breaking news Νέο

Πρ. Μπίλης: "Ακτινογραφώντας το σχέδιο νόμου για την καλλιέργεια κάνναβης για φαρμακευτική χρήση"

Πρ. Μπίλης:

Αρχές Φεβρουαρίου, το Δημοτικό μας Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία (15-13), την διενέργεια διαγωνισμού για την εκμίσθωση δημοτικής έκτασης 1000 περίπου στρεμμάτων στις περιοχές Επισκοπής και Πολυπλατάνου. Όπως αναδείχθηκε από την κουβέντα, σκοπός της μίσθωσης ήταν η καλλιέργεια κάνναβης, από ιδιωτική επιχείρηση, η οποία θα προορίζεται για φαρμακευτική χρήση. Η ενδιαφερόμενη μάλιστα εταιρία, ήδη διαφήμιζε την επένδυσή της πριν την λήψη κάθε απόφασης.

Η απόφαση λήφθηκε μετά από μία πολύ έντονη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο κι, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία. Ήδη, προηγουμένως τα τοπικά συμβούλια Επισκοπής και Πολυπλατάνου είχαν αποφασίσει αρνητικά. Κατά την συζήτηση και λήψη της απόφασης δεν υπήρχε κανένα νομικό πλαίσιο καλλιέργειας κάνναβης προοριζόμενης για φαρμακευτική χρήση. Οι προβληματισμοί ήταν πολλοί και σοβαροί και προσωπικά καταψήφισα την πρόταση.

                Πριν λίγες ημέρες, ωστόσο, κατατέθηκε το σχέδιο νόμου από την Κυβέρνηση. Οφείλουμε να το δούμε. Επιβάλλεται να το δούμε και να το εξετάσουμε με ιδιαίτερη προσοχή διότι μας αφορά άμεσα.

Τί λέει λοιπόν το νομικό αυτό κείμενο;

Να ξεκαθαρίσω, καταρχήν, πως είμαι υπέρ της χρήσης κάθε είδους φαρμακευτικού σκευάσματος από τους ασθενείς που το έχουν ανάγκη, με την απαραίτητη προϋπόθεση αφενός, μεν, η παρασκευή του να ακολουθεί τους κανόνες της επιστήμης, αφετέρου, δε, η αδειοδότηση, διάθεση και συνταγογράφησή του να λαμβάνει χώρα εντός πλαισίου νομιμότητας σε μία οργανωμένη νομικά κοινωνία.

Το σχέδιο νόμου που παρουσιάζεται, θεωρητικά, τουλάχιστον, αφορά την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και την πρόσβαση των ασθενών σε αυτά. Επί της ουσίας, όμως, εκτιμώ πως αυτό το οποίο επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση δια της πλαγίας οδού, είναι να νομιμοποιήσει την κάνναβη γενικώς για κάθε χρήση. Άλλωστε είναι γνωστές οι απόψεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ για την αποποινικοποίηση της κάνναβης γενικώς. Φοβάμαι πως, αντί να παρακολουθήσουμε πετυχημένες πρακτικές που ακολουθούνται στο εξωτερικό (για την φαρμακευτική κάνναβη), αυτό που θα συμβεί με όσα προβλέπονται στο προωθούμενο νομοσχέδιο είναι η μαζική καλλιέργεια κάνναβης για κάθε χρήση.

Τα προβλήματα που εντοπίζονται στο εν λόγω σχέδιο νόμου είναι πολλά. Όποιος έχει κλείσει το 21ο έτος της ηλικίας του και διαθέτει 4 στρέμματα θα μπορεί να καλλιεργήσει κάνναβη!!! Ο μοναδικός περιορισμός που τίθεται είναι να μην έχει καταδικασθεί σε κακούργημα (ούτε καν πλημμέλημα) σχετιζόμενο με την εμπορία ναρκωτικών. Κοντά, δηλαδή σ’ έναν μεγαλοκαλλιεργητή εύκολα μπορούν να προκύψουν εκατοντάδες μικροκαλλιεργητές! Αντιλαμβανόμαστε τί σημαίνει αυτό και τί σοβαρούς κινδύνους εγκυμονεί;

Δεν υπάρχει, επίσης, καμία πρόβλεψη για την ποσότητα της παραγωγής κάνναβης και κυρίως στο που και στο πώς θα διοχετεύεται αυτή. Εάν, μάλιστα, λάβουμε υπόψη και το γεγονός ότι προβλέπεται δυνατότητα αποθήκευσης προϊόντων έως και 5 χρόνια, τότε εύλογα συμπεραίνουμε ότι είναι πολύ πιθανόν να δημιουργηθούν τεράστια αποθηκευμένα αποθέματα. Πως θα φυλαχθούν και θα ελεγχθούν, όμως όλα αυτά; Με τα υποστελεχωμένα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα;

Πέραν αυτού, υπάρχει σωρεία εκκρεμών ζητημάτων που αφορούν την καλλιέργεια, τη μεταποίηση, την πώληση και διανομή των προϊόντων κάνναβης, τις προδιαγραφές φύλαξης κι ασφάλειας των περιοχών καλλιέργειας, σοβαρά και σημαντικά, δηλαδή, θέματα, για τα οποία δεν ορίζεται τίποτε. Το μόνο που προβλέπεται είναι πως όλα αυτά θα διευθετηθούν κατά το δοκούν με υπουργικές αποφάσεις!

Βλέποντας το νομοσχέδιο νομίζω πως επιβεβαιώνονται οι φόβοι και οι προβληματισμοί μας. Πρόκειται για ένα πρόχειρο, ημιτελές και ασαφές σχέδιο από το οποίο ένα πράγμα μόνο προκύπτει ξεκάθαρα: η μαζική και δίχως ασφάλεια καλλιέργεια κάνναβης στη χώρα.

Επιπλέον, δε, προκύπτει ξεκάθαρα και κάτι ακόμη. Ότι βιάστηκε ο Δήμος μας να πάρει μία τόσο σημαντική απόφαση, που εκ των πραγμάτων λήφθηκε εντός «αχαρτογράφητων νερών». Τώρα, όμως που όλα φαίνονται πιο καθαρά, θα συνεχίζουμε να εμμένουμε στην απόφαση αυτή;

 

                                                                                Προκόπης Αν. Μπίλης

                                                     Δικηγόρος – Δημοτικός Σύμβουλος Νάουσας


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής