτες για περίπου δύο ή τρεις ημέρες, διάστημα στο οποίο θα περάσουν από υγειονομικές εξετάσεις και θα λάβουν ιματισμό. Και κατόπιν από εκεί θα λάβουν τα φύλλα πορείας για τις μονάδες, όπου και θα υπηρετήσουν τη στρατιωτική θητεία τους.

Με το κλείσιμο, λοιπόν, των Κέντρων Εκπαίδευσης και τη δημιουργία του θεσμού των ΣΥΠΟ, που τίθεται σε εφαρμογή από τη σειρά του προσεχή Μαρτίου, ήδη έχουν αποσταλεί τα έγγραφα κατάταξης, με τους εξ αναβολής να παρουσιάζονται στις αρχές του μήνα (5 έως 7) και τους οπλίτες κανονικής θητείας στα μέσα Μαρτίου (12 έως 15).

Αξίζει να αναφερθεί και να τονισθεί στο σημείο αυτό ότι με τη δημιουργία του θεσμού των ΣΥΠΟ, των 23 σημείων υποδοχής οπλιτών δηλαδή, κανένα δεν βρίσκεται στην Πελοπόννησο, όπου λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα πέντε Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, ενώ στη συντριπτική πλειονότητά τους βρίσκονται στον Έβρο και στα νησιά.

Ένα άλλο εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι ότι από τα 13 κέντρα εκπαίδευσης που λειτουργούσαν, μόνο τέσσερα συμπίπτουν ως ΣΥΠΟ. Πρόκειται για μονάδες σε Θήβα, Ρέθυμνο, Γρεβενά και Λαμία. Με τη μόνη διαφορά, βέβαια, πως σε καμία περίπτωση αυτά δε θα λειτουργήσουν με την παλαιότερη μορφή τους, για παράδειγμα η Θήβα ως Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού! Συν τοις άλλοις, σε κάθε ΣΥΠΟ θα παρουσιάζονται νεοσύλλεκτοι από σχεδόν όλα τα όπλα ή Σώματα του Στρατού Ξηράς.

Ακόμα, αν και οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο ότι ίσως και να παραμείνουν ανοιχτά, «λουκέτο» θα μπει στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο, όπως και στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα.

 

Η λειτουργία των ΣΥΠΟ

Σ' ό,τι έχει να κάνει και πάλι με τα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών, αυτά θα είναι μονάδες, που θα λειτουργήσουν εν είδει τοπικού κέντρου νεοσυλλέκτων, αλλά σε αυτά, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, θα παραμείνουν οι στρατιώτες για δύο ή τρεις ημέρες, μέχρι να ολοκληρωθεί και επίσημα η κατάταξή τους. Κάτι που σημαίνει το να περάσουν από ιατρικές εξετάσεις και να λάβουν τον ιματισμό τους και εν συνεχεία η μεταφορά των οπλιτών στις μονάδες τους, για να περάσουν τη βασική εκπαίδευση και να ορκισθούν, όπως συνέβαινε έως τώρα στα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων και στη συνέχεια να υπηρετήσουν τη στρατιωτική θητεία τους.

Πληροφορίες ακόμα αναφέρουν πως, από τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων που θα κλείσουν, ορισμένα θα λειτουργήσουν ως μονάδες και κάποια άλλα θα βάλουν «λουκέτο».

Το όλο πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων και το ΓΕΣ επιδιώκει με τον τρόπο αυτό να αυξήσει την επάνδρωση των μονάδων στις παραμεθόριες περιοχές, αφού οι στρατιώτες θα βρίσκονται στις μονάδες για 30 έως 40 ημέρες περισσότερο απ' ό,τι μέχρι σήμερα γινόταν. Βέβαια, κάτι τέτοιο έρχεται να δημιουργήσει μία γκρίνια και απογοήτευση στις τοπικές κοινωνίες, με βασικό επιχείρημα ότι θα πληγεί η τοπική οικονομία. Το αντεπιχείρημα είναι ότι θα ενισχυθεί σε κάποιες άλλες περιοχές της χώρας.

 

Ο χάρτης των στρατοπέδων που θα παρουσιασθούν οι νεοσύλλεκτοι, από τη σειρά Μαρτίου (Β' ΕΣΣΟ 2018) και μετά

 

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι με τη δημιουργία 23 ΣΥΠΟ, τα οκτώ βρίσκονται στα νησιά (δύο στη Ρόδο και από ένα σε Ρέθυμνο, Σάμο, Κω, Λήμνο, Χίο και Μυτιλήνη, ενισχύοντας έτσι την τοπική οικονομία σ' αυτές τις παραμεθόριες περιοχές), ενώ από τα υπόλοιπα ορισμένα είναι στην Κεντρική Ελλάδα και στον Έβρο. Σημαντικό εξάλλου είναι επίσης ότι υπάρχουν δύο ΣΥΠΟ σε Κομοτηνή και Ξάνθη.

Αναλυτικά τα 23 στρατόπεδα, που θα παρουσιασθούν οι νεοσύλλεκτοι, είναι :

 

 

Στρατόπεδο ΕΠΧΟΥ ΘΩΜΑ ΠΡΟΚΟΠΙΔΗ

Δρυμός Θεσσαλονίκης

Στρατόπεδο ΥΠΤΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΨΑΡΡΟΥ

Θήβα Βοιωτίας

Στρατόπεδο ΥΠΙΑΤΡΟΥ ΚΩΝ.ΝΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ

Πετροχώρι Ξάνθης

Στρατόπεδο ΛΓΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Κομοτηνή

Στρατόπεδο ΕΦ. ΑΝΘΛΓΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΜΗΛΙΩΝΙΔΗ

Σουφλί

Στρατόπεδο ΥΠΛΓΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΟΓΙΑΤΖΗ

Αλεξ/πολη, Καβυσός Έβρου

Στρατόπεδο ΣΧΗ ΙΩΑΝΟΝΟΥ ΘΕΙΔΩΡΑΚΗ

Λαγός Διδυμοτείχου

Στρατόπεδο ΛΓΟΥ ΕΜΜ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Ρέθυμνο

Στρατόπεδο ΛΓΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΠΕΛΟΥΜΠΑΣΗ

Άνω Καλαμώνας, Ρόδος

Στρατόπεδο ΑΝΘΛΓΟΥ ΧΑΡΑΛ. ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Αφάντου, Ρόδος

Στρατόπεδο ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΗ

Ηραίο, Σάμος

Στρατόπεδο ΚΩΝ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΙΑ’

Λινοτόπι, Κως

Στρατόπεδο ΥΠΛΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΡΑΜΗΛΑ

Λιβαδοχώρι, Λήμνος

Στρατόπεδο ΛΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Χίος

Στρατόπεδο ΥΠΛΓΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΚΡΗ

Μυτιλήνη

Στρατόπεδο ΣΤΓΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

Λάρισα

Στρατόπεδο ΙΛΧΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΛΕΙΣΑΡΗ

Σέρρες

Στρατόπεδο ΥΠΤΓΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟΥ

Ιωάννινα

Στρατόπεδο ΛΓΟΥ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ

Γρεβενά

Στρατόπεδο ΥΠΛΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΖΩΚΟΥ

Νέα Σάντα, Κιλκίς

Στρατόπεδο ΕΦ. ΑΝΘΛΓΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΠΑΛΑΝΙΚΑ

Λιτόχωρο Πιερίας

 

Στρατόπεδο ΑΘ. ΔΙΑΚΟΥ – ΣΧΗ ΚΩΝ. ΤΣΑΚΑΛΟΥ

Λαμία

 

Στρατόπεδο ΥΠΤΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΨΑΡΡΟΥ (Άλλη μονάδα)

Θήβα

 

         

• Από τον Παύλο Τουτουντζίδη


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής