breaking news Νέο

Θ. Θεοχαρόπουλος: Χρειάζονται προσεκτικά βήματα για την κεντροαριστερά στην Ελλάδα – να γίνει κύριος πόλος της ο ΣΥΡΙΖΑ

Θ. Θεοχαρόπουλος: Χρειάζονται προσεκτικά βήματα για την κεντροαριστερά στην Ελλάδα – να γίνει κύριος πόλος της ο ΣΥΡΙΖΑ

Στις προοπτικές της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Επειδή όλα τα τελευταία χρόνια έχω κάνει ιδιαίτερες προσπάθειες σε αυτόν το χώρο της αριστεράς κεντροαριστεράς, να σας θυμίσω ότι το 2015 μαζί με τη Φώφη Γεννηματά είχαμε φτιάξει τη Δημοκρατική Συμπαράταξη όταν διαφωνήσαμε πολιτικά, γιατί πολιτικές είναι οι συμφωνίες, ή οι διαφωνίες, στη συμφωνία των Πρεσπών και σε άλλα ζητήματα, όταν έφυγε ο Καμμένος στη συνέχεια από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρήσαμε και θεωρούμε με αρκετή επιτυχία και δημιουργήσαμε την Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με τον Αλέξη Τσίπρα.

Όλα αυτά στον χώρο της κεντροαριστεράς Αριστεράς, δηλαδή σε αυτό το χώρο, ο οποίος πρέπει να είναι ένας ισχυρός χώρος δίπολο στη χώρα μας. Όχι δικομματισμός, αλλά δίπολο. Από τη μια η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και από την άλλη η παράταξη η μεγάλη της Αριστεράς – Κεντροαριστεράς.

Και τώρα, όπως είδατε, κάναμε μια πρόταση τρία στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας να κάνει τη στροφή προς την Κεντροαριστερά, τη μεγάλη κεντροαριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δηλαδή το βήμα το οποίο ξεκίνησε να το ολοκληρώσει το βήμα με την Προοδευτική Συμμαχία. Και το λέω αυτό, το βάζω αυτό στη συζήτηση, διότι έχοντας και την εμπειρία όλων αυτών των χρόνων, θέλω να σας πω ότι πράγματι αυτά τα βήματα πρέπει να γίνονται πάντοτε προσεκτικά και πράγματι με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να μπορεί τελικά να πετύχει το αποτέλεσμα».

Συνέχισε λέγοντας πως: «Εγώ λέω βάζω πρώτα πρώτα το εξής. Ότι ακόμα και σήμερα που μιλάμε καταθέσαμε μαζί με τον Γιάννη Ραγκούση και τον Κώστα Ζαχαριάδη αυτή την πρόταση, στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Συμμαχία να γίνει ένα κόμμα της Κεντροαριστεράς, όπως λένε και οι ψηφοφόροι μας, το 62% στις μετρήσεις, με ακριβώς αυτή την αγωνία, ότι πρέπει τώρα να γίνουν αυτά τα βήματα, όπως είπα, ένα χαρακτηριστικό βήμα άμεσα, έτσι ώστε, γιατί έχουμε ευρωεκλογές σε τέσσερις μήνες και γιατί οι συνθήκες είναι ανταγωνιστικές.

Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, έτσι ώστε να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να αποτελέσει τον κύριο πόλο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Θα πω τη μεγάλη εικόνα και γ’ι αυτό ξεκίνησα, η μεγάλη εικόνα ποια είναι ότι χρειάζεται ένας ισχυρός πόλος της Κεντροαριστεράς απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Θεωρώ ότι επειδή είμαστε ακριβώς πριν από τις ευρωεκλογές αυτό για το οποίο δίνουμε τη μάχη, να το εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Είναι μια ανοιχτή συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματός μας και στο συνέδριο μπροστά, εμείς την καταθέσαμε, τη συζητήσαμε στην Κεντρική Επιτροπή, την καταθέσαμε και δημόσια. Μια συζήτηση η οποία πρέπει επιτέλους κατά την άποψή μας να γίνει.

Δεν υπάρχει δηλαδή περιθώριο μεγάλου χρόνου, με την έννοια ότι οι εθνικές εκλογές είναι το κριτήριο όταν θα γίνουν.

 

Οι ευρωεκλογές

Ως προς τις ευρωεκλογές δήλωσε ότι: «Το πρώτο που θέλω να επισημάνω είναι το εξής ότι εμείς έχουμε περάσει από μια περίοδο οκτάμηνη τώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα, που έγιναν γεγονότα που δεν είχαν γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή η ήττα με το 17,8%, η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ταχύτατη δημιουργία του νέου κόμματος και η διάσπαση, η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη.

Τα λέω όλα αυτά διότι ενώ είναι σε πολύ σύντομο χρόνο, είναι λογικό έως ένα σημείο, να δημιουργούν μια κατάσταση η οποία θέλει λίγο χρόνο για να πάρει τα πάνω της.

Το πρώτο που θέλω να επισημάνω και νομίζω ότι αυτό είναι φανερό, μας ακούει ο κόσμος, αυτά που έγιναν σε ένα εξάμηνο δεν γίνονται πολλές φορές σε πολλά χρόνια.

Το δεύτερο που λέω είναι ότι οι ευρωεκλογές είναι πάρα πολύ κρίσιμες. Συμφωνώ απολύτως και γι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να είναι ισχυρός. Γι’ αυτό θεωρώ το αποτέλεσμα που πήραμε σε εθνικές εκλογές ένα σημείο καμπής.

Το 17,8% εννοώ, θεωρώ ότι κατά την άποψή μου μπορούμε να λέμε πάρα πολλά για τους στόχους μας, αλλά θεωρώ ότι είναι από εκεί θα κριθούμε. Πάντα οι εκλογές έχουν ένα μήνυμα. Η Νέα Δημοκρατία θεωρώ ότι θα πέσει πάρα πολύ. Δεν θα είναι ένα μήνυμα αυτό προς τη Νέα Δημοκρατία;

Ο Στέφανος Κασσελάκης μόλις εκλέχθηκε πρόεδρος. Το λέω αυτό διότι τέσσερις μήνες πριν τις εκλογές το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι ένα σημείο καμπής για το ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι δυνατόν να είναι κάποιος εκτός μηνύματος από τον Μητσοτάκη και τον Κασσελάκη και τον Ανδρουλάκη και τα κόμματα. Όλοι είμαστε εντός μηνύματος. Όλες οι ηγεσίες των κομμάτων και όλοι μας.

Όλοι που είναι στο πολιτικό σύστημα είναι δυνατόν να γίνονται εκλογές και να μην λαμβάνει κανείς το μήνυμα;


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής